Városháza-gate

2023.04.01. 07:51

Gansperger szerint a Karácsony-féle városvezetés "nem fog sz.rozni", hogy a BKV leállításával zsaroljon

Hisztériakeltésre, a kormány zsarolására fogja használni a BKV-t a Karácsony Gergely féle városvezetés azért, hogy hozzájusson a tízmilliárd forintos támogatáshoz – erről is beszélt a 2021 júniusában készült hangfelvételen Gansperger Gyula, a Városháza-ügy egyik kulcsfigurája – írja a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely főpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyűlés ülésére a Városházán 2023. március 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A közel tízórányi vágatlan hangfelvételen, amelyet Anonymus juttatott el az ügyben nyomozást folytató rendőrséghez, Gansperger nem tévedett, amikor azt mondta, hogy a Karácsony-féle budapesti városvezetés a BKV finanszírozásának ügyét hisztériakeltésre és zsarolásra fogja felhasználni. 

A 2021. júniusi hangfelvételen Gansperger és beszélgetőtársa között az alábbi párbeszéd zajlott le. 

– Igaz, hogy november elsején elfogy a pénzük? – tette fel a kérdést Gansperger beszélgetőtársa, amelyre az üzletember úgy reagált: „én nem hiszek nekik”.

– Majd megállítja a BKV-t, ő nem fog sz…rozni – mondta Karácsonyról a baloldali üzletember. Beszélgetőpartnere felvetésére, hogy ez óriási kiszúrás a budapestiekkel és ilyet nem lehet, Gansperger rávágta: „Mindent lehet.”

Ezután Gansperger arról beszélt, hogy nem azonnal állítanák le a BKV működését, „hanem azt mondom, hogy két hét múlva leállítják a BKV-t, ha nem kap 10 milliárd költségvetési támogatást.”  Beszélgetőpartnere erre annyit mondott, hogy „ez meg zsarolás”. Gansperger igazat adott neki – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.  

Gansperger nem tévedett: novemberben Karácsonyék valóban megfenyegették a kormányt azzal, hogy leállítják Budapest tömegközlekedését, ha nem kapnak az államtól 12 milliárdot. Vagyis azzal a módszerrel és nagyságrendileg akkora összeget követeltek Karácsonyék télen, mint ami a nyáron rögzített hanganyagon szerepelt.

Felkészültek a hisztériakeltésre

A Magyar Nemzet cikke rávilágít arra, hogy a BKV-s hisztériát alaposan előkészítették Karácsonyék. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes – aki az Anonymus-felvételeken elhangzottak szerint részesülhetett a korrupciós pénzekből – már az év januárjában azt mondta: „a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz”. Erre válaszul a kormányzat részéről Varga Mihály pénzügyminiszter tette közzé, hogy a fővárosi önkormányzatnak 2020 második negyedévének végén 27,9 milliárd forint állt rendelkezésre, állampapírban 135 milliárdot tartott. Volt azonban még egy tény, ami arra utalt, hogy a főpolgármester és vezérkara nem aggódott: 2020 végén még az előző évinél is bőkezűbb prémiumot kaptak a városháza vezetői. Összesen hetvenmillió forintot osztottak szét. Átlagosan 1,3 milliós jutalmat kaptak Karácsony emberei, ám akadt, akinek hétmilliós összeg jutott.

A történések novemberben pontosan úgy zajlottak, ahogy azt Gansperger júniusban előrevetítette. 2021. november 12-én Karácsony Gergely hivatalos levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy az állam azonnal utalja el a BKV esedékes, 12 milliárd forintos állami támogatását. Ezt követően november 19-én Kiss Ambrus már arról beszélt az RTL Klub híradójában, hogy nagyjából egy héten belül elfogy a BKV arra az évre tervezett pénze, utána hitelből kell majd működnie a fővárosi tömegközlekedési vállalatnak, ugyanakkor azt is belengette, hogy korlátozásokat vezetnek be a közösségi közlekedésben. 

Csatlakozott a baloldali média is

A baloldali sajtó is ráröpült az ügyre, naponta jelentek meg cikkek a BKV közeli leállását vizionálva és ennek hatásait elemezve. Karácsonyék tervére reagált az Innovációs és Technológiai Minisztérium  (ITM). A tárca november 24-én  tudatta, hogy a BKV finanszírozását már hónapokkal ezelőtt bebiztosíthatta volna a fővárosi önkormányzat, a támogatás átutalásához ugyanis a főpolgármesternek csupán alá kellett volna írnia az ITM-ben levő szerződést. – A kifizetés feltétele az aláírás. Ha a városvezetés még ezt sem tudja megoldani, azzal csak a főpolgármester alkalmatlanságára szolgáltat újabb bizonyítékot – közölte a minisztérium. Karácsony további egy hétig húzta az időt, az aláírás végül november 29-én történt meg, a botrány pedig a főpolgármester szándékai ellenére elült.

Kihallgatások, gyanúsítások

A Városháza-ügy miatt indult nyomozásban a hatóságok eddig több embert, köztük egy koronatanút hallgattak ki, valamint meggyanúsították a fővárosban működő korrupciós rendszer kulcsfigurájának tartott és a baloldalhoz szorosan köthető Berki Zsoltot és testvérét, Berki Józsefet. Előbbi keresett meg a Városháza adásvételével kapcsolatban több, Magyarországon ismert üzleti kört, utóbbiról pedig érdemes megemlíteni, hogy éppen abban az időben dolgozott a néhai Kiss Péter mellett, amikor a volt MSZP-s miniszter titkárságvezetője Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában