Dollárbaloldal

2023.01.09. 07:55

Így kebelezték be a hazai baloldalt a globális hálózatok

Az elmúlt tizenkét évben a magyarországi baloldal teljesen összefonódott a külföldi globális-progresszív érdekkörökkel.

Korányi Dávid (balról a második) büszke amerikai kapcsolataira

Forrás: Korányi Dávid/Instagram

Bő évtizede tart a magyarországi ellenzék beintegrálása a globális-progresszív hálózatokba – jelentette ki Békés Márton történész–politológus, a XXI. Század Intézet igazgatója, aki nagyelemzésében úgy fogalmaz, mindez nem ment különösebb nehézségek árán, hiszen a hazai baloldal – mint pártszervezet, politikai gondolkodásmód és személyi állomány – túlnyomó része történelmileg jó évszázada nemzetközi orientációjú és a rendszerváltoztatást követő évtizedekben is így folytatta működését – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.  

A XXI. Század Intézet igazgatója állítja, a globális-progresszív hálózatok magyarországi kiterjesztése és általa a hazai baloldali ellenzék maradéktalan bekebelezése az első, 2010-es kétharmados választási vereség után azonnal megindult, majd minden újabb Fidesz–KDNP-ciklus alatt előrehaladt. 

A módszer mindig ugyanaz volt: amerikai ösztöndíjak, Soros-támogatás, a Bajnai-féle háttérszervezetek térnyerése, mozgalomalapítás, a baloldali pártok átrendezése, végül összeterelésük. 

A hazai komprádorelit főképviselője, az amerikai kapcsolat kiépítője és a hazai balliberális körökkel való összekötője minden bizonnyal Bajnai Gordon volt, aki mellett kezdettől fogva feltűnt Korányi Dávid. 2012-ben külön létrehozták a Haza és Haladás Egyesületet, amely

már a következő évben, 2013-ban 440 millió forintos támogatást kapott, melynek egy része – a szervezet elnöke, Szigetvári Viktor bevallása szerint – Sorostól érkezett. Már ekkor, tíz évvel ezelőtt felmerült a tiltott, külföldi pártfinanszírozás vádja – hívja fel a figyelmet Békés.

A 2017-es miniszterelnök-jelöltcserétől egészen a 2021-es országos előválasztási visszalépéséig aztán Karácsony Gergely volt a magyarországi baloldal – és rajta keresztül a globális-progresszív hálózatok – favoritja. Karácsony mellé 99 Mozgalom néven 2021 májusában lobbicsoportot szerveztek.

Korányi Dávid, Karácsony barátja ezt követően 2022 elején megalapította az Action for Democracyt, melynek 

feladata az volt, hogy „nemzetközi szövetséget” alakítson ki, mégpedig nyíltan a magyarországi választások kimenetelének befolyásolása érdekében. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Békés Márton nagyelemzése teljes terjedelmében a XIX. Század Intézet honlapján olvasható. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában