Búcsú

2023.01.02. 09:33

Felravatalozták XVI. Benedeket a római Szent Péter-bazilikában

Az óév utolsó napján 95 évesen elhunyt pápa ravatalát 9 órakor nyitották meg a hívek előtt, akik közül sokan hajnal óta várakoznak hosszú sorban a bazilika előtt, hogy búcsút vehessenek a katolikus egyház korábbi vezetőjétől.

A hívek már reggel hosszú sorban várakoztak a Szent Péter-bazilika előtt, hogy búcsút vehessenek a katolikus egyház korábbi vezetőjétől

Forrás: AFP

Fotó: Tiziana Fabi

XVI. Benedek temetésére csütörtökön kerül sor.

A bazilika kapui hétfőn este hétig, kedden és szerdán pedig reggel hattól este hatig lesznek nyitva a tömeg előtt.

A belépés ingyenes, és nem kell jegyet váltani hozzá – tájékoztatott a Vatikán, amely fokozott biztonsági óvintézkedésekkel készült a következő napokra.

Biztonsági tisztségviselők elmondták, hogy legalább 25 ezer gyászolót várnak hétfőn.

XVI. Benedek holtteste eddig a Vatikánvárosban található Mater Ecclesiae-kolostor magánkápolnájában feküdt, ahol 2013 óta élt. Holttestét hétfő hajnalban szállították át a katolikus egyház központjának számító Szent Péter-bazilikába.

XVI. BENEDEK
XVI. Benedek nyugalmazott pápa felravatalozott holtteste a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban 2023. január 1-jén, halálának másnapján 
Forrás: MTI/AP/Vatikáni média

A Vatikán vasárnap tette közzé az első fotókat XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger holttestéről. A képeken bíborvörös pápai gyászviseletben, fehér, aranyszegélyes püspöksüveggel (mitrával), kezében rózsafüzérrel látható.

Ferenc pápa újévi miséjében „az evangélium és az egyház hűséges szolgájaként” jellemezte XVI. Benedeket, aki 2005-től 2013-as lemondásáig vezette a római katolikus egyházat.

Az emeritus pápa 2022. december 31-én, 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban. 

Január 5-én, csütörtökön helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában, abban a pápai sírhelyben, ahol korábban XXIII. János pápa, 2005 és 2011 között pedig II. János Pál nyugodott. Utóbbinak hamvait szentté avatása után a bazilikába helyezték át.

MKPK: gyászmisét tartanak jövő hétfőn Budapesten

Gyászmisét tart a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) január 9-én, hétfőn a budapesti Szent István-bazilikában XVI. Benedek emeritus pápa emlékére.

 

Az MKPK az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy a 18 órakor kezdődő mise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, érsek lesz.

 

Emlékeztettek, a december 31-én elhunyt emeritus pápa temetése csütörtökön lesz Rómában, a püspöki konferenciát Erdő Péter mellett Veres András püspök, az MKPK elnöke, valamint Tóth Tamás, a testület titkára képviseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában