Renoválásra szorulnak

2023.03.07. 14:48

A keresztény templomokra nem áldoznak a zöldpárti francia városokban, mecsetekre azonban annál inkább

A V4NA arról ír, hogy a zöldpárti városvezetők nem szűkmarkúak, ha LMBTQ személyek számára kell idősotthont létesíteni és a migránsmentő civil szervezeteket is bőkezűen támogatják, sőt még arra is volt energiájuk, hogy beavatkozzanak az iskolák menüjébe. Hozzáteszik: a zöldpárti vezetésű francia városokban a keresztény templomokra nem áldoznak, mecsetekre azonban annál inkább.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Nagy baj van a franciaországi templomokkal, amint arról a V4NA beszámolt, pár éven belül országszerte több ezer templom semmisülhet meg, mert nincs pénz a megmentésükre. Mivel a templomok 90 százaléka nem egyházi, hanem önkormányzati tulajdonban van, a kis települések vezetésének nincs pénze az épületek rendszeres karbantartására, így azok állapota évről évre egyre rosszabb.

131 jobboldali és centrista politikus ezért nyílt levélben arra kérte Emmanuel Macron államfőt, hogy tegyen valamit a templomok megmentése érdekében, mert azok Franciaország lelkét jelképezik.

Azt nem tudni, hogy az államfő tett-e azóta lépéseket a templomok megmentése érdekében, de annyi bizonyos, hogy február elején az ország nyugati részében lévő Mayenne településen lebontották a templomot, mert az önkormányzatnak nem volt pénze a fenntartására – írja cikkében a V4NA.

Az Ouest-France nevű helyi lap értesülései szerint az 1872-ben épült templom szerkezete olyan rossz állapotban volt, hogy balesetveszélyes volt az épület, ezért döntött a városvezetés a lebontása mellett.

Damien Rieu jobboldali politikus a Twitteren azt írta ezzel kapcsolatban, hogy a templomokra nincs pénz Franciaországban, bezzeg a migránsoknak épített központokra mindig jut.

Nem a fent említett templom az egyetlen, ami a napokban a sajtóban szerepel, a zöldpárti vezetésű Lyon ikonikus Notre-Dame de Fourvière nevű bazilikájának falán több repedés is van, a helyreállításhoz 5 millió euróra lenne szükség, a városvezetés azonban nem áldoz rá, derül ki a Le Parisien cikkéből. A szükséges összeg előteremtése érdekében az év elején gyűjtésbe kezdett a székesegyházról elnevezett Fondation Fourvière nevű alapítvány, mivel sürgős lenne az épület renoválása. Az apró repedésekbe ugyanis befolyik a víz, ami télen a nagy hidegben megfagy és félő, hogy szétnyomja a templom falát. Az alapítvány vezetője, Magaly Chatain szerint minél hamarabb cselekednek, annál biztonságosabb lesz az épület és a költségek is kevesebbek lesznek. Az alapítvány eddig 640 ezer eurót gyűjtött össze, ami a szükséges összegnek csupán töredéke, a Le Parisien azonban felhívja rá a figyelmet, hogy a zöldpárti városvezetés nem mutat hajlandóságot a projekt anyagi támogatására, mondván, már eddig is épp eleget áldoztak az épületre, amely mellesleg Lyon elsőszámú turistalátványossága.

Sylvain Godinot alpolgármester a sajtó kérdésére elmondta, hogy azért nem adnak pénzt a renoválásra, mert a Fourvière bazilika magántulajdonban van, ráadásul az önkormányzat már ezen kívül is egy jelentős, több mint húsz templomból álló vallási örökséget kezel. Az alpolgármester kiemelte, hogy 2019-ben már adott az önkormányzat 1 millió eurót a felújításra, de nem áll módjában háromévente kivételes támogatást nyújtani. A helyzet tehát egyértelmű, Lyon vezetése egy centtel sem járul hozzá a székesegyház megmentéséhez.

Azonban nem csak a keresztény vallási helyek vannak veszélyben a zöldpárti és baloldali vezetésű francia városokban, a szocialista Johanna Rolland vezette Nantes központjában a bencés apácák olyan mértékben nem érzik magukat biztonságban, hogy máshova költöznek. Az egyik apáca, Marie-Anne arról beszélt a riportereknek, hogy az utóbbi időben több atrocitás is érte őket, volt, hogy valaki leköpte őket, de olyan is előfordult, hogy a plébánosoknak és a híveknek kellett közbelépniük és megvédeni őket.

A dologban az a legmegdöbbentőbb, hogy mindez fényes nappal, a belvárosban történt. A nővér elmondása alapján ha előzőleg nem vettek volna részt önvédelmi tanfolyamon, akkor komoly fizikai támadások érhették volna őket. A nővér arról is beszámolt, hogy az agresszorokat még a rendőrök jelenléte sem riasztotta el, a járőrök kiérkezését követően sem hagytak fel az inzultálással.

A megromlott közbiztonság miatt az ellenzék sürgeti, hogy a nantes-i városvezetés több eszközt alkalmazzon a közbiztonság helyreállítása érdekében. Laurence Garnier, Loire-Atlantique megye republikánus képviselője úgy véli, hogy korántsem áll rendelkezésre annyi térfigyelő eszköz, mint amennyire szükség lenne, a politikus a baloldali városvezetés tétlenségét teszi felelőssé a megromlott közbiztonságért, írja a CNews hírportál.

A fenti tények elszomorítóak, különösen annak fényében, hogy a zöldpárti és baloldali vezetésű francia városokban más projektekre nem sajnálják a pénzt.

A zöldpárti Grégory Doucet vezette Lyonban például az országban egyedülálló módon olyan idősotthont létesítenek önkormányzati támogatással, ahol LMBTQ személyek tölthetik majd öregkorukat, erről a V4NA korábban hírt adott. A sokszínűség házába 55 év feletti LMBTQ személyeket várnak majd, hogy ne kelljen öregkorukban magányosan élniük. Azt nem tudni, hogy pontosan mekkora összeggel támogatja a városvezetés a projektet, de a Lyon Demain nevű oldalon megjelent információk alapján a Belfort utcában létesítendő sokszínűség háza projekt költségvetése nem kevesebb, mint 3 millió euró.

Lyon vezetésének nem a fenti támogatás az egyetlen megosztó döntése, korábban nagy port kavart, hogy az iskolai menzák menüjébe is beleszóltak. A gasztronómia fellegvárának tartott városban először a húst vették le az iskolások étlapjáról, bár az online oktatást és a tavaszi szünetet követően heti egy alkalommal visszavezették a húst a menzákra, az ikonikus cordon bleu-t azonban betiltották.

A szintén zöldpárti vezetésű Bordeaux polgármestere, Pierre Hurmic szintén bőkezű, de nem a templomokkal, hanem a migránsokkal és az őket mentő civil szervezetekkel. A városvezető lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy mennyire szívén viseli a bevándorlók sorsát, egyike volt azoknak a baloldali polgármestereknek, akik pár hete hét pontos nyílt levélben arra kérték Emmanuel Macront, hogy segítsen megoldani a hajléktalanok lakhatási helyzetét, különös tekintettel a migránsokra. A levél ötödik és hatodik pontja ugyanis arról szól, hogy fel kellene gyorsítani és le kellene egyszerűsíteni a tartózkodási jog megszerzésére vonatkozó eljárást, továbbá azt szeretnék elérni a baloldali városvezetők, hogy nyisson az állam Franciaország egész területén befogadóközpontokat annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki sátortáborok a nagyvárosok közterületein.

Pierre Hurmic lelkes támogatója a migránsmentő civill szervezeteknek is, a minap egy olyan kiállítást nyitott meg Bordeaux-ban, ahol az SOS Méditerranée munkásságát bemutató képeket lehet ingyenesen megtekinteni. A Le Figaro nevű lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Bordeaux városa évente 10 ezer, a megye pedig további 50 ezer euróval segíti a szóban forgó NGO-t.

Szintén megosztja a francia közvéleményt, hogy míg Franciaországban pénz hiányában keresztény templomok mennek tönkre, addig a mecsetek egyre nagyobb számban létesülnek.

Nagy felháborodást keltett annak idején, amikor kiderült, hogy Európa legnagyobb mecsetje, az Eyyüb Sultan Strasbourgban épül, igencsak nagy összegű, 2,5 millió eurós önkormányzati támogatással, annak ellenére, hogy a nagylelkű finanszírozást mind a francia kormány, mind az ellenzék egyöntetűen ellenezte. Gérald Darmanin belügyminiszter kerek perec leszögezte, hogy hogy a kormány semmiféle külföldi beavatkozást nem fogad el Franciaországban. A politikus ezt azzal indokolta, hogy nem elfogadható, hogy Strasbourg vezetése egy olyan mecset építését támogatja, melynek kezelője egy olyan szervezet, amely teljes mértékben tagadja a katolikus hitet és nem ítéli el a politikai iszlámot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában