Modern cenzúra

2023.01.26. 16:28

Ralf Schuler: gyakorlatilag nácinak tekintik a konzervatív eszméket a német sajtóban

A konzervatív eszméket szélsőjobboldalinak, gyakorlatilag nácinak tekintik az egész fősodratú német sajtóban, ahol a migrációval kapcsolatban szinte semmilyen bírálatot nem lehet megfogalmazni. A baloldali túlsúlyú médiavilág cenzúráját gyakorlatilag csak az interneten lehet megkerülni - mondja az egyik legismertebb német újságíró, Ralf Schuler.

Ralf Schuler, a Bild berlini parlamenti irodájának volt vezető tudósítója

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

A Bild nevű német napilap parlamenti irodáját tavaly nyárig vezető Ralf Schuler, aki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos konferenciájára érkezett Magyarországra, korábban éppen az ideológiai megfelelés kényszere miatt mondott le pozíciójáról. 

A szakember most a Médiapiacnak adott interjújában azt mondta, az elmúlt években finoman szólva sem biztató dolgok történtek a német médiában, "ha azt nézzük, hogy a kiadó Axel Springer valójában azért távolította el a digitális kiadás főszerkesztőjét, Julian Reicheltet, mert nyíltan vállalta a konzervatív nézeteit. 

A konzervatív eszméket pedig szélsőjobboldalinak, gyakorlatilag nácinak tekintik az egész fősodratú német sajtóban"

 – jelentette ki. 

Ralf Schuler jelenleg saját cégét vezeti, amely Youtube-csatornákat működtet, hiszen szavai szerint 

jelenleg az internet jelenti az egyedüli fórumot, ahol a konzervatív nézetek megjelenhetnek, és szerencsére sokan élnek is ezzel a lehetőséggel.

Schuler szerint a legnépszerűbb témák egyike a migráció, amely hazájában elképesztően súlyos problémákat jelent, ugyanakkor, mint fogalmazott, a német fősodratú médiában semmilyen bírálatot nem lehet megfogalmazni ezzel kapcsolatban. A liberális mainstream a nyilvános vitákban csak a diverzitás mindenáron történő erőltetését tartja elfogadhatónak, aki pedig kritizálni merészeli a migrációbarát politikát, azt meghurcolják – fejtette ki.

A migráció által keltett problémák közül Schuler kiemelte az "importált antiszemitizmust", amelyet a Németországba érkező több milliónyi muzulmán vallású bevándorló hoz magával, akik az iszlám  szélsőségesebb irányzatait követik, ami azt is jelenti, hogy a zsidóságra ellenségként tekintenek.

Schuler példaként elárulta, hogy amikor egy talk-showban a német köztévében azt mondta Katarina Barleynak, hogy szerinte a zsidók nagyobb biztonságban vannak Budapesten, mint Berlin egyes részein, akkor az európai parlamenti alelnök magából kikelve azzal rontott neki, hogy úgy beszél, mint Orbán Viktor.

A szakember az EP-alelnök dühkitörése kapcsán kijelentette: "annak fényében mindez nem túl meglepő, hogy 

Orbán Viktort évek óta megrögzött antidemokratának, sőt gazembernek bélyegzik a német sajtóban. Mondhat az ember, amit akar, jellemzően nem hiszik el, hogy a helyzet jóval összetettebb annál, mint ahogy a német média tálalja a magyarországi viszonyokat. Sőt, sokszor még meghallgatni sem hajlandók a liberális magyarázattól eltérő érveket."

A német médiában megjelenő rendszeres torzítások oka ugyanakkor Schuler szerint nem valami sötét akarat vagy tudatos ártó szándék, hanem egyszerűen a tudatlanság és a tájékozatlanság, mert, mint mondta, "a fősodratú liberális lapok elsősorban szintén liberális forrásokból tájékozódnak, s ilyen kontaktokkal kötik össze az újságíróikat, így ebben a buborékban természetszerűleg a szélsőségesebb nézetek válogatódnak ki." Schuler szerint ehhez jön még hozzá, hogy a német újságírók nem igazán ismerik a kelet-európai nyelveket, főleg a magyart. Emellett Németországban "azt sem értik meg sokan, hogy az egész közép-kelet-európai régiónak mások a történelmi tapasztalatai, mint nekünk, s máshogy állnak a közélethez, a politikához."

Az eredeti, teljes interjút itt olvashatja el

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában