Diplomácia

2023.05.04. 17:26

Kövér László: nem az elzárkózásban, hanem az együttműködésben van a béke lehetősége

Nem az elzárkózásban, hanem az együttműködésben látjuk a béke lehetőségét, és ehhez Magyarország nemcsak a közvetlen környezetében, de a távolban is a barátokat keresi - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke mongóliai hivatalos látogatásán csütörtökön az MTI-hez eljuttatott parlamenti közlemény szerint.

Kövér László Mongóliában

Fotó: Az Országgyűlés Hivatala/Az Országgyűlés Hivatala

"Mongólia hagyományosan fontos partnerünk az északkelet-ázsiai térségben. Kiemelkedően jónak tartjuk a kétoldalú politikai és kulturális kapcsolatainkat, amelyek a 2010-ben meghirdetett +keleti nyitás+ politikájának és a 2015-ben újranyitott ulánbátori nagykövetségünknek köszönhetően lendületes fejlődésnek indultak, és az utóbbi években egyre több területre terjedtek ki" - fogalmazott Kövér László a hivatali kollégájával folytatott tanácskozáson. 

Az Országgyűlés elnöke Gombodzsavín Zandanshatar, a mongol parlament, más néven az Állami Nagy Hurál elnökének meghívására érkezett Ulánbátorba. A magyar Országgyűlés elnökeként legutóbb 2006-ban Szili Katalin tett látogatást Mongóliában. 

A két ország házelnökei egyetértettek abban, hogy ezt a dinamikus fejlődést a mostani találkozó tovább erősítheti mind a parlamenti együttműködés, mind pedig a gazdasági, oktatási és turisztikai területeken. 

Kövér László és Gombodzsavín Zandanshatar elkötelezettségét fejezte ki a magyar Országgyűlés és a mongol Nagy Állami Hurál közötti kapcsolatok folyamatos fejlesztése mellett, ami a jogalkotói tevékenység kölcsönös megismerése mellett a politikai, gazdasági kapcsolatok további erősítését célozza, a parlamenti - elsősorban a külügyi és gazdasági - szakbizottságok, a baráti csoportok és a két parlament hivatali apparátusának együttműködése révén. 

"A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítésére és a befektetések ösztönzésére még sok a kiaknázatlan lehetőség" - mondta az Országgyűlés elnöke, a mezőgazdaság esetében pedig az állattenyésztés és vízgazdálkodás magyarországi tapasztalatainak megosztását ajánlotta fel. 

A mongol parlament elnöke

 a turizmus kínálta lehetőségeket, az oktatást és a két ország között már most is erős kulturális kapcsolatokat, azon belül a filmművészeti együttműködést

 hozta szóba. 

Gombodzsavín Zandanshatar megköszönte Magyarországnak a Stipendium Hungaricum tanulmányi ösztöndíjprogram keretében kétszáz mongol egyetemistának biztosított lehetőséget, amelyre idén több mint kilencszázan pályáztak. "A versenyképes szaktudással hazatérő fiatalok Mongólia gazdasági fellendüléséhez, az életszínvonal emeléséhez járulnak hozzá" - mondta a mongol házelnök. 

Kövér László a nap folyamán megbeszélést folytatott Luvszannamszrajn Ojun-Erdene miniszterelnökkel is, áttekintve azokat a világfolyamatokat, amelyek hatásai Magyarországot és Mongóliát is egyformán érintik; 

idetartozik egyebek mellett a koronavírus-járvány, a globális felmelegedés, az orosz-ukrán háború és a gazdasági szankciók negatív hatásai. 

A magyar házelnök és a mongol kormányfő egyetértett abban, hogy

 csak a párbeszéd és a diplomáciai erőfeszítések révén valósulhat meg a béke, és kerülhető el a hidegháború vagy a további fegyveres konfliktusok kialakulása. 

"Nem az elzárkózásban, hanem az együttműködésben látjuk a béke lehetőségét, és ehhez Magyarország nemcsak a közvetlen környezetében, de a távolban is a barátokat keresi" - hangsúlyozta a házelnök.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában