Energia

2023.05.18. 10:47

Alapjogokért Központ: a Barátság kőolajvezeték felrobbantása nemzetbiztonsági érdekeket fenyegető akció lenne

A Barátság kőolajvezeték felrobbantása magyar nemzetbiztonsági érdekeket fenyegető akció lenne, mivel a vezeték életfontosságú, amely a gazdaságot és az ország működését alapjaiban befolyásolja – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ nemzetbiztonsági tanácsadója csütörtökön az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában.

MW

Illusztráció: Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen 2022. augusztus 15-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Az MTI beszámolója szerint Horváth József tudatos kiszivárogtatásnak minősítette azt, hogy a Washington Post megírta: az ukrán elnök orosz falvak elfoglalását és a Barátság kőolajvezeték felrobbantását indítványozta.

Hozzátette: kettős üzenete volt a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának lehetőségéről szóló kiszivárogtatásnak. Az egyik üzenet az, hogy megmutassák, az Amerikai Egyesült Államok szolgálatai képesek arra, hogy az ukrán kormányt ellenőrzés alatt tartsák, másrészről pedig az, hogy Amerika képes arra, hogy befolyásolja az ukrán kormányt.

Az amerikai kormány tisztában van azzal, hogy mekkora az a játéktér, amelyen belül nem szabad engedni, hogy a válság tovább eszkalálódjon, és hogy megakadályozzák az ilyen „kalandor akciók” végrehajtását – tette hozzá.

Horváth József reagált azokra a sajtóinformációkra, miszerint Ursula von der Leyen is a kőolajszállítások leállítását sürgette. Az elnöki iroda cáfolta, hogy tárgyalási alapként használják a kőolajvezetéket, de ha ez valóban elhangzott, akkor ez egy morális katasztrófa – jelentette ki.

A következő hónapok nagy kérdése az lesz, hogy a beígért ukrán ellentámadás katonailag milyen eredményeket lesz képes felmutatni – vetette fel Horváth József.

Ha valóban átütő erővel képesek lesznek arra, hogy kettészakítsák az orosz frontvonalat, és elmenjenek az Azovi-tengerig, akkor a nyugati szövetségesek hajlandóak lesznek továbbra is támogatni Ukrajnát – mondta, hozzátéve: ugyanakkor ha mérsékelt sikert érnek el, akkor az ősz folyamán az Egyesült Államok – a közelgő választások miatt is – a tűzszünet és béketárgyalások felé terelheti az ügyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában