Hivatalos látogatás

2023.03.03. 13:31

Novák Katalin Prágában: a visegrádi együttműködés a szív és az ész szövetsége (videó)

A visegrádi együttműködést a szív és az ész szövetségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök Milos Zeman leköszönő cseh köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken Prágában.

Novák Katalin köztársasági elnököt (j) katonai tiszteletadással fogadja Milos Zeman leköszönő cseh államfő (b) a prágai elnöki palotánál 2023. március 3-án. Középen Kun Szabó István vezérőrnagy, a magyar államfő főhadsegédje

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A sajtótájékoztató kezdetén a magyarok megbecsülését kifejezve Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adta át a távozó cseh államfőnek.  Elmondta, hogy

a magyarok köszönetét hozta el Zeman elnöknek, akinek a kitüntetést a magyar–cseh barátságért, 33 éves politikusi pályafutásáért és a visegrádi együttműködésért tett erőfeszítéseiért adományozta.

NOVÁK Katalin; ZEMAN, Milos
Novák Katalin köztársasági elnök a magyarok megbecsülését kifejezve átadja a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést Milos Zeman leköszönő cseh államfőnek a prágai elnöki palotában 2023. március 3-án
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Novák Katalin kiemelte:

aki a visegrádi együttműködést támadja, az az ész és a szív szövetségét támadja, és elnöksége alatt is azért fog dolgozni, hogy ez ellen minél hatékonyabban fel tudjanak lépni. Mint mondta, híve a visegrádi együttműködésnek, és hisz a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek egybeforrasztó képességében.

Novák Katalin elmondta, hogy Milos Zemannal három témáról is beszéltek, köztük szerepelt az orosz–ukrán háború, a cseh–magyar kétoldalú együttműködés és a visegrádi kapcsolatok is.

NOVÁK Katalin; ZEMAN, Milos
Novák Katalin köztársasági elnök és Milos Zeman leköszönő cseh államfő sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a prágai elnöki palotában 2023. március 3-án
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Kiemelte, hogy mindketten elítélik az orosz agressziót, kiállnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és a mielőbbi béke hívei.     Emlékeztetett, hogy Magyarországra több mint egymillió menekült érkezett az orosz–ukrán háború elől, amely Kárpátalján 150 ezer magyar embert közvetlenül is érint.

Szólt a kárpátaljai magyar kisebbség ügyéről is, amelyért a háború ellenére is szót kell emelni, hiszen az Ukrajnában élő magyar emberek jogait, közte a nyelvhasználatra vonatkozót jelentősen korlátozták.

A cseh–magyar kapcsolatokról szólva Novák Katalin kijelentette, hogy gazdasági, kulturális és turisztikai területen is a kapcsolatok további erősítésére törekszenek.

A visegrádi együttműködésről kifejtette, hiszi, hogy a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek erősek, összeforrasztják a V4 országait. Mint mondta, fontos meghallgatni a másik véleményét, megérteni, de hisz abban, hogy mindez csak erősebbé teszi az együttműködést.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök és Milos Zeman leköszönő cseh államfő négyszemközti megbeszélése a prágai elnöki palotában 2023. március 3-án
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Újságírói kérdésre válaszolva a NATO-bővítést kulcsfontosságúnak nevezte, amelybe álláspontja szerint a jelenlegi helyzetben indokolt Svédország és Finnország felvétele.

A cseh nyugdíjra vonatkozó kérdésre kifejtette:

Magyarország kiáll a nyugdíjrendszere inflációkövető, stabil megőrzése mellett, de nem kommentálja más országok belpolitikai döntéseit.

A hivatalos látogatáson tartózkodó Novák Katalin pénteken a prágai Hrzánsky Palotában Petr Pavel megválasztott cseh köztársasági elnökkel nem hivatalos megbeszélést folytat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában