Illegális bevándorlás

2023.01.03. 18:51

Bécs továbbra is szorosan együttműködik Magyarországgal és Szerbiával a migráció terén

Ausztria az idén is szorosan együtt kíván működni Magyarországgal és a nyugat-balkáni államokkal a migráció fokozódása elleni fellépésben - jelentette ki Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter sajtótájékoztatót tart az EU belügyminiszteri tanácsának ülése előtt Brüsszelben 2022. március 3-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stephanie Lecocq

Gerhard Karner - Karl Nehammer kancellárral együtt - abból az alkalomból nyilatkozott, hogy Szerbia év elejétől felfüggesztette a vízummentességet India számára, enyhítve ezzel a migrációs nyomáson. Mindketten üdvözölték ezt a lépést, utalva arra, hogy szerepet játszott benne az a megállapodás, amelyet Karl Nehammer Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel írt alá novemberben. 

"Hat a migrációs fék" 

- fogalmazott a kancellár a megállapodást említve. 

Gerhard Karner felhívta a figyelmet arra, hogy az említett szoros együttműködés döntő tényező "az embercsempész-maffia elleni küzdelemben". 

Az osztrák belügyminisztérium szerint tavaly 18 ezer menedékkérelmet nyújtottak be indiai állampolgárok Ausztriában. November végi adatok szerint mindössze 33-an kaptak közülük menekültstátuszt, és csaknem 3500 kérvényt elutasítottak. 8750 eljárást még nem zártak le. 

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter és indiai hivatali partnere, Szubrahmanjam Dzsaisankar hétfőn Bécsben "migrációs és mobilitási partnerség" keretében megállapodtak, hogy India visszafogadja illegálisan Ausztriába érkezett állampolgárait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában