Nemzetpolitika

2023.02.06. 13:20

Idén is lehet jelentkezni a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjára

A program lényege, hogy a diaszpórából magyar fiatalokat hozzanak haza Magyarországra, illetve a Kárpát-medencébe, hogy megismerjék a magyar történelmet, kultúrát és tájat.

MTI

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a szövetség diaszpóraprogramjáról tartott sajtótájékoztatón a szervezet központi irodájában Budapesten 2023. február 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Lehet idén is jelentkezni a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjára, amely a magyar kormány támogatásával valósul meg – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az államtitkár emlékeztetett: 2016-ban indult el a diaszpóraprogram a Rákóczi Szövetséggel együttműködve.

POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjáról tartott sajtótájékoztatón a szervezet központi irodájában Budapesten 2023. február 6-án
Fotós: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A program lényege – mondta –, hogy a diaszpórából magyar fiatalokat hozzanak haza Magyarországra, illetve a Kárpát-medencébe, hogy megismerjék a magyar történelmet, kultúrát és tájat.

Kiemelte, hogy a programmal jelentősen megerősíthetik a fiatalok magyar identitását, hazaszeretetüket és ragaszkodásukat a magyarsághoz.

A nemzetpolitikai államtitkár jelezte: a különböző rendezvényeken az indulás óta 2300-2400 fiatal vett részt. A programot a Covid-járvány miatt fel kellett függeszteni, tavaly tudták ismét elindítani.

Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy minél többen jelentkeznek majd a programra, és a meghirdetett ezres keretszámot ki tudják tölteni.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a diaszpórában élő 10-25 év közötti fiatalok február 6-tól március 15-ig elektronikusan, a szervezet honlapján nyújthatják be jelentkezésüket. Az érdeklődők tíz programból választhatnak, az első a csíksomlyói búcsú. aki ezt választja, 300 magyarországi, illetve külhoni magyar fiatallal zarándokolhat el a búcsúba. Emellett a Sátoraljaújhelyen a nyári táborokba is várják a fiatalokat.

Az elnök a feltételek között említette, hogy egy kinti diaszpóraszervezet igazolást, ajánlólevelet állítson ki arról: a fiatal legalább egy éve kapcsolódik magyar közösséghez, aktivitáshoz.

Szintén a jelentkezés feltétele a fiatalok által írt motivációs levél.

Jelezte: öt kiskorú mellé fogadhatnak egy felnőtt kísérőt, aki szülő, pedagógus, közösségi tag egyaránt lehet.

A program idén is lehetőséget kínál arra, hogy a hétvégi magyar iskolákban, magyar közösségekben tevékenykedő tanárok, oktatók részt vehessenek a júliusi összmagyar tanártáborban.

CSÁKY Csongor
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a szövetség diaszpóraprogramjáról tartott sajtótájékoztatón a szervezet központi irodájában Budapesten 2023. február 6-án
Fotós: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Csáky Csongor felidézte, a Magyar Diaszpóra Tanács a Határtalanul! program mintájára fogalmazta meg kérését a magyar kormányhoz egy kifejezetten a diaszpórát célzó program elindítására.

Tavaly csaknem ötszázan vettek részt a rendezvényeken, és a visszajelzések alapján elmondható, hogy a programnak nagy hatása van a fiatalok életére, akikre visszatértük után az otthoni közösségek még inkább számíthatnak – mutatott rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában