Vonatbaleset

2023.03.05. 13:48

Bocsánatot kért a görög miniszterelnök az áldozatok családtagjaitól

Athénban és Szalonikiben több összecsapásra került sor a rendőrség és a tiltakozók között az elmúlt napokban a baleset miatt.

A görög közlekedési miniszter és a miniszterelnök a szerencsétlenség helyszínére látogatott 2023. március 1-jén

Forrás: Görög Miniszterelnöki Hivatal/AFP

Fotó: Dimitris Papamitsos

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap bocsánatot kért az ország történetének legsúlyosabb vonatbalesetében érintettek családtagjaitól.

Miniszterelnökként mindenkinek, de különösen az áldozatok hozzátartozóinak tartozom azzal, hogy bocsánatot kérek

 - írta a görögöknek címzett, Facebook-oldalán közzétett üzenetében.

Március 1-jére virradóra frontálisan összeütközött egy személyszállító és egy tehervonat a közép-görögországi Lárisza közelében. Több kocsi kisiklott és három kigyulladt. A szerencsétlenségben ötvenheten meghaltak és sokan megsérültek.

"A 2023-as Görögországban nem lehetséges, hogy két vonat ellentétes irányban közlekedik ugyanazon a vonalon úgy, hogy senki sem veszi észre" - írta. "Nem tudunk, nem akarunk és nem is szabad elbújni az emberi mulasztás mögé" - hangsúlyozta a konzervatív vezető.

Micotákisz azután nyilatkozott, hogy ismét Molotov-koktélokat dobtak egy rohamrendőri szakaszra Szalonikiben, az ország második legnagyobb városában, ahol a baleset számos áldozata élt.

A baleset helyszínéhez legközelebb eső Lárisza állomásfőnöke elismerte a felelősséget a szerencsétlenségért. A média szerint a tapasztalatlan és rövid ideje pozíciójában lévő 59 éves férfit vasárnap hallgatta meg a bíróság gondatlanságból elkövetett, sok áldozattal járó emberölés és testi sértés gyanúja miatt. A férfit előzetes őrizetbe helyezték – közölte egy igazságügyi vezető az AFP francia hírügynökséggel. A görög büntető-törvénykönyv értelmében ezért tíz évtől életfogytig tartó börtönbüntetés szabható ki.

Az elmúlt hetekben többen felhívták a figyelmet a leromlott vasúti hálózatra, a jelzőrendszer különböző problémáira és a vasútbiztonsági hiányosságokra, miközben a szakszervezetek képviselői a munkaerőhiány miatt kongatták a vészharangot.

Athénban és Szalonikiben több összecsapásra került sor a rendőrség és a tiltakozók között az elmúlt napokban a baleset miatt. A feldühödött görögök vasárnap délben ismét tüntettek az athéni parlament előtt. Öt embert őrizetbe vettek és hét rendőr sebesült meg, amikor több mint kétszáz maszkot viselő, fekete ruhás tüntető kövekkel, botokkal és Molotov-koktélokkal dobálta meg a rendőröket - közölte az athéni rendőrség, amely könnygázt és hanggránátokat vetett be a tüntetők megfékezésére. Szalonikiből, ahol mintegy háromezren vettek részt a tiltakozó menetekben, nem jelentettek incidenseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában