Folyamatos a mentés

2023.02.08. 08:26

Már több mint húsz embert mentettek ki a romok alól a magyar mentőcsapatok

Szíriában a hétfői földrengések halálos áldozatainak száma elérte a 2801-et a szerdán közzétett legfrissebb hivatalos adatok alapján, a török hatóságok több mint 8574 halottról számoltak be, így a földmozgás már együttesen több mint 9600 életet oltott ki. A nagyszabású mentésben csaknem 100 ezer ember vesz részt, és már hét magyar kutató-mentő egység dolgozik kint.

A kétéves szíriai Vafe Sabha is a túlélők között van

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Murat Sengul

Újabb túlélőket mentettek ki a romok alól a magyarok

Újabb túlélőt mentett a ki a romok alól a törökországi földrengés mentésében részt vevő magyar Hunor mentőszervezet - hangzott el szerdán az M1 Híradóban. A műsorban közölték, hogy 

a nőt több órányi ásás után sikerült kimentenie a magyar mentőcsapatnak.

Lantos Csaba, az M1 helyszíni tudósítója a műsorban elmondta, hogy a nő férjét korábban szintén a Hunor mentőszervezet mentette ki a romok alól, és a szakemberek tőle tudták, hogy felesége szintén a romok alatt rekedt.

A mentési munkálatok nehézségét, veszélyeit érzékeltetve a tudósító elmondta, hogy komoly és alapos felmérő munka előzi meg egy-egy túlélő kimentését, a szakemberek azt is mérlegelik, hogy milyen módszerrel és technikákkal lehet megközelíteni a romok alatt rekedteket. 

A túlélők több száz tonna egymásra rakodó vas- és betontörmelék alá szorultak be, egy rosszul elvégzett fúrás vagy ásás további omlást okozhat.

Beszámolt arról is, hogy a helyiek is részt vettek a mentésben, így könnyebb számukra feldolgozni a tragédiát.

A tudósító hozzátette, hogy 

az emberek nagyon segítőkészek, Törökország civil lakossága összefogott, mindenhol ételt és vizet osztanak a rászorulóknak.

 Az emberek a még az épen maradt épületekben sem tartózkodnak mert attól tartanak, hogy a statikailag sérült házak összedőlhetnek egy utórengésben. Ezért sokan az utcán töltik az éjszakát, aki teheti meleg ruhákkal, takarókkal segít másokon - számolt be.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerda este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Hunor mentőcsapat tagjai már tizenhat túlélőt, köztük három gyermeket mentettek ki a romok alól. A szakemberek megállás nélkül, a nap 24 órájában a területen vannak és túlélők után kutatnak. 

A tizenhat túlélő mellett egy macskát is kimentettek, illetve tizenhat holttestet is kiemeltek

 - ismertette.

Azt is közölte, hogy a gyakori és erős utórengések ellenére is folyamatosan dolgoznak az oldalára dőlt, húszemeletes épület romjainál Antakya városában.

Szintén túlélőt mentett ki a romok alól a miskolci Spider Mentőcsapat is - írja a BOON.hu. A Lehoczki László vezette csapat olyan helyen dolgozik, ahol még nem járt más mentőcsapat - tudta meg a lap Lehoczki párjától. "A körülmények nagyon rosszak, de jól vannak. Fáradtak. Pihenni szinte semmit nem tudnak. Eközben volt egy 5,3 erősségű utórengés is. Most azt tervezik, hogy pihenni fognak. Azt nem tudom, hogy mindannyian, vagy váltásban, majd valahogy megoldják. Ennyit tudtam meg. Nincs internet. Nehéz a kommunikáció. Pár mondat erejéig tudunk beszélni" - írta Lehoczki László párja.

Megérkezett Törökországba az Egyesült Államok két mentőcsapata

Már Törökországban van az Egyesült Államok két kutató-mentő egysége, hogy segítsék a török hatóságokat a földrengés utáni munkában - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának koordinátora szerdán.

John Kirby sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a két csapat egyenként 90 emberből áll. Hozzátette: továbbra is folyamatosan egyeztetnek a török partnerrel a szükséges segítségről.

Ezzel egy időben Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO főtitkárral közösen tartott sajtóértekezletén a törökországi mentőakcióval kapcsolatban tudatta, hogy 

az amerikai fél helikopterekkel is segít, hogy elérjék az elszigetelt településeket.

A külügyminiszter közölte, hogy az Egyesült Államok a földrengés szíriai károsultjainak partner civilszervezeteken keresztül nyújt segítséget. Szíria és az Egyesült Államok között jelenleg ugyanis nincsenek diplomáciai kapcsolatok.

Blinken beszámolt arról is, hogy mindkét országba érkeztek tapasztalt vészhelyzet-elhárítók, mérnökök, veszélyes anyagokhoz értő szakemberek, és egészségügyi személyzet. Több mint 80 tonna eszközt vittek a katasztrófa-sújtotta területekre - fűzte hozzá az amerikai tárcavezető.

A Magyar Református Szeretetszolgálat elindította első, 15 milliós segélyszállítmányát Törökországba

A segélyszervezet az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szeretetszolgálat tűzoltókból, katasztrófavédelmi szakemberekből álló kutató-mentő csoportja megkezdte mentési szolgálatát a szír határhoz közeli Mardin városában, ami szinte teljes egészében összeomlott a földrengésben. 

A hétfős csapat munkáját három keresőkutya is segíti a helyszínen, akik mind rendelkeznek nemzetközi minősítéssel

 - írták.

A szerdán útnak indított humanitárius gyorssegélyről közölték, hogy mintegy négy tonna tartós élelmiszerrel és higiénés felszereléssel az átmeneti szálláshelyeken meghúzódó túlélők ellátását támogatja az egyházi karitatív szervezet: az adomány csütörtök délelőtt megérkezik Adanába, ahol azonnal kiosztják a nincstelenné vált túlélők számára.

Megérkezett Szíriába a magyarok által küldött három mobil mentőállomás

A hírt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be, emlékeztetve, hogy a mentőállomások telepítéséhez a Külügyminisztérium 50 millió forintos támogatást adott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A tárcavezető azt írta,

 a két kisebb és egy komplex műtő képességekkel is rendelkező klinikai egység körülbelül 5000 ember egészségügyi ellátását végzi majd a következő hetekben Latakiában, abban a térségben, ahol a legtöbb sérült van.

Emlékeztetett, hogy a szír-magyar mentőcsapat ma 4 embert menekített ki a romok alól.  A csapat tagjai a következő napokban Aleppóban végzik majd a munkájukat, ahol közel 60 ezer ember érintett a katasztrófában. 

A Magyar Telekom jóváírja Törökországban és Szíriában tartózkodó ügyfelei roamingdíját

A Magyar Telekom február 6. és 28. között jóváírja a Törökországban és Szíriában tartózkodó ügyfelei roamingdíját - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.

 

A díjat - beleértve az alapdíjas hanghívásokat, SMS-eket, MMS-eket és a mobilinternet-forgalmat - teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírják annak érdekében, hogy ügyfeleik kapcsolatban tudjanak maradni a hozzátartozóikkal és a segélyszervezetekkel, intézményekkel.

 

A vállalat feltöltőkártyás ügyfelei számára a hétfő óta felhasznált roaming díját egyszeri, 10 ezer forintos egyenleg-feltöltéssel kompenzálja - jelezték.

A közlemény szerint a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom Csoport is segítséget nyújt, egymillió eurót adományoz az "Aktion Deutschland Hilft"-nek, az áldozatok és családjaik megsegítésére.
 

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni Törökországban a romok alól

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni szerdán a romok alól a dél-törökországi Hatayban 58 órával a török-szíriai határtérségben súlyos pusztítást okozó földrengés után.

A munkálatokról készült felvételeken látni lehet, hogy 

a mentőalakulatoknak sikerült összedőlt házfalak között egy résen át elérni a négyhónapos kislányt, akit rögvest takaróba burkoltak és kihoztak a felszínre.

 A pityergő apróságot a mentősök igyekeztek megnyugtatni. A DHA török hírügynökség szerint a lányka szüleit még keresik.

Az EU 6,5 millió eurós humanitárius segítséget nyújt Törökországnak és Szíriának

Az Európai Unió további szükséghelyzeti támogatást és 6,5 millió euró (mintegy 2,6 milliárd forint) összegű humanitárius segítséget nyújt Törökországnak és Szíriának – jelentette be az Európai Bizottság szerdán.

Mivel Szíria szerdán segítséget kért az Európai Uniótól a polgári védelmi mechanizmus keretében, két nappal azután, hogy földrengés pusztított területén és a szomszédos Törökországban, az EU kezdetnek 3,5 millió euró összegű humanitárius segélyt nyújt az országnak – írták. A támogatás segíteni hivatott a rászorulókat abban, hogy menedékhez, vízhez és megfelelő higiénés körülményekhez és más szükséges eszközhöz jussanak.

Törökország esetében az EU kezdetnek 3 millió euró sürgőségi segélyt biztosít a mentési erőfeszítések támogatására. Az uniós tagállamok, valamint Albánia, Montenegró és Szerbia öt kutató- és mentőcsapatot és húsz egészségügyi csoportot küldött az országba. A csapatok több mint 1500 szakemberből és 100 keresőkutyából állnak – írták.

Nyolcéves kisfiút mentettek ki a romok alól

A nyolcéves Yigit Cakmakot a törökországi Hatayban húzták ki a romok közül, 52 órával a régiót sújtó első földrengés után.

A nyolcéves Yigit Cakmakot sértetlenül mentik ki egy összedőlt lakóépület törmeléke alól a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 8-án
Fotós: Erdem Sahin / Forrás: MTI/EPA

Erdem Sahin fotós megörökítette, ahogy a gyermek kiszabadul az összedőlt épületből. A fiút a törmelékek alól a mentőhöz vitték, majd végül a helyszínen várakozó édesanyja karjaiba került.

Sírva öleli anyja a nyolcéves Yigit Cakmakot, miután a fiút sértetlenül kimentették egy összedőlt lakóépület törmeléke alól a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 8-án
Fotós: Erdem Sahin / Forrás: MTI/EPA

Szijjártó: újabb két magyar mentőcsapat ért Törökországba, már 21 túlélőt kimentettek

Újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt, a helyszínen lévő alakulatok eddig 21 embert mentettek ki élve a romok alól, közöttük öt gyereket – jelentette be a tárca közleménye szerint szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető arról számolt be a győri repülőtérről bejelentkezve, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Terrorelhárítási Központ és az Életjel Mentőcsoport munkatársai mellett mostanra a Református Szeretetszolgálat, illetve a Katolikus Karitász felkérésére és támogatásával a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet szakemberei is a helyszínen vannak.

A hét magyar mentőcsapat összlétszáma immár 156 fő, a munkájukat 28 kutya segíti – mutatott rá.

Jó hírnek nevezte, hogy a magyar alakulatok már 21 túlélőt, közöttük öt gyereket kimentettek a romok alól, és reményét fejezte ki, hogy további túlélőket is találni fognak.

Most is folyamatban van több olyan mentés, ahol a keresőkutyák túlélőt jeleztek. Sok esetben a romok mennyisége és mérete miatt ez a munka komplex feladat, és hosszú időt vesz igénybe, de reméljük, hogy ez a 21-es szám még a következő órákban és napokban is növekedni fog

– tudatta.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy nagyjából 60 órával ezelőtt következett be a földrengés, így most kritikus időszakról van szó a túlélők utáni kutatásban.

A magyar mentőcsapatokra büszkék vagyunk. Köszönjük szépen a munkájukat, nagyra becsüljük azt

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.

 Kitért arra is, hogy az Ankarai Egyetem hungarológiai tanszékének hallgatói és tanárai is önkéntes tolmácsolási szolgálatot ajánlottak fel, ami rendkívül fontos a mentési munkálatok sikeres koordinálása érdekében.

Legfrissebb tájékoztatásában a miniszter kiemelte, hogy a Kisvárda és a Ferencváros Törökországban edzőtáborozó labdarúgói jól vannak, ahogyan az a tizennyolc magyar állampolgár is, aki a katasztrófa sújtotta területeken tartózkodott.

Továbbá közölte, hogy Szíriában is 2500 fölé nőtt a rengés halottainak száma, és ott rendkívüli kihívást jelent a sérültek ellátása.

Ennek a munkának a támogatása érdekében biztosítottunk 50 millió forintos segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amely a mobil klinikáit a katasztrófa sújtotta területeken állítja fel annak érdekében, hogy a rendkívül nehéz körülmények közepette is biztosított legyen a sebesültek egészségügyi ellátása

– mondta.

Hat nappal később kezdődik az íjászok Európa-bajnoksága

A Törökországot és Szíriát sújtó földrengés miatt hat nappal elhalasztották az íjászok fedett pályás Európa-bajnokságának rajtját.

A kontinensviadalt február 19. és 24. között rendezik meg a törökországi Samsunban – adta hírül a sportág európai szövetsége. Ugyanakkor a Nemzetközi Iskolasport Szövetség (ISF) a több ezer áldozatot követelő földmozgások után úgy döntött, hogy lemondja a 2023-as téli Gymnasiadét. A 16-18 éves diákok korosztályos világversenyét február 11. és 19. között Erzurum török városban bonyolították volna le.

Több sportoló is elhunyt a földrengéssorozatban

A Nemzetközi Birkózó Szövetség értesülései szerint hét hazai birkózó halt meg és többen eltűntek Kahramanmarasban, ahol U20-as szabadfogású nemzetközi tornát rendeztek. A versenyen résztvevő francia, koszovói és üzbég válogatott tagjai megmenekültek és már biztonságos zónába szállították őket – számolt be róla honlapján az UWW.

A Gaziantep Merinos élvonalbeli női röplabdacsapatának játékosa, Betül Coban Cakir és férje sem élte túl a természeti csapást. A török női kosárlabda-válogatott tagja, Nilay Aydogan és további legalább 15 sportoló ragadt a törmelékek alatt Malatya tartományban.

A török élvonalban szereplő Atakas Hatayspor, a Gaziantep FK és a másodosztályban érdekelt Malatyaspor labdarúgócsapatok játékosai közül többen meghaltak vagy eltűntek. Christian Atsut, a Hatayspor ghánai válogatott futballistáját sikerült kimenteni a romok alól, de a klub sportigazgatóját még 60 órával a katasztrófa után sem találták meg, míg Ahmet Eyüp Türkaslan, a Malatayspor kapusa életét vesztette.

Törökországban a sporteseményeket, bajnokságokat felfüggesztették, így az első osztályú labdarúgó-bajnokságot is. A futballidényt a tervek szerint február 17-től folytatják.

Szíria segítséget kért az Európai Uniótól a polgári védelmi mechanizmuson keresztül

Szíria segítséget kért az Európai Uniótól a polgári védelmi mechanizmus keretében, két nappal azután, hogy hatalmas földrengés pusztított területén és a szomszédos Törökországban – közölte az Európai Bizottság szerdán.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos jelezte: bátorítják a tagállamokat, hogy nyújtsanak segítséget a katasztrófa sújtotta közel-keleti országnak.

A polgári védelmi mechanizmus keretében az Európai Unió képes segítséget nyújtani uniós és nem uniós országoknak az olyan veszélyhelyzetekre való reagálásban, mint a természeti katasztrófák, az egészségügyi válsághelyzetek vagy a konfliktusok. A mechanizmuson keresztül a világ bármely országa segítséget kérhet, ha egy vészhelyzet meghaladja katasztrófareagálási képességeit.

A katasztrófa jellegétől függően a segítségnyújtás különböző formákat ölthet, így jelenthet például kutatási-mentési műveleteket, tűzoltást, egészségügyi személyzet rendelkezésre bocsátását vagy orvostechnikai felszereléseket és gyógyszereket.

Újabb segélyszervezet indított gyűjtést

Újabb magyarországi segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat indított gyűjtést a hétfői törökországi földrengés túlélőinek mentéséért, ellátásáért, ezzel a Karitatív Tanács valamennyi tagszervezeténél lehet adományokkal segíteni a földrengés áldozatait.

A Baptista Szeretetszolgálat az MTI-nek szerdán küldött közleményében azt írta, az adományokat a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány címére, a 10918001-55555555-55555555 számlaszámra várják, a közleményben „Törökországi földrengés” feltüntetésével. A szervezet honlapján, a www.baptistasegely.hu/adomanyozas oldalon online adományozásra van lehetőség.

Erdogan: 8500 fölé emelkedett a törökországi halottak száma

Recep Tayyip Erdogan szerdán a dél-törökországi Kahramanmarasban közölte, hogy 8574-re emelkedett a hétfői földrengéssorozat törökországi halálos áldozatainak száma.

Erdogan a Kahramanmarasban felállított sátorvárosban arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma 49 133-ra nőtt.

A török államfő elmondta, hogy a mentési munkálatokat az első nap több nehézség hátráltatta, főként, ami a repülőtereket és az utakat illette, de a második napra és mostanra urai lettek a helyzetnek. Elismerte ugyanakkor, hogy az üzemanyag-ellátással továbbra is gondok vannak a katasztrófa sújtotta térségben.

ERDOGAN, Recep Tayyip
A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (k) a földrengés miatt otthonuk elhagyására kényszerült emberek számára felállított sátorvárosban tesz látogatást a dél-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án
Fotós: Murat Cetinmuhurdar / Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtószolgálat

A török vezető beszédében arra kérte a lakosságot, hogy ne üljön fel a provokációknak. Erdogan Kahramanmaras tartomány után Hatayba is ellátogat.

A szíriai Latakiában állítja fel első mobil klinikáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A földrengés sújtotta Szíriában Latakia városban állítja fel első mobil klinikáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és emellett egy úgynevezett hotspotot is kialakítanak a településen a szervezet humanitárius szakemberének útmutatása alapján.

A szeretetszolgálat az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben hozzátette: a hotspoton élelmiszerrel, innivalóval, higiénés termékekkel fogadják a segítséget kérő embereket.

Latakia városában a romok között dolgoznak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szíriai partnerszervezetéhez, a görögkatolikus melkita egyházhoz tartozó emberek is, akik húszan-harmincan keresnek túlélőket a romok között – tudatta a segélyszervezet.

Hangsúlyozták: a katasztrófa törökországi helyszíneivel ellentétben Szíriában nincsenek jelentős létszámú nemzetközi segélycsapatok. Az országot nemzetközi szankciók sújtják, a beutazás körülményes. Az áramszolgáltatás és az üzemanyag-ellátás már a földrengések előtt is esetlegesen működött, egyes területeket pedig még mindig fegyveres szervezetek tartanak ellenőrzésük alatt, így a közlekedés is nagyon nehézkes – ismertették.

Tizenegyezernél is több halottja van Törökországban és Szíriában a földrengésnek

Törökországban 8574 megerősített halálos áldozata van a hétfő hajnali földrengésnek - jelentette be szerdán a földrengés sújtotta övezetben Recep Tayyip Erdogan török elnök, így a Szíriában közölt több mint 2200 halálos áldozattal együtt a földmozgás több mint 11 ezer ember életét oltotta ki.

Ukrajna is küld mentőalakulatot Törökországba

Megérkezett Törökországba a földrengés következményeinek felszámolásában segédkező ukrán mentőket szállító két repülőgép, további 77 szakember pedig gépkocsikonvojjal tart a katasztrófa helyszíne felé – közölte szerdán Vaszil Bodnar, Ukrajna ankarai nagykövete az ukrán parlament Rada nevű televíziós csatornáján.

Az első két repülőgép kedden szállt le Törökországban, a többi 77 mentőt szállító gépkocsikonvoj is úton van, és várhatólag még szerdán megérkeznek Törökországban - mondta a nagykövet. A mentők mellett a romok szétbontásához használható technikát, keresőkutyákat és különleges felszerelést visznek magukkal – tette hozzá.

A lengyel mentők eddig kilenc embert mentettek ki a romok alól

A Törökországban a földrengés következményeinek elhárításában segítő lengyel mentők eddig kilenc embert mentettek ki élve a romok alól – közölte szerda hajnalban Andrzej Bartkowiak dandártábornok, a lengyel állami tűzoltóság főparancsnoka.

A kedd éjjeli közlemény szerint a kimentettek között egy négytagú család is van.

A 76 fős lengyel tűzoltó-mentő csoport nyolc keresőkutyával keddre virradóan érkezett meg a földrengés sújtotta törökországi térségbe. A csoportban öt egészségügyi szakember is van.

A földrengés következményeinek felszámolásába a Wroclaw székhelyű tábori kórház 52 munkatársa - orvosok mellett ápolónők és mentők - is bekapcsolódnak – jelentette be szerda délelőtt a Twitteren Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter. A még szerdán induló csoport orvosi műszerekkel felszerelt mobil segélyállomást is visz magával.

Megrázó fotó Törökországból: nem engedte el halott lánya kezét egy férfi

Az AFP francia hírügynökség fotósa, Adem Altan Kahramanmaras városában fotózta le az egyik halálos áldozat, a 15 éves Irmak Hancer apját, Mesutot, amint az a romok között ülve tartja lánya kezét. A hétfői földrengés epicentruma Kahramanmaras és Gaziantep között volt, mindkét városban a lakóházak többsége ősszeomlott – írja a Mandiner

Fotós: Adem Altan / Forrás: AFP

Humanitárius segélyakciót indít Szíriában az Ökumenikus Segélyszervezet

Helyi partnerével, a Middle East Council of Churches (MECC) egyházi szervezettel szoros együttműködésben vesz részt a földrengés károsultjainak támogatásában az Ökumenikus Segélyszervezet. A segélyakció keretében Aleppo térségében élelmiszerrel, higiéniás csomagokkal, takaróval és szállással támogatja a bajbajutott családokat a magyar segélyszervezet. Az akciót az Ökumenikus Segélyszervezet iraki képviseletének munkatársai koordinálják.

Az első napokban a túlélők után kutató mentőcsapatok munkája a legfontosabb, a következő hónapokban azonban a mindenüket elvesztett túlélők ellátása jelenti majd a fő feladatot a helyszínen. Az Ökumenikus Segélyszervezet a MECC munkáját első szakaszban 5 millió forinttal támogatja, és adománygyűjtést hirdet honlapján az akció további támogatására. A szíriai segélyprogram mellett a Segélyszervezet iraki képviselete felkészült a földrengés nyomán Irakba érkező menekültek támogatására is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerének beszámolói szerint Aleppoban több mint 1000 család tölti az éjszakákat templomokban, félve az utórengésektől, illetve saját otthonuk életveszélyessé válása miatt. A MECC az ő élelmiszerrel, vízzel, fekhelyekkel, takarókkal és higiéniás szerekkel való ellátásukban, valamint az otthontalanokká lett családokat fogadó helyiségek melegen tartásával vesz részt a segítségnyújtásban. 

A 1353-as adományvonal hívásával 500 forinttal tud bárki segíteni. Nagyobb összeget a www.segelyszervezet.hu honlapon lehet felajánlani bankkártyával, míg banki átutalással a 11705008-20464565-ös adományszámlaszámra "földrengés" megjelöléssel várják az adományokat.

Szijjártó Péter: már hat magyar kutató-mentő egység dolgozik Hatay tartományban

Éjszaka és reggel is szívszorító hírek érkeztek Törökországból, a földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti az öt és fél ezret, a sérülteké pedig a 35 ezret. A kutatási, mentési munkálatok kritikus fázisba érnek, de még mindig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter tudatta: Immáron hat magyar kutató-mentő egység dolgozik Hatay tartományban. Köszönjük és nagyrabecsüljük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baptista Szeretetszolgálat, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Református Szeretetszolgálat munkatársainak és önkénteseinek azt az áldozatos munkát, melyet végeztek az elmúlt órákban és napokban! 

Eddig 16 ember köszönheti az életét, a túlélését a magyar mentőalakulatoknak.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ma a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet egysége is Törökországba érkezett, így délutántól már 156 főből és 28 kutyából áll a mentésben részt vevő magyar kontingens. Büszkék vagyunk rájuk!

A Fradi és a Kisvárda utánpótlás focistái jól vannak, ugyanúgy mint az a 18 magyar ember, akik a katasztrófa nyújtotta területen tartózkodnak

– írta a külügyminiszter.

Így dőlnek össze a minaretek tornyai a törökországi földrengésben (videó)

A TikTok közösségi oldalra is folyamatosan kerülnek fel olyan felvételek, amiket a felhasználók a katasztrófa sújtotta ország különböző pontjain rögzítettek. Több olyan videó is kering a neten, amelyen az látható, hogy a minaretek kártyavárként dőlnek össze – írja az Origo.

Románia egy második speciális mentőegységet is Törökországba küld

Románia egy második, túlélők keresésére és mentésére kiképzett speciális különítményét (RO-USAR) is Törökországba küldi, hogy segítsen a földrengés áldozatainak mentésében – döntött szerdán a bukaresti kormány.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) erről szóló, az Agerpres hírügynökség által ismertetett határozata szerint az újabb RO-USAR-egységet két sürgősségi szakorvos, két egészségügyi asszisztens és négy keresőkutya is elkíséri Törökországba.

Az első, csaknem hatvan tagú RO-USAR mentőcsapat hétfőn indult Törökországba. Kedden Antakya város egy összedőlt kilenc emeletes épületének romjai alól egy háromtagú családot mentettek ki: a két felnőttet életben találták, őket átadták a mentőszolgálatnak, gyermeküket azonban holtan húzták ki a romok alól, a holttestet a rokonság vette át.

Szerda hajnalban a román mentőcsapatnak kiosztott észak-nyugati részén egy negyven év körüli férfit sikerült élve kihozni a romok alól, és ugyanabban a térségben egy 16 éves, romok alá temetett, életjeleket adó fiúhoz próbálnak eljutni – közölte szerdán a román katasztrófavédelem.

Meghaladja a 9500-at a halálos áldozatok száma, fogy a mentők ideje

A hétfő hajnali földrengés nyomán Szíriában csaknem 2600, Törökországban 7108 halálesetet jelentettek a hatóságok, ezzel a halálos áldozatok száma meghaladja a 9500-at. A tragédiának mostanáig 42 ezer sérültjéről tudni, a földmozgások pedig súlyos károkat okoztak az infrastruktúrákban.

Hatóságok szerint már több mint nyolcezer embert szabadítottak ki a romok alól, és mintegy 380 ezren mentek a helyi vezetés által kialakított menedékhelyekre vagy szállodákba.

Összedőlt épületek romjai előtt melegszik szabadtéri tűznél egy férfi a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 8-án
Fotós: Erdem Sahin / Forrás: MTI/EPA

Szíriában a kormányerők ellenőrizte térségben Damaszkusz közlése szerint 1250-re nőtt a halottak száma, 2054-re a sérülteké, míg a lázadók irányította zónában a helyi segélyszolgálatok azt közölték, körülbelül 1300 halottat találtak, és arra figyelmeztettek, hogy mivel még mindig rengetegen vannak a romok alatt, ez a szám vélhetően tovább nő majd. Hozzátették, hogy egyelőre 2600 sérültről tudnak.

22 éves nőt emeltek ki a romok alól a törökországi földrengés sújtotta Antakyában

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport is a helyszínen van a szír határ mellett Antakyában - derül ki a Haon.hu cikkéből.

Eddig már két túlélőt, egy 22 éves fiút és egy 22 éves nőt emelt ki a romok közül. Találtak egy fiút is, de sajnos az ő életét a hosszas küzdelem ellenére sem tudták megmenteni. 

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Menczer Tamás: folyamatosan nő a kimenekített emberek száma

Folyamatosan dolgoznak a törökországi földrengés helyszínén a magyar mentőcsapatok és keresőkutyák, és folyamatosan nő a kimenekített emberek száma - erről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Megerősítette, információik szerint 

továbbra sincs magyar áldozata vagy sérültje a katasztrófának.

Az államtitkár azzal összefüggésben, hogy Magyarország több mentőcsapatot küldött a helyszínre, elmondta: a katasztrófavédelem Hunor mentőcsapata kedd reggel 55 szakemberrel és két kutyával kezdte meg a munkákat. Szintén részt vesz a mentésben kedd dél óta a Baptista Szeretetszolgálat és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. Az Életjel mentőcsoport kedd éjjel, a terrorelhárítás egysége szerda hajnalban csatlakozott, és a Református Szeretetszolgálat csapata is úton van a földrengés által a leginkább sújtott térségbe.   

A magyar mentőcsapat létszáma és a keresőkutyák száma folyamatosan nő, és szerencsére a kimenekített emberek száma is - összegzett az államtitkár, aki jelezte: a kimentett emberek számát összesítik, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ad erről tájékoztatást.   

Menczer Tamás megjegyezte: az ilyen esetekben az "időablak", amíg van realitása annak, hogy túlélőt lehet találni, nagyon fontos tényező. Az első hét ilyen szempontból kulcsfontosságú.   

Megerősítette: továbbra sincs információjuk arról, hogy magyar áldozata vagy sérültje lenne a földrengésnek. 18 magyarról tudnak, aki a földrengés sújtotta területen tartózkodik, a nagykövetség velük kapcsolatban áll, mindenki jól van, komoly segítséget nem kértek, csak kisebb technikai közreműködést.   

Az államtitkár azt kérte, ha valaki tud olyan magyarról, aki a térségben tartózkodott, jelezze a konzuli szolgálat vagy a nagykövetség telefonszámán, a külügyi tárca honlapján mindkettő elérhető.   

Már 12 túlélőt emelt ki a Hunor mentőszervezet csapata a romok alól

Már 12 túlélőt és 7 holttestet emelt ki a Hunor mentőszervezet csapata a romok alól Törökországban – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerda reggel az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta: a Hunor mentőszervezet csapata a délkelet-törökországi Antakya városában, Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt húszemeletes, vasbeton szerkezetű társasház romjainál kutat éjjel-nappal, nyolcórás váltásban.   

Hozzátette: a váltásokra a komoly fizikai és lelki terhelés miatt van szükség.   

A szóvivő közlése szerint a magyarok egész éjszaka dolgoztak a török–szír határ közelében levő városban egy 16 ezer négyzetméteres kárterület három különböző pontján. Megérkezésüket követően kedden dél körül kezdték meg a munkát, azóta 12 túlélőt és 7 holttestet emeltek ki a romok alól.   

A magyarok tábora gyalog 3 percre fekszik a kárterülettől, 500 négyzetméteren 9 hétszemélyes sátorból áll – közölte Mukics Dániel.   

Hozzátette: éjjel mínusz 2-3 fokig hűlt a levegő, amely egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt a mentőegységek munkáját is nehezíti.

Kulcsfontosságú a következő 48 óra 

A két ország hatóságai azt tették közzé, hogy Törökországban 5894, Szíriában 2470 ember vesztette életét a hétfő hajnali földmozgások következtében, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte.   

A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, a török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában