Ország-világ

2021.09.29. 08:51

5 millió 884 ezer a beoltott, 546 az új fertőzött, elhunyt 6 beteg

A beoltottak száma 5 884 183, közülük 5 640 410 fő már a második oltását is megkapta, 742 ezren pedig már a harmadikat is felvették. 546 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 822 072 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 30 185 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 784 539 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 7348 fő.

Eger, 2021. szeptember 28. Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával az egri Markhot Ferenc Kórház oltópontján 2021. szeptember 28-án. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

529 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 81-en vannak lélegeztetőgépen. Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben az oltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A beoltottak kevesebb, mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni: www.eeszt.gov.hu.

Az átoltottság további növelése és a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának megelőzése érdekében az internetes időpontfoglalóban a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni. Tehát így az is könnyen be tudja pótolni a második oltását, akinek már korábban fel kellett volna vennie azt, de elmulasztotta. Számukra az időpontfoglaló ugyanazt a vakcinát ajánlja fel, amellyel az első oltás is történt.

Az Országgyűlés hétfőn 2022. január 1-jéig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. Erre azért volt szükség, mert a járvány továbbra is jelen van, a delta vírusmutáns hazánkban is terjed, és a sikeres védekezés érdekében a gyors cselekvőképességet továbbra is fenn kell tartani.

A kormány megkezdte a nemzeti konzultációból fakadó döntések meghozatalát is. A kormány alkotmányos védelmet kíván adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsonyabb adóknak és a nyugdíjaknak. Mindemellett a kormány már döntött a hitelmoratórium meghosszabbításáról, valamint a családi adó-visszatérítésről. A gyermekes szülők adó-visszatérítését mindkét dolgozó szülő megkapja februárban és a vállalkozók is jogosultak lesznek rá, az intézkedés 1,9 millió szülő számára mintegy 600 milliárd forintos támogatást jelent. Mindez annak az eredménye, hogy Magyarország az egyik leggyorsabb gazdasági újraindítást érte el az EU-ban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában