Reagálás

2022.12.31. 08:39

Potápi Árpád János: sajnálatos, hogy Ukrajna tovább szűkíti a nemzeti kisebbségek jogait

A magyar kormány közleményben reagált a Volodimir Zelenszkij által tegnap aláírt új kisebbségvédelmi törvényre – adta hírül a Magyar Nemzet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 21-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Michael Reynolds

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek is eljuttatott közleményében azt írta, hogy 

"sajnálatos, hogy Ukrajna elnöke aláírta az ukrán parlament által megszavazott »A nemzeti kisebbségekről (közösségekről)« szóló új törvényt, tovább szűkítve ezzel a területén élő nemzeti közösségek, köztük a magyarság jogait.”

 Az államtitkár szomorúnak tartja, hogy

Ukrajnában tovább korlátozzák a nemzeti kisebbségek jogait

a háború idején, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segédakcióját hajtja végre az ukrajnai menekültek megsegítésére. 

Potápi Árpád János kiemelte, hogy az új törvény számos visszalépést tartalmaz az 1992-es nemzeti kisebbségi törvényhez képest, sajnálatos, hogy az ukrán törvényhozás nem vette figyelembe az Európai Bizottság ajánlásait és nem folytatott érdemi párbeszédet a nemzeti kisebbségekkel.

A közleményben az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország megérti és támogatja Ukrajna európai uniós integrációs erőfeszítéseit, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az integrációs folyamat során elfogadott törvényeknek az európai értékeken és nemzetközi normákon kell alapulniuk. 

Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában