Ukrán válság

2022.12.08. 05:57

Putyin szerint az oroszok válaszcsapásként támadják az ukrán infrastruktúrát

288. napja tart a háború a szomszédban.

Egy nő gitározik egy pub-ban Lvivben 2022. december 2-án áramszünet idején

Forrás: AFP

Fotó: YURIY DYACHYSHYN

Az orosz erők Torecket ágyúzták 

Az orosz tüzérségi erők heves ágyútűz alá vették csütörtökön a Donyeck megyei Toreck városát, a támadás következtében egy helyi lakos meghalt, két másik megsérült - közölte Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegram alkalmazáson.

A helyi vezető elmondta, hogy 

a lövedékek lakóövezetbe csapódtak, legalább 12 ház rongálódott meg, illetve dőlt össze.

Kirilenko figyelmeztetett, hogy minden civil, aki továbbra is a donyecki régióban tartózkodik, halálos veszélynek teszi ki magát. Arra kérte ezért a helyi lakosokat, hogy mihamarabb meneküljenek el a térségből Ukrajna kevésbé veszélyes vidékére.

Finnország fontolóra venné a törökországi fegyverexportot 

Helsinki fontolóra venné a törökországi fegyverexport eseti engedélyezését - jelentette ki csütörtökön Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter ankarai látogatása alkalmával.

Stockholm és Helsinki az ukrajnai orosz hadművelet nyomán nyújtotta be felvételi kérelmét a katonai szövetséghez, amihez a NATO mind a harminc tagjának jóváhagyása kell. 

Egyedül Törökország ellenzi egyelőre a két új tag felvételét arra hivatkozva, hogy kurd szélsőségeseket bújtatnak.

Kaikkonen szerint sem Finnország, sem Svédország nem vezetett be fegyverembargót Törökországgal szemben, azonban Finnország 2019 óta befagyasztotta az új fegyverexport-engedélyek kiadását, miután Törökország katonai offenzívába kezdett Észak-Szíria kurdok lakta térségei ellen.

"Lényegében lehetséges, hogy a jövőben kiadjunk egyes engedélyeket" - közölte a finn tárcavezető, miután török hivatali partnerével, Hulusi Akarral egyeztetett. Mindemellett hangsúlyozta, hogy az engedélyeket eseti alapon fogják kiállítani.

Putyin szerint válaszcsapásként pusztítják az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen

 - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön az Oroszország Hőse címmel kitüntetett katonákat fogadott a Kremlben.

"Igen, ezt tesszük. De ki kezdte? Ki mért csapást a Krími hídra, ki robbantotta fel a kurszki atomerőmű távvezetékét, ki állította le Donyeck vízellátását? Egy milliós város vízellátásának megszakítása népirtás" - hangoztatta az elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotós: Mikhail Metzel / Forrás: Szputnyik/AFP

Kifogásolta, hogy Donyeck vízellátása érdekében senki sem emelte fel a szavát, ám az orosz csapásokat hangos bírálatok érik. Leszögezte, hogy sem külső reagálások, sem a hírközlés hamisításai nem fogják megzavarni Oroszországot harci feladatainak végrehajtásában.

A Kommerszant című orosz gazdasági lap összefoglalója szerint Oroszország október 10-én, az Oroszországot a Kercsi-szoroson át a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigettel összekötő hídon végrehajtott robbantások után kezdett kiterjedt rakétacsapásokat mérni ukrán nagyvárosokra. A legutóbbi nagyszabású, Ukrajna minden régiójára kiterjedő csapássorozat november 15-én történt.

A támadások miatt számos településen megszakadt a víz- és áramszolgáltatás. A lap szerint legutóbb december 5-én rendeltek el Ukrajna egész területére kiterjedő légiriadót.

Magyar Levente: oda viszünk segítséget, ahová az ukrán partnereink kérik

Magyarország a háború első napja óta erejéhez mérten segíti és támogatja Ukrajnát - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Beregszászon, aláhúzva, hogy Magyarország oda visz segítséget, ahová az ukrán partnerek kérik.

Sem Kárpátalja, sem Ukrajna egésze nem marad segítség nélkül. Magyarország képességéhez és gazdasági erejéhez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse az ukrán nép szenvedéseit

 - jelentette ki Magyar Levente Csapon, ahol két kamion segélyszállítmányt - áramfejlesztő generátorokat és tartós élelmiszert - adott át az ukrán csapatok által nemrégiben visszafoglalt Herszon lakosságának megsegítésére.

A dél-ukrajnai nagyvárosban és környékén nincs áram-, víz- és távhőszolgáltatás, és a segélykérés a térséget nemrégiben felkereső Julia Hrisina kormánypárti parlamenti képviselőtől, valamint Viktor Mikitától, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjétől érkezett. A kialakult helyzetre való tekintettel a magyar kormány 250 ezer euró azonnali átcsoportosításáról döntött, és megkezdte az eszközök beszerzését és kiszállítását Herszonba a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével - közölte az államtitkár.

Beregszászon egy magyar, illetve egy ukrán tannyelvű iskola számára száz laptopot adott át Magyar Levente Olekszandr Kosztyucsenko oktatási miniszterhelyettes társaságában, további 250 eszköz pedig Ukrajna távolabbi régióiba kerül.

Az oroszok szerint elnyújtja a konfliktust, ha Kijevet orosz területek támadására buzdítják

Nem járul hozzá a konfliktus megoldásához az Ukrajnát orosz területek elleni támadásra buzdító német kijelentés - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

Peszkov Steffen Hebestreit német kormányszóvivőnek arra a kijelentésére reagált, amely törvényesnek minősítette az orosz repülőterek elleni ukrán dróntámadásokat. Peszkov szerint az ilyen nyilatkozatok "természetesen ösztönzik" az újabb hasonló akciókat.

"Valójában meghosszabbítják ezt az egész nehéz időszakot, és nem segítik elő a probléma megoldását"

 - fogalmazott a szóvivő.

Az ukrán hadsereg a héten Szaratov, Rjazany és Kurszk megyei repülőterek ellen intézett dróntámadást, felgyújtva egy olajtárolót, megrongálva két hadászati bombázót, valamint megölve három orosz katonát, és megsebesítve további négyet.

Az orosz elnöki szóvivő szerint továbbra is fennáll a Szevasztopol elleni ukrán támadások veszélye, de intézkedések történtek a megelőzésükre. Mint mondta, az ukrajnai konfliktus akár "holnap véget érhet", ha Kijevben meglenne ehhez a politikai akarat.

Oroszország igyekszik lefagyasztani a harcokat

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy Oroszország megpróbálja "lefagyasztani" az ukrajnai harcokat a tél folyamán, hogy felkészítse erőit a jövő év eleji megújított támadásra. Stoltenberg sürgette a NATO-szövetségeseket, hogy a tél folyamán továbbra is küldjenek fegyvereket Kijevbe, hozzátéve, hogy a háború békés rendezésének feltételei „most nincsenek meg”.

Döcögősen haladnak a fogolycserékkel kapcsolatos tárgyalások

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti tárgyalások a nagy horderejű ügyekben érintett foglyok cseréjének lehetőségéről csak szórványosan haladnak előre - mondta egy vezető orosz diplomata csütörtökön közzétett kommentárjában. A két ország megvizsgálja, hogyan lehetne cserét lebonyolítani annak érdekében, hogy a bebörtönzött amerikai Brittney Griner és Paul Whelan szabadulhassanak. Moszkva tudatta, hogy szeretné, ha Viktor Bout elítélt fegyverkereskedőt is bevonnák a cserébe.

Csökkent az atomkockázat

Az Oroszországra nehezedő nemzetközi nyomásnak köszönhetően csökkent az atomfegyverek bevetésének kockázata az ukrajnai konfliktusban – mondta Olaf Scholz német kancellár egy csütörtökön megjelent interjúban.

 „Egy dolog egyelőre megváltozott: Oroszország felhagyott a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetéssel. Válaszul arra, hogy a nemzetközi közösség piros vonalat jelölt ki”

 – mondta Scholz a német Funke médiacsoportnak adott interjújában.

Saját társaikra lőttek az ukránok

A front Szvatov szektora elleni újabb támadási kísérlet során a Donbászban az ukrán biztonsági erők saját tüzérségük tüze alatt találták magukat. Andrej Marocsko, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) Népi Milícia hadseregének tisztje december 8-án beszélt erről titkosszolgálati adatokra hivatkozva.

„Ez a helyzet az Ukrán Fegyveres Erők és a tüzérségi egységek tevékenysége közötti következetlenség vagy a front ezen szektorának kommunikációs problémái miatt következhetett be" – idézi Marochkót a RIA Novosztyi.

Feketelistára kerültek az orosz hadsereget segítő cégek

A Fehér Ház több olyan céget helyezett feketelistára, amelyek támogatták az orosz hadsereget, Pakisztán nukleáris tevékenységét vagy egy iráni elektronikai cég szállításait. A lettországi, pakisztáni, oroszországi, szingapúri és svájci székhelyű vállalatok az Egyesült Államok nemzetbiztonsági és külpolitikai aggályai miatt felkerültek az exportellenőrzési listára.

A cégek közé tartozik a lettországi Fiber Optic Solutions, amely száloptikai giroszkópokat és egyéb berendezéseket gyárt, valamint az orosz AO Kraftway Corporation PSC, amely az egyik legnagyobb orosz IT-cégnek mondja magát. Ez utóbbi cég azt állítja, hogy IT-megoldások széles skáláját építi és értékesíti, beleértve a hardvergyártást is.

Válaszút elé állítják a British Petrolt

A BP-nek az oroszországi „háborús nyereségét” Ukrajna újjáépítésére kell fordítania, vagy a minisztereknek különleges rendkívüli adót kell kivetniük az olajtársaságra, hogy erre kényszerítsék – mondták brit képviselők a parlamentben. A brit olajóriás 19,75%-os részesedéssel rendelkezik a Rosznyeftyben, Oroszország egyik legfontosabb olajvállalatában. Kilenc hónappal ezelőtt jelezte kilépési szándékát az orosz piacról, ám ez még nem történt meg.

Vitalij Klicsko visszautasította a bírálatokat

Vitalij Klicsko kijevi polgármester visszautasította az ukrán elnök bírálatait, amelyek városa felkészültségére vonatkoztak. Volodimir Zelenszkij egyik éjszakai videóbeszédében azt mondta, hogy Kijevben nem biztosítanak elegendő menedéket annak ellenére, hogy az energiarendszert orosz támadások sújtották.

Az úgynevezett "Legyőzhetetlenségi pontokon" meleget és áramot kell biztosítani az embereknek, ha az orosz rakétacsapások a létfontosságú infrastruktúrákra kiterjedő áramszüneteket okoznának.

Klicsko most reagált a vádakra, mondván, Kijevben lényegesen több Legyőzhetetlenségi pont van, mint bármely más ukrajnai városban. „Furcsán néz ki, amikor egyetlen ellenség ellen vagyunk egységesek, de az országon belül kezdünk harcolni" – mondta. Szerinte a politika állt az elnök kijelentési mögött.

Több mint 1000 találat érte az elektromos hálózatot

Moszkva több mint 1000 rakétát lőtt ki Ukrajna elektromos hálózatára, amely a jelentős károk ellenére továbbra is működik - idézett az Interfax hírügynökség egy magas rangú tisztviselőt. Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo hálózatüzemeltető vezérigazgatója az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által szervezett találkozón azt is elmondta, hogy munkatársai a világot járják a javításhoz szükséges komplex berendezések után.

A létfontosságú infrastruktúrát ért közelmúltbeli orosz légicsapások nyolc hulláma súlyosan megrongálta a hálózatot, és vészhelyzeti és tervezett leállásokhoz vezetett országszerte. "Ezek a támadások jelentik a legnagyobb csapást az elektromos hálózatra, amit az emberiség valaha látott" - mondta Kudrickij.

Az Ukrenergo a múlt héten közölte, hogy 315 millió dolláros EBRD-kölcsönt kapott a támadásokban megsérült energiainfrastruktúra helyreállítására és a pénzügyi stabilitás javítására.

Oroszország Irántól vár drónokat és rakétákat

Oroszország ismét Irántól várja, hogy katonáit drónokkal és föld-föld rakétákkal láthassa el az ukrajnai háborújához – állítják amerikai tisztviselők. A Nemzetbiztonsági Tanács egyik forrása szerint a washingtoni adminisztrációt különösen aggasztja, hogy Oroszország föld-föld rakéták beszerzésére törekedhet.

Egy ENSZ-diplomata azt mondta, Irán több száz rakétát és drónt szeretne eladni Oroszországnak, megsértve a Biztonsági Tanács 2015-ös határozatát, amely jóváhagyta a Teherán és hat nagyhatalom közötti nukleáris megállapodást. Oroszország a 2015-ös megállapodás aláírójaként aláásná a határozatot, és kulcskérdés, hogy Moszkva mit ad Iránnak a drónokért és rakétákért cserébe – mondta a diplomata.

Az eladások jelentősen megnövelik az Oroszország és Irán közötti védelmi együttműködés mélységét, és "súlyos következményekkel járhatnak a térség biztonságára nézve".

Óriási összeghez jut egy ukrán bank

Volodimir Zelenszkij beszámolt arról, hogy a francia legfelsőbb bíróság helybenhagyta az ukrán Oschadbank javára az orosz államtól való behajtásról szóló határozatot. Az összeg a felhalmozott kamattal együtt közel 1,5 milliárd dollár. Egy 2015 óta húzódó jogi folyamat végére kerül ezzel pont.

Az ukrán elnök szerint ez egy állami vállalat első győzelme az Oroszország elleni, a krími lefoglalt vagyonnal kapcsolatos jogi perekben, de győzelem egész Ukrajnának, mert azt bizonyítja, hogy Oroszországot felelősségre lehet vonni az ukrán államtól és az egyes vállalatoktól ellopott vagyonért.

Lehetetlen a teljes helyreállítás

"Folyamatosan növeljük a villamosenergia-termelést és -ellátást, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ma már lehetetlen az energiarendszer 100%-át visszaállítani, ahogy az az orosz energiaterror kezdete előtt volt. Időre van szükségünk. Éppen ezért a legtöbb városban és kerületben megmaradnak a leállási menetrendek" - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

Szokatlan jelentés az ukrán elnöktől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda éjszakai videóüzenetében most először számolt be úgy a háború áldozatairól, hogy név szerint említette őket, megadva a munkakörüket is.

Négy rendőr halt meg aknamentesítés közben a Herszon régióban. Egyikük, Mihajlo Kuratcsenko, a cserkaszi régió rendőrfőnöke volt. Rajta kívül Ihor Melnyik robbanóanyag-ártalmatlanító EOD-technikus, Szerhij Nenada kutyakiképző és Vadim Perizok, az Uman kerületi rendőrkapitányság ügyeletes tisztje halt meg, az orvosok pedig további négy rendőr életéért küzdenek - közölte az elnök.

Több mint nyolcezren érkeztek Magyarországra szerdán

Magyarország területére 2022. december 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 4682 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3755 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 121 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 7-én 20 ember, köztük 11 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában