Illegális migráció

2023.03.13. 10:18

Rétvári Bence: az Európai Unió elvesztette a kontrollt a bevándorlás felett

Az Európai Unió nem meri megvédeni a külső határokat, elvesztette a kontrollt a bevándorlás felett, ezt a folyamatot már az embercsempészek uralják, ők döntik el, ki lesz európai lakos és ki nem – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Humanity 1 hajó fedélzetén a délkelet-olaszországi Bari kikötőjébe 2022. december 11-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Donato Fasano

Zajlik az illegális migráció, százezrek jelennek meg évről évre az Európai Unió külső határainál, csak a magyar déli határnál 270 ezer esetben fordítottunk vissza tavaly illegális határátlépést elkövetőket

– hangsúlyozta az államtitkár.   

Hozzátette: az unió nem tudja megállítani a határainál az illegális migránsokat, 

„nemcsak a készség, hanem az akarat sincs meg, ezért most az európai népesség meghatározói sajnos az embercsempészek”; az észak-afrikai, közel-keleti, balkáni alvilág dönt, ki lesz európai lakos. 

Rétvári Bence szerint az unióban nincs központi akarat ennek kivédésére, „sőt, Magyarország ellen indítanak eljárásokat, amiért a déli határt megvédi”. 

Pedig nemrég Athénban tizenöt uniós tagállam – köztük Magyarország – fogadott el egy közös nyilatkozatot arról, hogy a külső határvédelem közös európai uniós cél legyen, és járuljon is hozzá az EU a határvédelem költségeihez – idézte fel az államtitkár. Közölte, Magyarország esetében ez másfél milliárd eurót jelent.

A tizenöt ország az unió többsége, de ilyenkor megszólal például a luxemburgi külügyminiszter, hogy ők semmiképpen sem járulnak hozzá kerítések, falak építéséhez, ezt sosem fogják támogatni

– folytatta Rétvári Bence, hozzátéve, hogy tehát mindig ott vannak a bevándorláspártiak, akik semmilyen érdemi lépést nem tesznek azért, hogy a külső határok megvédése közös uniós forrásból történjen.   

Ez a fajta világnézet uralkodó az unión belül, a migrációpárti, továbbra is a migránsok kötelező kvóták szerinti szétosztását erőltetik, nem látják be, hogy ez meghívólevél és nem is működik

– fűzte hozzá az államtitkár. Megjegyezte, a kiutasító határozatok töredékét sem tudják végrehajtani, „tíz esetből kilencben tudnak valakit kiutasítani, de azok egy jó része aztán újra megpróbálja az unióba való belépést”.   

Az olasz parti őrség által a viharos tengerről kimentett, mintegy 500, Európába igyekvő illegális bevándorlót szállító hajó a dél-olaszországi Crotone kikötőjében 2023. március 11-én
Fotó: Giuseppe Pipita / Forrás: MTI/EPA/ANSA

Az embercsempész-hálózatok százezerszámra hozzák be illegálisan a bevándorlókat Európába – hangoztatta Rétvári Bence. Felidézte a tavalyi lövöldözést az M5-ös autópályán, és elmondta, hogy csak az a kisbusznyi migráns 41 millió forintot fizetett az embercsempészeknek. „Óriási üzlet, nem csoda, hogy minden második nap lövöldözést is lehet hallani Szerbia felől, bandaháborúk zajlanak” – mondta. Hozzátette: 

gyakorlatilag „az embercsempészek profitját növeli az unió”.   

Az államtitkár kérdésre kitért a gyermekvédelmi törvényre is. „Brüsszelből folyamatosan támadják, most az Európai Bíróságon is, ez a Nyugat-Európát áthálózó genderideológia miatt van” – mondta Rétvári Bence. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a törvénynek olyan elemei vannak, mint például a pedofilnyilvántartás, „amely már közel nyolcezer esetben biztosított adatot azok számára, akik aggódtak a gyermekük miatt”.   

A nyilvántartásban könnyen lehet keresni a kormányablakos regisztrációval: ha valakinek van kiskorú gyermeke, a család menüpontban a gyermekvédelem fülre rákattintva érheti el. Ha ott a szülő beírja a nevet, akivel kapcsolatban gyanúja merül fel, amennyiben korábban pedofil bűncselekményt követett el, kidobja a települést, Budapesten a kerületet is, és az illető fényképét – magyarázta az államtitkár.  

Hozzátette, ha a szülő látja, hogy valóban ő az, akivel kapcsolatban gyanakodott, tud lépéseket tenni, hogy megóvják a gyermeket. Bármennyi lekérdezés indítható, ingyenesen. Az első egy hónapban csaknem ötezer lekérdezés volt, azóta havonta száz–ötszáz – közölte Rétvári Bence.   

Leszögezte: 

Megvédjük a családokat, nincs kompromisszum az ilyen visszataszító bűncselekmények elkövetőivel szemben.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a gyermekvédelmi népszavazáson minden eddiginél több, 3,6 millió ember „szavazott egy irányba”, a baloldali ellenkampány dacára. „Messze több, mint ahányan egyébként ránk szavaztak, bár az is szép hárommilliós szám volt” – jegyezte meg Rétvári Bence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában