Baloldali sajtóbaki

2023.04.13. 22:11

A több mint harminc személyből egyetlen magyar neve szerepelt a szankciós listán

A 444 nevű baloldali hírportál „több, egymástól független diplomáciai forrásra" hivatkozva terjesztette, hogy David Pressman amerikai nagykövet sajtótájékoztatóján befolyásos személyek szankcionálását jelenti majd be, amivel az amerikai kormány a magyar kormányt büntetné – írja a Mandiner. Mint azóta kiderült, a végül bejelentett 34 személyből egyetlen magyar szerepelt a szankciós listán.

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Bár a portál konkrétumokat nem írt, akkori feltételezésük szerint „az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos személyekre”.

A hírt szinte a teljes sajtó lehozta mindenféle találgatásokkal együtt.

Mint a Mandiner cikkének szerzője kifejti: jöttek is a találgatások, az információk a tájékoztatóról, ami végül tízpercesnél is rövidebb volt. És bár Pressman az „aggodalmát” kifejezte, szó sem volt drasztikus bejelentésről. Nem csoda, hogy például a Gyurcsány-közeli Nyugati Fény így interpretálta a fejleményt: „RENDKÍVÜLI: David Pressman bejelentette a magyar tisztségviselő elleni szankciókat. Megvan a büntetés.” A nemzetközi sajtó sem fukarkodott az erős odamondásokkal, a Le Figaro szerint például az „Egyesült Államok lecsap az Orbán-kormányra”.

Csúnyán lyukra futott a baloldali sajtó, mert a 34 személyből egyetlen magyar neve szerepelt a szankciós dokumentumában.

A teljesség igénye nélkül, kik is szerepelnek az Egyesült Államok legújabb listáján?

Több szervezet és intézmény mellett összesen 34 konkrét személy található a dokumentumban, közülük 11-en orosz, ketten ciprusi-orosz állampolgárságúak, de akad német-orosz, ciprusi-orosz kettős, valamint izraeli-ciprusi-orosz hármas állampolgár is. Utóbbi egy bizonyos Vlagyimir Jakovlevics Sztresinszkij, aki egyébként Ukrajnában született, akárcsak a ciprusi-orosz állampolgár Natalia Alekseevna Streshinskaya.

Kilenc ciprusi állampolgár is szerepel a listán, közülük többen az Egyesült Királyságban laknak, az azerbajdzsáni születésű Vakhtang Ernstovich Kocharov azonban az Egyesült Arab Emírségekben. Négyen üzbég állampolgárságúak, illetve egy svájci-egyesült királyságbeli állampolgár is, ő az épp Liechtensteinben lakó Markus Jakob Giger. Roland Oehri pedig liechtensteini-svájci állampolgár.

A Pressman-tájékoztatóval nagyjából egy időben közzétett lajstrom tehát bajosan nevezhető – az elsődlegesen megcélzott Oroszország mellett – Magyarország elleni lépésnek

– olvasható a Mandiner cikkében.

Az eredeti cikket ITT olvashatja el.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában