Ferdítés

2023.05.31. 06:25

Dobrev Klára hamis adatokkal kampányol

A munkaerőpiaci szakértő szerint a DK árnyék-miniszterelnöke a magyar átlagfizetésről, a nyugdíjakról és az euróról is valótlanságokat állít – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-miniszterelnöke beszédet mond szombathelyi fórumán 2023. május 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

− Hamis grafikonokkal próbálta alátámasztani a véleményét Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke a néhány hete indított országos kampánykörútján − nyilatkozta a lapnak Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa. 

A munkaerőpiaci szakértő szerint az adatok ilyen típusú elferdítése nagyon veszélyes lehet, hisz egyre többen kételkedni kezdenek a statisztikában, az adattudományban, pedig ezekkel a tudományos módszerekkel nélkülözhetetlen információkhoz juthatunk. A szakértő jelezte, hogy a DK állítása szerint a magyar átlagfizetés a második legalacsonyabb Európában, és csupán Bulgária áll mögöttünk, ám ezzel szemben az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyar bruttó átlagkereset vásárlóértéke nagyobb, mint nyolc másik tagállamé. 

− A DK tavalyelőtti adatokat mutat, melyek forrását nem ismerjük. A legfrissebb adatok, amiknek a forrása az Eurostat adatbázisa, nem euróban, hanem a minél nagyobb összehasonlíthatóság érdekében vásárlóértéken mutatja a tagállami adatokat

− mondta Szalai Piroska a Magyar Nemzetnek

Hozzátette, Dobrev Klára a minimálbérről is azt állítja, hogy a második legkisebb az unióban, ezzel szemben hat tagállamban voltak januárban alacsonyabb minimálbérek, mint nálunk, ha vásárlóerő-paritáson vizsgáljuk, s itt is felzárkózunk a gazdagabb országokhoz. A szakértő hangsúlyozta, hogy a DK a nyugdíjakkal kapcsolatban is valótlanságokat fogalmazott meg, mivel számításaiknál nem az éves átlagnyugdíjjal számolnak, nem számolják bele az évközi emeléseket, a nyugdíjprémiumot és a 13. havi nyugdíjat, ami 2022-től már plusz egyhavi teljes nyugdíjat jelent.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában