Ukrán válság

2023.01.06. 06:04

Orosz katonai szóvivő: az ukrán tüzérség nem állt le a tűzszünet kihirdetése után

Az ukrajnai háború 317. napjának krónikája az Origo és az MTI nyomán.

Ukrán katona Bahmutban 2023. január 4-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Herrera Carcedo

Washington 3,75 milliárd dollárnyi új katonai támogatást ad Ukrajnának és európai szövetségeseinek

 Az Egyesült Államok 3,75 milliárd dollár (mintegy 1400 milliárd forint) értékű új katonai támogatást nyújt Ukrajnának és európai szövetségeseinek védelmi célokra - közölte az amerikai külügyminisztérium pénteken. 

A hivatalos tájékoztatás szerint 2,85 milliárd dollárnyi (1050 milliárd forint) felszerelést az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készleteiből adnak át Ukrajnának azonnali hatállyal. 

Az Antony Blinken külügyminiszter aláírásával megjelent nyilatkozatban az is olvasható, hogy a készletlehívás keretében Bradley páncélozott gyalogsági harci járműveket, tüzérségi rendszereket, fegyveres csapatszállító eszközöket, föld-levegő rakétákat és egyéb lőszereket bocsátanak Ukrajna rendelkezésére szuverenitása és területi épsége védelméhez. 

A most bejelentett támogatási csomagban szerepel további 225 millió dollár (85 milliárd forint) katonai támogatás, amely az ukrán hadsereg hosszú távú képességeinek fejlesztésére és modernizációjára szolgál. 

További 682 millió dollárt (250 milliárd forint) az Egyesült Államok európai partnerei és szövetségesei vehetnek igénybe szintén katonai finanszírozás formájában. Az összeg az Ukrajnának átadott katonai készletek pótlására, valamint az országok saját védelmi képességeinek, köztük a kibervédelmi képességnek a fejlesztésére szolgál - olvasható a pénteken megjelent közleményben.
 

Kijevi vezérkar: az ukrán erők csapást mértek egy orosz hadállásra a Krímnél, sok sebesült

Az ukrán erők csapást mértek pénteken egy orosz hadállásra a Krím félszigethez közeli, Herszon megyei Havrilivka faluban, a támadás következtében közel száz orosz katonát szállítottak sebesülésekkel kórházba - írta esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar. 

A közlemény szerint az ukrán légierő, illetve a rakéta- és tüzérségi egységek a nap folyamán összesen három orosz katonai állomáshelyre nyitottak tüzet. 

Az orosz erők Kijev szerint pénteken egy rakétacsapást indítottak és 12 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel egyebek mellett polgári infrastrukturális létesítmények ellen a donyecki és a dnyipropetrovszki régiókban. A vezérkar hozzátette, hogy változatlanul fennáll az orosz légi- és rakétacsapások veszélye Ukrajna egész területén.

Tűz az orosz külügyminisztérium épületében

A Lenta számolt be arról, hogy tűz volt az orosz külügyminisztérium egyik épületében. A tűz egy számítástechnikai eszközöket tartalmazó szobában tört ki. Egyelőre a gyújtogatást kizárták, nagy valószínűséggel rövidzárlat okozta a tüzet.

Ismét légiriadó volt Ukrajna egész területén

Nem sokkal dél után ismét légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén, ezzel egy időben pedig több vadászgép is a levegőbe emelkedett Fehéroroszországban – számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A légiriadó helyi idő szerint 12 óra 45 perckor kezdődött a fővárosban, Kijevben és az ország középső részében lévő Poltava megyében, majd Ukrajna teljes területére kiterjedt. A szirénák légi csapások veszélyére figyelmeztetnek, de támadásról egyelőre nem érkezett hír.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában pénteken azt írta, hogy az elmúlt napban az orosz erők tűz alá vették a déli Herszon megyében Csornobajivka és Komisani településeket, valamint a keleti Donyeck megyében található Bahmut város lakóövezeteit lőtték. A megyeszékhelyen, Herszonban egy helyi lakos vesztette életét, a régióban lévő Beriszlavban pedig lövedék csapódott egy családi házba, a benne élő házaspár és 12 éves fiuk meghalt. Csütörtökön Herszon megyében hat civil vesztette életét és négy sebesült meg, a Donyeck megyei orosz támadások következtében pedig egy helyi lakos halt meg és három szenvedett sérüléseket.

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy péntekre virradóan Nyikopol város környékén két települést lőttek az orosz erők. Személyi sérülést nem okoztak a támadások, de több családi ház, egy gáz- és egy villanyvezeték megrongálódott.

A luhanszk megyei kormányzói hivatal közlése szerint az orosz megszállók Sztarobilszk településen fokozták a helyi lakosok ellenőrzését, a tüzérségi erők nagy hatékonysága miatt azt gyanítva, hogy segítik az ukrán hadsereget. Elsősorban a lakosok mobiltelefonjait ellenőrzik, és külön figyelmet fordítanak azokra, akiknek ukrán mobilszolgálatók előfizetőinek számát találják a hívott számok listájában – írta a kormányzóság.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 110 250 orosz katona halt meg, közülük 530 az elmúlt napban. Csütörtökön az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz katona repülőgépet, egy helikoptert és 23 harckocsit.

Ukrán repülőt lőttek le Donyeckben

Igor Konasenykov, az orosz védelmi minisztérium képviselője szerint egy ukrán SU-25-ös vadászgépet semmisített meg az orosz légvédelem Donyeck felett.

Orosz katonai szóvivő: az ukrán tüzérség nem állt le a tűzszünet kihirdetése után

Az ukrán tüzérség nem állt le az Oroszország által egyoldalúan kihirdetett fegyvernyugvás életbe lépését követően – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője pénteken.

„Annak ellenére, hogy az orosz hadseregcsoportosulás ma, január 6-án, moszkvai idő szerint 12 órától betartotta a tűzszünetet, a kijevi rezsim folytatta a lakott területek és az orosz csapatok állásainak lövését” – jelentette ki a szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön egyoldalúan 36 órás tűzszünetet rendelt el a fronton az ortodox karácsony alkalmából, amelynek betartására az ukrán felet is felhívta. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a fegyvernyugvást elutasította.

PUTYIN, Vlagyimir
Orosz tüzérségi támadásban kigyulladt lakóháznál áll egy tűzoltó a dél-ukrajnai Herszonban 2023. január 6-án, a tűzszünet előtt
Forrás: MTI/AP/Libkos

Az orosz katonai szóvivő azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők Liman irányában, a Luhanszki Népköztársaságban lévő Belohorivka település közelében és a Zaporizzsja megyei Novopavlivka környékén nyitottak tüzet a Moszkva által meghirdetett fegyvernyugvás életbe lépése urán. Közölte, hogy az ukrán tüzelőállásokat az orosz megtorló tűz elfojtotta. A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg a tűzszünet életbe lépését követően három alkalommal is lőtte Donyeck lakónegyedeit.

A Konasenkov által ismertetett pénteki hadijelentés szerint a tűzszünet életbe lépését megelőző napon Donyeck irányában folytatódott az orosz offenzíva, amelynek következtében mintegy nyolcvan ukrán katona esett el és sebesült meg, két harckocsi, három gyalogsági harcjármű és öt egyéb jármű pedig megsemmisült. A tábornok azt mondta, hogy Kupjanszk irányában az ukrán fegyveres erők több mint negyven katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet és két egyéb járművet, Liman irányban több mint hatvan katonát – köztük három diverzáns- és felderítő csoport tagjait –, három páncélozott harcjárművet és négy kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint félszáz katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és három kisteherautót veszítettek.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a jelentés értelmében 65 tüzérségi állásra, valamint 102 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, eltalálva egyebek között az ukrán 95. ejtőernyős rohamdandár parancsnokságát Liman közelében, három lőszerraktárt, egy Sz-300-as légvédelmi rakétaindítót és a radarját, egy D-20-as löveget, egy amerikai gyártmányú M-777-es tarackot, valamint egy AN/TPQ-36 és AN/TPQ-50 típusú ellentűzradart.

Az orosz légierő vadászgépe lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, a légvédelem pedig öt drónt és nyolc amerikai gyártmányú HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 360 repülőgépet, 199 helikoptert, 2839 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7437 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 971 sorozatvetőt, 3783 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7951 speciális katonai járművet semmisítettek meg. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Életbe lépett a Moszkva által az ortodox karácsonyra meghirdetett fegyvernyugvás

Életbe lépett moszkvai idő szerint pénteken délben az ukrajnai fronton az orosz fél által az ortodox karácsony alkalmából egyoldalúan meghirdetett tűzszünet - jelentette a Vesztyi FM orosz állami hírrádió.

A 36 órásra tervezett fegyvernyugvást Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön rendelte el, január 6-án déltől január 7-én éjfélig. Ezt azt követően tette meg, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája karácsonyi tűzszünetre szólított fel annak érdekében, hogy a hívők részt vehessenek a templomi liturgiákon.

Putyin rendeletében az ukrán felet is tűzszünet kihirdetésére szólította fel, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és több más kijevi tisztségviselő még csütörtökön elutasított.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pénteki Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy Kijev "a keresztényi irgalmasságot" utasította el azzal, hogy elvetette Moszkva karácsonyi tűzszüneti javaslatát. Hozzátette azonban, hogy az orosz hadsereg számára ez a helyzet "kevesebb problémát és csalárdságot" tartogat.

Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság Moszkva által megbízott vezetője csütörtökön a Telegram-csatornáján kilátásba helyezte, hogy az orosz hadsereg vissza fog vágni az ukrán fegyveres erőknek, ha megsértik a tűzszünetet, vagy ha azt kihasználva megpróbálnak kedvezőbb pozíciókat elérni.

Az egyoldalú tűzszünet meghirdetésére csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök tett telefonon javaslatot Putyinnak az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítések előmozdítása érdekében. Az orosz államfő a török hivatali partnere által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott közvetítéssel kapcsolatban "megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre - feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat".

Orosz hírügynökségek szerint másfél órával a Moszkva által meghirdetett tűzszünet előtt, de még utána is az ukrán nehéztüzérség Donyeck lakónegyedeit lőtte. A donyecki "népi milícia" közleménye értelmében az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán egy századnyi katonát, egy tarackot és egy tucatnyi páncélozott és egyéb járműveket veszítettek a harcokban.

Provokációra készülnek az ukránok

Rodin Marisnik, a Luhanszki Népköztársaság volt nagykövete szerint Kijev számos provokációra készül, hogy aztán a tűzszünet megszegésével vádolhassák az oroszokat. Többek között szerinte országszerte légiriadókat rendelhetnek majd el teljesen alaptalanul.

Fumio Kishida japán miniszterelnök meghívást kapott

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak január 4-én küldte el meghívását Japán ukrajnai nagykövetének - közölte Hirokazu Matsuno kabinetfőtitkár egy január 6-i sajtótájékoztatón.

Bakhmut előtte és utána képen

A Maxar műholdképekkel foglalkozó cég új képeket tett közzé a Donyecki területen található Bakhmutról.

Az egyik képen a 2022. augusztus 1. előtti, míg a másikon a 2023. január 4. utáni állapot látható.

A német gazdasági miniszter is felszólalt

Robert Habeck német gazdasági miniszter egy csütörtöki tájékoztatón jó döntésnek nevezte, hogy Németország fegyvereket biztosít Ukrajnának, az ezért fontos információ, mert Habeck tárcájának jóvá kell hagynia a német fegyverexportot.

Németország az Egyesült Államok mellé áll

Németország csatlakozik az Egyesült Államokhoz egy újabb Patriot légvédelmi rendszer Ukrajnának történő szállításában - jelentette be a Fehér Ház.

Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt egymással. A két vezető az egyeztetés után kijelentette, hogy továbbra is biztosítják a szükséges pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást Ukrajnának.

Ezért is ajánlhatott Putyin tűzszünetet

Putyin talán azért szólított fel a tűzszünetre, hogy Ukrajnát úgy állítsa be, mint aki nem hajlandó megtenni a tárgyalásokhoz szükséges lépéseket – írja elemzésében az amerikai Institute for the Study of War.

Több mint 15 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán–magyar határszakaszon 5264 fő, a román–magyar határszakaszon belépők közül 10 188 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 586 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 142 ember, köztük 59 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Kiderült, miért harcol az orosz zsoldoscsapat Bakhmutnál

Putyin közeli szövetségese, Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője azért küldte csapatait Bakhmutba, mert a só- és gipszbányák iránt érdeklődik – írja a Reuters egy amerikai tisztviselőre hivatkozva.

Erre készül a Pentagon

Az amerikai védelmi minisztérium január 5-én közölte, hogy az ország fontolóra veszi ukrán katonák kiképzését az Egyesült Államokban a Patriot rakétarendszer használatára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában