Nyomásgyakorlás

2023.05.23. 15:20

Vita az ukrán feketelistáról: összeszólalkozott Szijjártó Péter és Annalena Baerbock

Kijev több mint két tucat európai, amerikai és ázsiai vállalatot vádol azzal, hogy még mindig jelentős üzletet folytatnak Oroszországgal.

MW

Annalena Baerbock német külügyminiszter

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Clemens Bilan

A Politico információi szerint összeszólalkozott hétfőn Brüsszelben a német és magyar külügyminiszter az uniós külügyminiszterek találkozóján a magyar OTP bank ügye körül – írja a Magyar Nemzet.

Az ukrán háború nemzetközi szponzorainak a listáján, amely a cégek hírnevének csorbítására és a nemzetközi partnerek elrémítésére szolgál, az OTP is szerepel. Azonban úgy tűnik, Kijev alaposan megválogatja, hogy mely cégek kerüljenek fel a listára, így sokan kettős mércét emlegetnek.

Amikor a külügyminiszteri csúcson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megismételte hazánk álláspontját az ügyről, Annalena Baerbock német külügyminiszter számonkérte a magyar tárcavezetőt, majd egy meg nem nevezett jelentésre hivatkozva azzal vádolta az OTP-t, hogy az nemzetközi jogot sértett.

Szijjártó azonban visszautasította ezt, hangoztatva a bank közleményét, amely hiteltelennek nevezte a vádakat, és azzal érvelt, hogy a bank vezetősége nyilvánosan kifejezte támogatását Ukrajna mellett. Sőt az ukrán jegybank korábban még rendszerszinten fontos bankként ismerte el az OTP-t.

De nem csupán Németország, hanem Svédország és Észtország is nyomást akar gyakorolni hazánkra, azzal érvelve, hogy az EU-nak nem szabad halogatnia a további szankciókat és az Ukrajnának nyújtott további katonai segélyeket.

Az európai békekeretből már eddig is jelentős összeget, 5,7 milliárd eurót használt fel az Európai Unió arra, hogy kifizesse az uniós országok fegyverszállításának egy részét, és most újabb ötszázmillió euróval kívánják megemelni ezt az összeget. Világossá tettük, hogy mindaddig ellenezni fogjuk ezt, amíg Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak a listáján tartja az OTP-t. Az OTP-vel szemben felhozott vádak hamisak

– szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A teljes cikkért kattintson!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában