Ünnep

2023.02.17. 22:44

Gulyás Gergely: hagyományaink tiszteletével számos akadályt leküzdhetünk

Hagyományaink tiszteletével számos akadályt leküzdhetünk, egyúttal támogatást nyújthatunk családjainknak a további előrelépés érdekében - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Naruhito japán császár 63. születésnapjának ünneplése alkalmából rendezett péntek esti eseményen.

Gulyás Gergely

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Kovács Péter

 Gulyás Gergely angol nyelvű köszöntőjében felidézte decemberi látogatását a szigetországban, és nagyra értékelte a japán vendégszeretet, melyben része lehetett. "Utam során megbizonyosodtam róla, hogy a nagy földrajzi távolság ellenére Magyarország és Japán számos közös nézetet vall" - mondta. 

A miniszter mindenekelőtt "az országaink iránti mély elköteleződést, a hazafiasságot és a nemzeti büszkeséget" emelte ki mint a legfontosabb közös alapelvet, hozzátéve: 

"a hajlandóság arra, hogy többet érjünk el és a nagyobb jó iránti vágy is szorosan összeköt minket." 

"Ezek az értékek mind mélyre nyúlnak vissza történelmünkben, amelyre mindkét nemzet méltán büszke is" - mondta. 

Gulyás Gergely kiemelte, hogy

 Magyarország és Japán is tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, így elítéli az Ukrajnára mért orosz agressziót, "remélvén, hogy minél hamarabb béke születik". 

A partnerségben álló Magyarország és Japán sikerének kulcsaként a miniszter a jövő orientált gondolkodásmódot emelte ki, de a "hosszan tartó és kiegyensúlyozott partnerség" motorjaként említette meg a befektetés és fejlődés iránti nyitottságot Japán részéről. Gulyás Gergely felidézte, hogy "a vasfüggöny leomlása óta Japán kiemelkedő szerepet játszott Közép-Kelet-Európa gazdasági fejlődésében". 

A miniszter elmondta,

 több mint négymilliárd dollárnyi közvetlen külföldi tőkebefektetéssel 2020-ban Japán volt a hetedik legnagyobb befektető Magyarországon.

 "Ezzel az igencsak jelentőségteljes gazdasági csereprogrammal Japán tanúbizonyságát adta, hogy megéri Magyarországba fektetni, ahol a stabilitás és a kiszámíthatóság alapvető értékek, amelyek a fenntartható gazdasági fejlődés alapjait képzik" - hangoztatta a miniszter. 

A sport iránti szeretet Gulyás Gergely szerint újabb közös kapcsolódási pontot képvisel. 

A miniszter elismerően szólt Japán teljesítményéről a 2021-ben "rendkívül nehéz körülmények között megrendezett" olimpiai játékokkal kapcsolatban, és a sport iránti közös elköteleződés jeleként kiemelte, hogy a két ország "igencsak közeli helyezést ért el az éremtáblán". 

"Mindezek bizonyítják, hogy a két ország optimizmussal tekinthet a jövőbe, hiszen birtokunkban vannak a szükséges tudások és képességek, nyitottak maradunk a tanulásra, és számos akadályt leküzdhetünk hagyományaink tiszteletével" - zárta köszöntőbeszédét Gulyás Gergely. 

Otaka Maszato, Japán magyarországi nagykövete többek között hangsúlyozta, hogy

 Magyarországot és Japánt erős gazdasági kapcsolatok kötik össze: a közvetlen külföldi tőkebefektetések mellett jelenleg több mint 180 japán vállalat működik Magyarországon, ez a szám pedig várhatóan tovább nő majd. 

A kétoldalú együttműködés bizonyítékául a nagykövet 

kiemelte Fudzsimoto Szú japán építészt, aki nemrégiben megkapta a közmédia Év Embere díját a Magyar Zene Háza tervezéséért. 

Az eseményen pohárköszöntőt mondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, és díszvendégként tiszteletét tette Medgyessy Péter volt miniszterelnök is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában