Orosz-ukrán háború

2023.03.19. 07:16

Putyin először látogatott elfoglalt ukrajnai területre

Már 389. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo és a Mandiner híreiből válogatunk.

A pusztítás nyomait nézik emberek egy szállodát ért orosz rakétatámadást követően a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2023. március 18-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Kormányzói hivatal: Zaporizzsja megyében az orosz erők eltaláltak egy lakóházat, áldozatok

Az orosz erők Grad rakétasorozatvetővel eltaláltak egy lakóházat vasárnap a Zaporizzsja megyei Kamjanszke településen, aminek következtében három civil életét vesztette, ketten pedig megsebesültek

 - közölte a régió kormányzói hivatala.

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala arról tájékoztatott, hogy kora délután az orosz erők Bilozerka települést vették tüzérségi tűz alá, ahol szintén eltaláltak egy lakóházat. A romok alól kimentettek egy nőt, akit sérülésekkel kórházba szállítottak.

Az ukrán vezérkar vasárnap esti helyzetjelentésében arról írt, hogy információik szerint a herszoni régióban lévő Sztrilkove településen a falut elhagyni kényszerült lakosok házait átadják orosz katonáknak. "Az orosz megszállók továbbra is fosztogatnak, házakat vesznek el Ukrajna békés polgáraitól" - emelte ki a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés közlése szerint az ukrán légierő vasárnap csapást mért egy orosz légvédelmi rendszerre és egy lőszerraktárra, valamint hat támadást hajtott végre orosz élőerő- és fegyverzetösszpontosulásokra. Az ukrán rakéta- és tüzérségi csapatok kilőttek egy orosz Tor típusú légvédelmi rakétarendszert, és csapást mértek két koncentrációs területre. Az orosz erők a nap folyamán egy rakéta- és hét légicsapást mértek Ukrajna területére, valamint kilenc támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel - számolt be az ukrán vezérkar.

Putyin: Oroszország gyakorlatilag nem vet be hiperszonikus fegyvert

Oroszország gyakorlatilag nem vet be hiperszonikus fegyvert az ukrajnai háborúban, holott ez, más modern rendszerekkel együtt a rendelkezésére áll - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi magazinműsorában.

Putyin ezt arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy Moszkva szempontjából nem lett volna-e értelme már 2014-ben elindítani "különleges hadműveletet" a Donyec-medence lakosságának "védelmében". Meglátása szerint ebben az ügyben nem lehet feltételes módot használni, és - mint fogalmazott - Oroszország akkor az úgynevezett "krími tavasz" keretei között lépett fel. 

Elismerte ugyanakkor, hogy meg kellett oldani az élelmiszerellátás, az importhelyettesítés, a pénzügyi rendszer megerősítése és modern fegyverek fejlesztésének feladatát.

Rámutatott, hogy az ellenfél várakozásai ellenére semmi sem omlott össze Oroszországban, a pénzügyi rendszer működik, a bankok növelik kapacitásaikat. Úgy vélekedett, hogy nagyon nehéz lenne megmondani, mi történt volna 2014-ben.

"És végül - igen, sok tennivalónk van, például a szárazföldi erők fejlesztése terén, de akkor még nem volt hiperszonikus fegyverünk, most pedig van. Igen, valójában nem használjuk, de van. Érti? Vannak más modern rendszereink is, de 2014-ben nem volt semmi ilyenünk" - mondta Putyin.

 

Az orosz elnök szerint a Krím esetében Moszkvának sürgősen kellett cselekednie, és teljesítenie kellett "szent kötelességét" a helyi lakosság védelmében, mert a "nácik" a fenyegették őket.

 

"A Donyec-medencével kapcsolatban arra számítottunk, hogy ezt a problémát sikerül békés úton megoldani. De mint mostanra kiderült, az orrunknál fogva vezettek bennünket. Az úgynevezett partnereink közül senki még csak nem is készült arra, hogy bármit is békés úton kell megoldani, hanem egyszerűen elkezdték fegyverrel felpumpálni Ukrajnát, és felkészíteni a harci cselekményekre - mondta Putyin.

"És (Ukrajna) két nagyszabású katonai műveletet meg is kísérelt, nehéz haditechnika, a tüzérség és a légierő bevetésével" - tette hozzá.

Rámutatott, hogy az idei, 154 millió tonnás, rekordnagyságú gabonatermést az elmúlt évek céltudatos, a biztonságos élelmiszerellátás biztosítását célzó erőfeszítései tették lehetővé.

Az ENSZ megerősítette a fekete-tengeri gabonakezdeményezés meghosszabbítását

Az ENSZ közleménye szerint mintegy "25 millió tonna gabonát és élelmiszert szállítottak 45 országba, ami hozzájárult a globális élelmiszerárak csökkenéséhez és a piacok stabilizálásához".

Az ukrán erők több mint 80 orosz támadást vertek vissza

Az ukrán erők március 18-án 83 orosz támadást vertek vissza - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara. A jelentések szerint az orosz csapatok Lyman, Bahmut, Avdiivka, Marinka és Shakhtarsk felé folytattak offenzívát.

Putyin Mariupolban járt

Mariupolba tett munkalátogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint az elnök helikopterrel érkezett Mariupolba, majd a városon áthajtva megtekintett több létesítményt, és beszélt a helyi lakosokkal. Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes beszámolt az államfőnek az újjáépítési munkálatok állásáról, valamint az új lakónegyedek, szociális, oktatási és egészségügyi létesítmények, a közmű-infrastruktúra építéséről.

Putyin szót váltott a Nyevszkij lakótelep lakóival, és felkereste az egyik család otthonát. Az elnök járt a város tengerpartján a jachtklub közelében, a színház épületénél és más helyi nevezetességeknél.

A látogatás a Rosszija 24 hírtelevízió felvételei szerint sötét napszakban készült, a helyszínek között a gépkocsit Putyin maga vezette. 

Husznullin egyebek között felhívta az elnök figyelmét arra, hogy az utcákon a közvilágítást teljes mértékben, az útburkolatot részlegesen helyreállították. Mint mondta, a városi tömegközlekedés 110 buszt már rendszerbe állított, és nyáron a tervek szerint újraindulnak a villamosok is.

A kormányfő-helyettes azt mondta, hogy a város lakossága, látva a helyreállítási munkálatokat, elkezdett visszatérni, valamint tervet dolgoztak ki az emberek foglalkoztatására. Közölte: az a döntés született, hogy helyreállítják az erősen megrongálódott városközpontot, és kifejezte reményét, hogy az év végig befejeződik a homlokzatok felújítása.

A beszámoló szerint a mariupoli filharmónia épületét teljesen helyreállították. Husznullin azt mondta, az Azovi Állami Műszaki Egyetemnek hatezer hallgatója lesz. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, hivatásos építőként jól látta: a város épületeit nem onnan lőtték szét, ahonnan az orosz erők támadtak, hanem az ukrán oldalról.

TYIHON; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j), Mihail Razvozsajev szevasztopoli kormányzó (b) és Tyihon Sevkunov, Pszkov és Porhov ortodox pátriárkája részt vesz a város művészeti iskolájának megnyitóján 2023. március 18-án
Forrás: MTI/AP/Pool/Kreml

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bejelentette, hogy az orosz elnök a mariupoli lakosokkal folytatott eszmecsere nyomán intézkedni fog az elmaradt bérek és egyéb kifizetések ügyében.  

 

 

Mariupol felkeresése az első ismertté vált esete annak, hogy az orosz elnök az Ukrajna ellen tavaly februárban elindított "különleges hadművelet" során megszállt területen járt. Március elején Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tartott szemlét az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban.

 

Az orosz elnök vasárnap a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban felkereste a "különleges hadművelet" főhadiszállását. Itt meghallgatta Valerij Geraszimov vezérkari főnök és más parancsnokok jelentését.

Előző nap az orosz vezető a Krím-félszigeten tett előre be nem jelentett látogatást, a terület Oroszországhoz csatlakozása ügyében megrendezett referendum kilencedik évfordulóján.

Elindultak a kanadai Leopard 2-esek Ukrajna felé

Anita Anand kanadai védelmi miniszter közzétett egy videót arról, hogy egy Bergepanzer 3 páncélozott mentőjárművet raknak egy ukrán teherszállító repülőgépre, egy külön tweetben pedig a Kanadai Királyi Légierő adott ki egy videót, amelyen a Leopard 2 tankokat szállítórepülőgépre rakják. Kanada nyolc Leopard 2 harckocsit, 8000 tüzérségi lőszert és egy tucat légvédelmi rakétát ígért Ukrajnának.
Ottawa több mint 1800 kiképzőlőszert is küld Kijevnek a Leopard 1 harckocsikhoz, amelyeket Dánia, Németország és Hollandia adományoz.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 5672 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4998 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 82 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 18-án 28 ember, közülük 6 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Az Egyesült Államok újraindította az oroszok kitoloncolását

Egy jelentés szerint az Egyesült Államok újraindította a mozgósítás elől menekülő oroszok kitoloncolását, miután leállította a folyamatot a háború kezdetekor.

A The Guardian jelentése szerint egy orosz férfit, aki az Egyesült Államokba menekült, miután Vlagyimir Putyin bejelentette az ukrajnai háború miatti mozgósítást, a hétvégén "hirtelen" visszatoloncolták Oroszországba. A férfi állítólag azon orosz menedékkérők között van, akik a konfliktus kezdete óta utaztak az Egyesült Államokba, és most attól tartanak, hogy a Biden-kormányzat visszaküldi őket Oroszországba, ahol bebörtönözhetik vagy a háború frontvonalára küldhetik őket.

Új megoldásokat keresnek az ukránok fegyverellátására

Az ukrán elnök éjszakai videójában beszámolt arról, hogy megbeszélésre került sor Ukrajna és az Egyesült Államok között egy kiterjesztett védelmi formátumról. Ukrajna oldaláról a honvédelmi miniszter, a főparancsnok, a hadműveleti stratégiai csoportok parancsnokai, a légierő parancsnoka, valamint a hivatal vezetője vett részt a tárgyaláson.

Célunk nyilvánvaló – katonáink megerősítése, új megoldások keresése, hogy Ukrajna képes legyen aktív fellépésre, megvédeni magát az orosz terrortól, helyreállítani a valódi biztonságot

 - mondta Volodimir Zelenszkij.

Szíria volt az ukrán háború előszobája

Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában azt mondta: Amikor szükségük lett volna rá, Szíria népe nem kapott megfelelő nemzetközi védelmet, ami a büntetlenség érzését keltette a Kremlben, és jelentős részben ez táplálja a mostani agresszivitást. Az orosz bombák ugyanúgy elpusztították Szíria városait, mint ma az ukrán városokat - emlékeztetett az ukrán elnök.

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában