Tragikus baleset

2023.03.04. 12:39

Görögországban befejeződik a keresés a vonatszerencsétlenség helyszínén

A keddi balesetben ötvenheten meghaltak és sokan megsérültek, miután egy személyvonat több mint 350 utassal összeütközött egy tehervonattal.

A műszaki személyzet eltávolítja a törmeléket a február 28-i vonatbaleset helyszínéről a Tempi völgyében, Larissa közelében, 2023. március 3-án

Forrás: STRINGER / AFP

A mentők szombaton tovább folytatták a törmelékek átkutatását Görögország legsúlyosabb vonatszerencsétlenségének helyszínén, de várhatóan a nap folyamán befejezik a keresési műveletet.

A keddi balesetben ötvenheten meghaltak és sokan megsérültek, miután egy személyvonat több mint 350 utassal összeütközött egy tehervonattal Lárisza városnál.

A Görögország középső részén bekövetkezett katasztrófa országszerte heves indulatokat és tiltakozásokat váltott ki, sürgetve a vasút biztonsági rendszereinek és előírásainak áttekintését.

A kormány emberi mulasztásnak tulajdonította történteket, de a vasúti dolgozók szakszervezetei szerint a szerencsétlenség a hiányos biztonsági rendszerek és a személyzeti létszámhiány miatt elkerülhetetlen volt. A katasztrófa miatt őrizetbe vették Lárisza város állomásfőnökét.

A görög hatóságok szerdán egy hangfelvételt hoztak nyilvánosságra, amelyen azt lehet hallani, az állomásfőnök egy mozdonyvezetőt utasít arra, hogy hagyja figyelmen kívül a piros lámpát, haladjon át rajta.

Az Athénból az északi Szaloniki városába tartó vonat tele volt diákokkal, akik a hosszú ünnepi hétvégéről tértek haza.

A rendőrség közölte, hogy a hozzátartozók által eltűntként bejelentett 56 emberből 54-et már azonosítottak a holttestet között - szinte mindegyiküket DNS-vizsgálatok alapján. Az 57. holttestet sem azonosították.

A vasutasok szakszervezete szerda óta munkabeszüntetést tart. A tiltakozók világos menetrendet követeltek a kormánytól a biztonsági eljárások felülvizsgálatára és végrehajtására.

Pénteken a tragédia miatt tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak. Előzőleg mintegy kétezer diák végigvonult a fővároson, Athénon, és egyperces néma csendjük idejére a parlament előtt is elzárta az utat. A diákok Láriszában és Szalonikiben is tüntettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában