Katargate

2023.01.17. 18:23

Így próbálták meg eltüntetni a kenőpénzt a brüsszeli korrupciós botrányban érintett politikusok

Újságíróknak sikerült többoldalnyi dokumentumot megszerezniük a belga rendőrség Eva Kaili kihallgatásán készült jegyzőkönyveiből, amelyekből meglepő információk derültek ki.

Eva Kaili

Forrás: EP / Pool/ Anadolu Agency / AFP

A jegyzőkönyvekből kiderült: a brüsszeli korrupciós botrány érintettjei több mint három éven át, 2019 második felétől kezdődően egészen a tavaly év végi  lebukásukig Eva Kaili brüsszeli lakásán, bőröndökben tárolhatták a sok millió eurónyi kenőpénzt. A nyilvánosságra került információk alapján 

a korrupciós ügyletek már a 2010-es évek közepén elkezdődtek, a brüsszeli hatóságok úgy gondolják, az érintett politikusokat már hét-nyolc éve rendszeresen megvesztegethették 

– derül ki a Metropol cikkéből.

A pénzt a szervezett bűnözés bevett gyakorlatával próbálták meg tisztára mosni: az összeget egy előre rögzített ütemterv szerint egymás között szétosztva, néhány milliós tételekre bontva, aztán sokféle számlára elhelyezve, később elsősorban ingatlanokba fektetve igyekeztek legális költségekként feltüntetni. A Metropol megjegyzi, a kihallgatási jegyzőkönyvek részleteit elsőként a görög SKAI televízió tette közzé, megszerezve a belga rendőrségi vallomások leiratát.

Jól jött a mentelmi jog

Kaili kihallgatása során eleinte megpróbálta tagadni az érintettségét, ám a nyomozók kérdéseire válaszolva többször is önellentmondásba keveredett. Próbálta bizonygatni az ártatlanságát, azt állította például: sosem kíváncsiskodott arról, hogy a férje, Francesco Giorgi miért hordott közös lakásukra eurószázezrekkel teli bőröndöket éveken keresztül. Azt mondta.

 

nem különösebben érdekelt a pénz eredete. Azt hittem, a párom ilyen jól keres.

 

Hogy miért bőröndökben érkezett a készpénz, arra nem tudott magyarázatot adni.

A belga ügyészség már írásban rögzített álláspontja szerint a korrupciós botrányban érintett személyek 

 

azért használták Kaili brüsszeli otthonát a kenőpénzek tárolására, mert az ingatlant mentelmi jog védte, így a belga hatóságok nem tarthattak ott házkutatást nyomós ok nélkül.

 

A nyomozás jelenlegi állása szerint 2019-et megelőzően Kaili egyik tettestársának, Pier Antonio Panzeri korábbi olasz baloldali EP-képviselőnek az otthonát használták ugyanerre a célra. Ám a politikus ebben az évben kikerült az Európai Parlamentből, így a mentelmi joggal járó „védettsége” is megszűnt, ezért került át a feladat Kailihez.

Meghosszabbította Pier Antonio Panzeri fogva tartását az illetékes belga ügyészség

Az illetékes belga ügyészség meghosszabbította az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügy egyik gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő fogva tartását - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

A beszámoló szerint Pier Antonio Panzeri, aki jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke, kedden Brüsszelben megjelent az illetékes belga ügyészég előtt.

Ügyvédje, Laurent Kennes az ülést követően arról tájékoztatott, hogy a meghallgatáson védence visszavonta a fogva tartása elleni fellebbezését. Az ügyvéd újságíróknak nyilatkozva felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az ügynek számos részlete jelent meg a sajtóban, és azt mondta, a kiszivárogtatások alááshatják a vizsgálat hitelességét, és sérthetik a védelemhez való jogot.

Pier Antonio Panzerit, Eva Kailit, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökét és további két gyanúsítottat december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Az Európai Ügyészség csütörtökön kérte a volt EP-alelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Strasbourgban, az uniós képviselőtestület hétfői plenáris ülésén jelentette be hivatalosan azt a január 2-án már közzétett tájékoztatását, amely szerint a belga igazságügyi hatóságok két szocialista EP-képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérték. Közölte: a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló kérelem az EP jogi bizottsága (JURI) elé kerül, hogy javaslatot tegyen a szükséges határozat elfogadására. A végső döntést - megfelelően a parlament eljárási szabályzatának - várhatóan az EP következő, február 13-án kezdődő plenáris ülésen hozzák meg - közölte.

Az EP szabályai szerint az ajánlást egyszerű többséggel kell elfogadni, és amennyiben ez megtörténik, az elnök az EP-határozatról tájékoztatja az érintett képviselőt vagy képviselőket és az illetékes nemzeti hatóságokat.

Az Európai Ügyészség főügyésze december 15-én két görög európai parlamenti (EP) képviselő, a szocialista Eva Kaili és a néppárti Maria Szpiraki mentelmi jogának felfüggesztését is kérte.

A Metropol teljes cikke további részletekkel ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában