Ország-világ

2020.11.30. 09:01

5595 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 151 beteg

Meghalt 151, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5595 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

Védőfelszerelést viselő orvos ellát egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Árvai Károly

A kormányzati portálon azt írták: 217 122-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 4823-ra emelkedett, a gyógyultak száma 63 860.

Az igazolt fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozóknál végzett célzott, csoportos tesztelés összesített eredménye a héten várható – tudatták.

Az aktív fertőzöttek száma 148 439. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti.

Kórházban 7734 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 48 796-an vannak, a mintavételek száma 1 648 022-re emelkedett.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések írták.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, amely alól például az igazoltan munkába járók mentesülnek.

Az élelmiszerüzletekbe, patikákba, drogériákba hétköznapokon 911, hétvégén 810 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be, de az idősek más időpontban is vásárolhatnak.

Az üzletek a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások például fodrász, masszőr, személyi edző a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak betartása mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezer főnél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenység közben, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele miatt tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, a fedett uszodákat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a mozikat, az állatkerteket, a korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át írták.

Az Operatív Törzs jelenleg 319 óvodában egy-egy csoportot érintően, míg 152 óvodában és 80 általános iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 531 általános iskolában egy-két osztályt és 49 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Magán- és családi rendezvények legfeljebb tíz ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb ötvenen vehetnek részt. Esküvők lakodalom nélkül rendezhetők meg, de azokon is csak meghatározott emberek vehetnek részt.

A közterületeken ingyenes a parkolás. A kereskedelmi célú P+R parkoló, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. Ezt az üzemeltető köteles lehetővé tenni.

Közölték azt is: a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. Hozzátették: a katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Elkezdődött az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként írták.

Hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. Ahhoz, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztették, bővült az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma.

Kitértek arra is: a kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme hangsúlyozták. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.

Közölték: a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (46 814) és Pest megyében (28 015) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (14 155), Borsod-Abaúj-Zemplén (13 216) és Hajdú-Bihar megye (11 565). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (3352).

Az elhunytakkal kapcsolatos további információk ezen a linken érhetők el.

Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvos ellát egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában