Diplomácia

2022.12.13. 10:57

Szijjártó: minél előbb lépjen hatályba a beruházási megállapodás Kína és az EU között!

A kormány szorgalmazza, hogy minél előbb lépjen hatályba a beruházási megállapodás Kína és az Európai Unió (EU) között – írta a külgazdasági és külügyminiszter kedden közösségi oldalán.

MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter közölte: videótárgyalást folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, akivel – mint megjegyezte – már több mint nyolc éve ismerik egymást, és viszonylag ritkák az ilyen hosszú munkakapcsolatok a jelenlegi világpolitikában.

„Mindig jól megértettük egymást, mindig a kölcsönös tisztelet alapján tárgyaltunk egymással, és ha tárgyszerűen tekintünk végig az elmúlt nyolc év kínai-magyar együttműködésen, akkor azt egyértelmű sikertörténetnek nevezhetjük”

– fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette: mára Magyarország lett a kínai vállalatok első számú beruházási célpontja Közép-Európában, így „sikeresen kerülhetjük el” az európai gazdaságot sújtó recessziót.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártó vállalatának debreceni beruházása hosszú távon segít abban, hogy a magyar gazdaságot növekedési pályán tartsuk – közölte a táravezető.

Mint hangsúlyozta: a kormány igyekszik „visszaterelni” az Európai Unió és Kína kapcsolatát a „kudarcot vallott szankciók" helyett a partnerség útjára.

„Szorgalmazzuk, hogy minél előbb lépjen hatályba a beruházási megállapodás Kína és az EU között. Ahogy a Covid enged a szorításából, úgy indulnak újra a légi járatok hazánk és Kína között, így Budapestről Sanghaj, Csungking és Tiencsin is elérhetőek már. Vang Ji kollégám eddig is nagyon sokat tett a magyar–kínai kapcsolatok fejlesztéséért, amiért hálás vagyok neki, hiszen Magyarország nagyon sokat profitált ebből”

– írta Szijjártó Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában