Ukrajnai háború

2023.04.07. 16:11

Így segít a kárpátaljai magyaroknak a kormány (videó)

Segélyszállítmányok, felújított iskola és anyaotthon. Így segítünk a kárpátaljai magyaroknak – írta a kormány a Facebook-oldalán.

MTI

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (k) a Karitatív Tanács tagjaival (Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Református Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt) Beregszászon, ahol adományokat adott át kárpátaljai segélyszervezeteknek 2023. március 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Botár Gergely

A bejegyzéshez készített videóban Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője arról beszélt, hogy Magyarország egy év alatt 1635 tonnányi segélyárut küldött Ukrajnába. Hozzátette:

a háború második napján már többen kérték, segítsen a szervezet az elhelyezésükben Beregszászon.

Mielőtt a segélyprogram elindult, a csapatuk több mint negyven embert fogadott  be – közölte, kiemelve, hogy szállást, ételt és munkát adtak az embereknek, a segélyszervezet raktárát például egy dnyiprói menekült vezeti.

Gerevich János a videóban bemutatta a beregszászi 13-as számú óvodát, amelyet – mint mondta – a magyar kormány támogatásával és az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével újítottak fel. Szólt arról is, hogy a felújítás során az épülethez egy új részt is építettek, ebben van mások mellett a konyha és az óvóhely is.

A videóban megszólalt Pál Andrea beregszászi óvónő is, aki megköszönte az épület felújítását. „Ezért sok-sok puszi, hála a gyerekek nevében” – mondta.

Gerevich János beszámolt arról is, hogy a háború harmadik hónapjában hozzákezdtek anya- és gyermekotthonok kialakításához és a magyar kormány támogatásával sikerült Beregszászon egy ilyen épületet létrehozni.

A videóban Babják Zoltán, Beregszász polgármestere arról beszélt: itt mindenkinek ugyanaz a célja, hogy minél hamarabb elérjék a békét. Szavai szerint „óriási segítséget” kaptak a magyar kormánytól és civil szervezetektől. Példaként megemlítette, hogy a szirénát, ami Beregszászon szól, Szatmárnémetitől kapták, mert Ukrajnában nem lehetett légvédelmi szirénát beszerezni.

Babják Zoltán arra is kitért a videóban, hogy a beregszászi kistérségben ukránok és magyarok „egymás mellett békében éltek és élnek, és a háború ideje alatt is segítik egymást a családok”

A kormány a Facebook-oldalán közzétett videót „Segítünk a bajban” felirattal zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában