Hova jut Európa?

2022.12.04. 06:00

Hivatalos: Angliában és Walesben már kisebbségben vannak a keresztények

A keresztények száma csökken, a magukat vallástalannak tartók száma ugrásszerűen nő, a muszlimok aránya ugyancsak emelkedik. Ez derül ki a 2021-es népszámlálási adatokból Anglia és Wales kapcsán. A statisztikákból az is látszik, hogy néhány városban immár az "etnikai kisebbség" van többségben – adta hírül a V4NA hírügynökség.

Hidzsábot viselő muszlim asszony a londoni Oxford Streeten

Forrás: Shutterstock

Anglia és Wales ma már kisebbségi keresztény ország – legalábbis ezt mutatják a legutóbbi, 2021-es népszámlálási adatai, amelynek fontosabb megállapításairól többek között a The Guardian is beszámolt. A briteknél tízévente tartanak népszámlálást, legutóbb tavaly, azt megelőzően pedig 2011-ben történt ilyen összeírás. A 2021-es adatgyűjtés eredményeit most közölte a brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS).

A friss adatok szerint az angliai és walesi lakosság kevesebb mint fele (46,2 százalék, 27,5 millió ember) vallotta magát "kereszténynek", ami 13,1 százalékpontos csökkenést jelent a 2011-es 59,3 százalékhoz (33,3 millió ember) képest. Ez azt jelenti, hogy egy évtized alatt több mint 5,5 millióval, mintegy 17 százalékkal csökkent a magukat kereszténynek vallók száma. Az eredmény történelmi, hiszen Anglia és Wales népszámlálása során először fordult elő, hogy a lakosság kevesebb mint fele vallotta magát kereszténynek.

Eközben a magukat iszlámhívőnek tartók száma 1,2 millióval, körülbelül 43 százalékkal nőtt, 3,9 millió főre. Arányuk a lakosságon belül 6,5 százalékra emelkedett a tíz évvel korábbi 4,9 százalékról. Ugyancsak nőtt a hinduk száma (818 ezerről 1 millióra) és lakosságon belüli aránya (1,5 százalékról 1,7 százalékra).

A felmérésből jól látszik, hogy rendkívül megnőtt a "nem vallásosok" száma. Az emberek 37,2 százaléka – nagyjából 22,2 millió fő – sorolta magát ebbe a kategóriába, ami a második leggyakoribb válasz volt a "keresztény" után. Ez tíz évvel korábban még 12 százalékponttal alacsonyabb volt (25,2 százalék, mintegy 14,1 millió fő), ugyanakkor a kontraszt még durvább, ha a húsz évvel ezelőtti adatokkal vetjük össze a legfrissebbeket. Eszerint két évtized alatt a "nem vallásosok" aránya 14,8 százalékról ugrásszerűen nőtt meg, több mint 22 százalékponttal.

A másik érdekessége a most közölt adatoknak az, hogy néhány városban két évtized alatt megfordultak az etnikai arányok. A The Guardian a brit statisztikai hivatal adatai alapján azt írja, hogy például Leicester lakosságának 59,1 százaléka tartozik etnikai kisebbségi csoportokhoz, ami nagy változás 1991-hez képest, amikor a fekete és egyéb kisebbségi etnikai csoportok a település lakosainak alig több mint negyedét tették ki. 

A portál azt is megjegyzi, hogy a kisebbségi etnikumhoz tartozók a lakosság több mint felét teszik ki még Lutonban (54,8 százalék), illetve Birminghamben (51,4 százalék), az Egyesült Királyság második legnagyobb városában is. Utóbbiban 20 évvel ezelőtt még nagyjából 30 százalékos volt ez az arány.

2021-ben összességében az angliai és walesi lakosok 81,7 százaléka (48,7 millió fő) a "fehér" etnikai kategóriába sorolta magát, ami csökkenést jelent a 2011-es népszámlálás 86 százalékához (48,2 millió fő) képest.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában