Konfliktus

2022.12.28. 12:17

Aleksandar Vucic a tiltakozások leállítására szólította fel a koszovói szerbeket

Aleksandar Vucic szerb elnök a pristinai kormány elleni tiltakozások leállítására szólította fel a koszovói szerbeket, és arról biztosította őket, hogy nem lesz részük üldöztetésben tiltakozó akcióik miatt - közölte Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó ügyeivel foglalkozó hivatalának vezetője szerdán.

MTI

Koszovói rendőrök a lezárt a merdarei határátkelőnél, a koszovói–szerb határon 2022. december 28-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Visar Kryeziu

"Biztosítékokat kaptunk az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól, hogy nem fognak üldözni vagy letartóztatni egyetlen koszovói szerbet sem, aki részt vett a tiltakozásokban és barikádok állításában" - mondta Petkovic sajtótájékoztatón.

Koszovó, Szerbia déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, de Szerbia és a koszovói szerbek nem ismerik el ezt, és továbbra is a Szerbia által kibocsátott rendszámtáblákat használják. Szerbia és Koszovó viszályában az Egyesült Államok és az Európai Unió próbál közvetíteni.

"Arra is garanciákat kaptunk, hogy a koszovói biztonsági erők nem fognak a szerb többségű észak-koszovói területekre belépni a Koszovóban állomásozó nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) parancsnokának és képviselőinek hozzájárulása nélkül" 

- mondta Petkovic.

Petkovic azt is elmondta, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök a barikádok elbontására szólította fel az észak-koszovói szerbeket.

Vucic és a koszovói szerbek képviselői szerda este a koszovói határ közelében találkozót tartanak, és bejelentik a barikádok elbontását - jelezte Petkovic.

Szerdán az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió maximális önmérsékletre szólította fel a viszálykodó feleket.

Korábban írtuk:

Koszovó lezárta a legforgalmasabb átkelőt a szerbiai határon

Koszovó lezárta szerdán a legforgalmasabb átkelőt a szerbiai határon, miután a szerb oldalon – a koszovói szerbek akcióinak támogatása jeléül – tüntetők eltorlaszolták az oda vezető utat.

A koszovói külügyminisztérium a Facebook-oldalán közölte, hogy azoknak, akik Szerbiában éppen úton vannak Koszovó felé, a merdarei határátkelő helyett másik átkelőt kell keresniük, vagy Észak-Macedónia felől kell belépniük az országba.

December 10. óta már két másik átkelőt is lezártak a szerb–koszovói határon, és jelenleg már csak három átkelő van nyitva a két ország között.

A merdarei határátkelő lezárása komoly gondot okozhat annak a több ezer, külföldön dolgozó koszovóinak, aki az ünnepekre haza akar térni látogatóba, és ezt most csak kerülőúton teheti meg. Továbbá a merdarei átkelőt teherszállító kamionok is nagy számban használják.

A koszovói szerbek napok óta úttorlaszokat emelnek Észak-Koszovóban. Hétfőn Szerbia fokozott készültségbe helyezte a koszovói határ közelében állomásozó csapatait, és Aleksandar Vucic szerb elnök a Koszovóhoz közeli, dél-szerbiai Raska városba utazott, ahol Milan Mojsilovic vezérkari főnökkel tanácskozott a biztonsági helyzetről. Vucic közölte: elrendelte a hadsereg legmagasabb fokú készültségét, hogy „megvédelmezzék népüket” (Koszovóban) és „megóvják Szerbiát”.

A Vucic által felkeresett kaszárnya mintegy öt kilométerre található attól a koszovói határ mentén kialakított ütközőzónától, ahova a szerb biztonsági erők csak a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő (KFOR) engedélyével léphetnek be.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

Koszovó északi részén hónapok óta feszült a helyzet. A helyi szerbek napok óta barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott több egykori koszovói szerb rendőrt. A tiltakozók a szerintük koholt vádak alapján elfogottak szabadon bocsátását követelik.

A koszovói fél szerint a barikádokat bűnbandák állították, a nemzetközi közösség pedig mindkét felet nyugalomra inti, és az úttorlaszok eltávolítását követeli.

Házi őrizetbe kerülhet a letartóztatott koszovói szerb rendőr

Házi őrizetbe kerülhet az a volt koszovói szerb rendőr, akinek őrizetbe vétele tiltakozáshullámot váltott ki a szerb kisebbség körében.

Mirlinda Gashi, az ügyben illetékes pristinai bíróság szóvivője a sajtónak elmondta: az ügyészség kérésének megfelelően a bíróság jóváhagyta a fogva tartás enyhítését. Azt nem közölte, hogy az érintett pontosan mikor hagyhatja el a rendőrségi fogdát.

Dejan Panticot december 10-én tartóztatták le, mert rátámadt egy szolgálatban lévő rendőrre. Pantic egyike volt annak a sok koszovói szerbnek, akik távoztak a rendőrségtől és más koszovói intézményektől, miután a pristinai vezetés bejelentette: a törvény erejével fogja kikényszeríteni, hogy a szerb kisebbség tagjai koszovóira cseréljék járműveik szerbiai rendszámtábláját, amelyet még a tartomány függetlenné válása előtt a szerb hatóságok bocsátottak ki.

A volt rendőr letartóztatása után a koszovói szerb kisebbség tagjai heves tiltakozó akciókba kezdtek Pantic szabadon engedését követelve, és a rendszámtáblacsere múlt heti, ismételt hatósági bejelentése óta több mint tíz alkalommal torlaszoltak el autóutakat, blokkolva a Koszovó és Szerbia közötti járműforgalmat.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a bírósági döntést kommentálva a sajtónak azt mondta: "különösnek" találja, hogy egy terrorizmussal vádolt személy büntetésén enyhítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában