Mérsékelten erős

2022.11.09. 13:12

Földrengés volt Északkelet-Olaszországban

A földmozgásnak nincsen áldozata és sérültje sem.

Diákok és tanárok egy kiürített iskola bejáratánál a közép-olaszországi Marche régióban található Pesaróban 2022. november 9-én

Fotó: Davide Gennari

Mérsékelten erős földrengést mértek az Adriai-tengeren, az olaszországi Pesaro várostól keletre szerda reggel - jelentette az Európai-földközi-tengeri Földrengéstani Intézet (EMSC).

Az olasz katasztrófavédelem közlése szerint a földmozgásnak nincsen áldozata és sérültje sem.

A tűzoltósággal együttműködésben folyik a kárfelmérés: a mozgástól érintett Marche tartomány több városában és településén megrepedtek az épületfalak, a tengerparti Ancona vasútállomásának peronját védő tető több helyen leomlott, a liftek leálltak, néhány templomban a szobrok leestek. A közösségi oldalakon közölt videók tanúsága szerint az élelmiszerüzletek polcairól földre esett az áru.

A rengés reggel 7 óra 7 perckor történt, és további negyven utómozgás követte, közöttük a legnagyobb négyes erősségű volt. Az első földrengés után az emberek többsége az utcára rohant.

A térség iskoláit és közhivatalait nem nyitották ki, de a kórházak és a repülőterek működnek. A Villa Igea nevű klinikát Ancona városban részben evakuálták, majd a betegeket visszavitték a kórtermekbe.

Reggel leállították az adriai-tengerparti vasúti forgalmat, de az déltől újraindult.

Fabrizio Curcio katasztrófavédelmi főigazgató kizárta a szökőár veszélyét.

MADONNA
Megrongálódott Madonna-szobor a közép-olaszországi Marche régióban található Pesaróban 2022. november 9-én, miután erős, a Richter-skála szerinti 5.7-es erősségű földrengés rázta meg a térséget.
Fotós: Davide Gennari / Forrás: MTI/EPA/ANSA

Az EMSC adatai szerint az 5,7-es földmozgás középpontja a tengerben volt, tíz kilométeres mélységben, Rimini várostól nagyjából 64 kilométerre keletre. Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) a rengés fészkét nyolc kilométeres mélységűre mérte, Pesaro városától 35 kilométerre.

A rengést az északabbra fekvő Veneto tartományban, Toszkánában, Rómában és a déli Bariban, valamint a horvátországi tengerparton, Isztriában és Dalmáciában is érezni lehetett, de még Zágrábban is.

Az INGV adatai szerint a térségben az utóbbi csaknem száz év legerősebb földrengéséről van szó, ennél nagyobbat, 5,8-as erősségűt, 1930 októberében mértek Senigalliában.

Marche tartomány földrengésveszélyes övezetnek számít, 2016 és 2017-ben rezgéssorozat döntötte romba a régió több városát, és csaknem háromszáz ember halálát okozta. Az újjáépítési munkákban Magyarország is segítséget nyújtott Tolentino egyik templomának helyreállításával.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában