Ukrán válság

2022.10.04. 06:03

Több jelentős város is újra ukrán kontroll alatt van

223. napja tart a háború a szomszédban.

Egy nő sétál egy szétlőtt ház előtt a Donyeck régióban lévő Kramatorszkban 2022 október 4-én

Forrás: AFP

Fotó: Juan Barreto

Zelenszkij jogilag semmisnek nyilvánította Putyin rendeleteit az ukrán területek "függetlenségéről"

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jogilag semmisnek nyilvánította kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök azon rendeleteit, amelyek a Krím, a szakadár donyecki és luhanszki "népköztársaságok", valamint a herszoni és a zaporizzsjai megszállt területek Ukrajnától való függetlenségéről szólnak, és még néhányat. 

Zelenszkij rendelete szerint következésképpen a Putyin rendeleteinek végrehajtása során hozott és hozandó határozatok is semmisnek minősülnek. Az Ukrajna függetlenségének kikiáltásáról szóló 1991. augusztus 24-i okmány szerint az ország területe a nemzetközileg elismert államhatáron belül egységes és sérthetetlen, szuverenitása pedig teljes területére kiterjed - olvasható a dokumentumban. 

ZELENSZKIJ, Volodimir;
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi irodájából beszél a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőihez a brüsszeli csúcstalálkozójukon 2022. március 24-én
Fotós: - / Forrás: MTI/EPA

A rendelet megerősíti Ukrajna elidegeníthetetlen szuverén jogát ahhoz, hogy a nemzetközileg elismert államhatár keretein belül helyreállítsa és megőrizze területi épségét, szuverenitását, a nemzetbiztonságot az egyének jogainak védelme érdekében. A döntés a nemzetközi jog általánosan elismert elveinek és normáinak, valamint Ukrajna hatályos nemzetközi szerződéseinek betartásával született - szögezte le az elnök. 

Az ukrán erők eközben folytatják az ellentámadást az ország keleti részében lévő Harkiv megyében, ahol az izjumi járásban újabb településeket szabadítottak fel a hétfőn visszavett Borova falu mellett - közölte a borovai önkormányzat a Facebookon. Eszerint Buhuszlavka és Borivszka Andrijivka kistelepülések szabadultak fel az orosz megszállás alól. A borovai falutanács több fotót és videofelvételt is közzétett arról, hogyan tűzik ki az ukrán zászlókat a lakott területeken, és hogyan fogadják a helyi lakosok az ukrán katonákat. Borova felszabadítását kedden az ukrán nemzeti gárda is megerősítette egy videofelvétellel, amelyet hivatalos Facebook-oldalukon tettek közzé. 

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon közölte, hogy a felszabadított Liman városban kedden hivatalosan is felvonták az ukrán zászlót. 

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz megszálló erők a régióbeli Vaszilivka településénél "államhatárt" kezdtek húzni, és "mindenféle, általuk kitalált átkelési szabályokat" próbálnak alkalmazni. Az egyik ilyen szabály, hogy nem engedik át ukrán ellenőrzésű területre a katonakorú férfiakat - mondta a kormányzó. 

Az Ukrajinszka Pravda magyarázatul hozzátette, hogy Vaszilivka az egyetlen település, amelyen keresztül elmenekülhetnek Zaporizzsja és Herszon megye, a donyecki és a luhanszki régiók orosz megszállás alatti részeiből az ottlakók. A településen lévő orosz ellenőrzőpontnál hosszú sorban állnak a járművek, amelyekkel az emberekkel át akarnak jutni az ukrán ellenőrzésű oldalra - számolt be a hírportál.

Ukrán légiparancsnokság megsemmisítését jelentette be az orosz katonai szóvivő

Dnyipro délnyugati külvárosában az orosz légierő nagypontosságú csapása megsemmisítette az ukrán keleti légiparancsnokság törzsét - közölte kedden Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint Harkiv megyében Dvurecsenna, Petropavlivka és Kupjanszk térségében az ukrán fegyveres erők 14. és 92. gépesített dandárja rakétacsapásokban száz katonát veszített, köztük külföldi "zsoldosokat", valamint 16 haditechnikai eszközt.

A donyecki régióban, Liman irányában, Torszke településnél az ukrán 66. gépesített dandár egységeire és két "nacionalista alakulatra" mért hatalmas csapás - összehangolt légi és tüzérségi támadás - több mint 120 embert ölt meg és 14 páncélozott járművet tett üzemképtelenné.

A luhanszki régióban, Liszicsanszk irányában, Hrihorivkánál az ukrán 54. gépesített dandárt érő rakétacsapás mintegy 90 katonát, három harckocsit és hat páncélozott járművet semmisített meg.

Zelenszkij rendeletet adott ki arról, hogy lehetetlen Putyinnal tárgyalni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet adott ki arról kedden, hogy lehetetlen tárgyalni Oroszországgal mindaddig, amíg annak Vlagyimir Putyin az elnöke, és hogy tovább kell erősíteni Ukrajna védelmi képességeit. Ezzel a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) múlt heti döntéseit erősítette meg.

Zelenszkij korábban többször figyelmeztette a Kremlt, hogy Ukrajna újabb területeinek annektálása esetén végképp lehetetlenné válnak a tárgyalások.

Múlt pénteken az ukrán elnök, Ruszlan Sztefancsuk házelnök és Denisz Smihal miniszterelnök aláírta Ukrajna gyorsított eljárásban történő NATO-csatlakozási kérelmét.

Japán kiutasította a szapporói orosz konzult kémkedés vádjával

Japán kémkedés vádjával kiutasította kedden az ország északi részében fekvő Szapporóban szolgálatot teljesítő orosz konzult, válaszul arra, hogy Moszkva szeptemberben állítólagos kémkedés miatt Oroszország elhagyására szólította fel a vlagyivosztoki japán konzult.

Hajasi Josimasza japán külügyminiszter kedden bejelentette, hogy a külügyi tárca szerint az orosz konzul immár nemkívánatos személy Japánban, és hat napon belül, azaz jövő hétfőig el kell hagynia a szigetországot.

A japán külügyminisztérium nem említette az orosz konzul nevét, de megismételte, hogy a döntés "arányos válasz az Oroszország intézkedéseire".

Hajasi bejelentése szerint Mori Takeo japán külügyminiszter-helyettes hivatalába kérette Mihail Galuzin tokiói orosz nagykövetet, hogy tájékoztassa a döntésről.

Szeptemberben az orosz hatóságok kémkedés gyanújával őrizetbe vették, majd kiutasították az országból Motoki Tacunori vlagyivosztoki japán konzult, aki múlt héten tért vissza hazájába.

Több európai légitársaság sem enged fel orosz utasokat

Az utazásszervezők orosz szövetsége szerint az európai légitársaságok egy része nem engedi fel a repülők fedélzetére az orosz utasokat az új szabályok miatt. A Finnair az egyik olyan légitársaság, amely kitiltotta a repülőkről az orosz utasokat, miután az országban szeptember 30-től már turistavízummal sem léphetnek be Oroszország.

Oroszország pénzbüntetést szabott ki a TikTokra és Twitchre

Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, amely egy magas rangú ukrán politikussal készült.

A kínai ByteDance technológiai céghez tartozó, világszerte népszerű TikTokra hárommillió rubel (21 millió forint) összegű büntetést szabtak ki. Hírügynökségi értesülések szerint a vádiratban azt kifogásolták, hogy a TikTok "a hagyománnyal szembemenő értékeket, az LMBT(-mozgalmat), a feminizmust és a tradicionális szexuális értékek eltorzult megjelenését népszerűsítette" felületén.

Az Amazon tulajdonában lévő, videojátékok közvetítésére szakosodott Twitch videomegosztó portál esetében azt találták problémásnak, hogy az oldal interjút készített Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadóval. Egy, még márciusban - nem sokkal az ukrajnai háború kitörése után - meghozott törvény tiltja a fegyveres erők "hiteltelenítését"; a Twitch ezt a törvényt sértette meg, amiért négymillió rubelnyi (28,5 millió forint) büntetést kapott.

Kilőtt páncélozott harcjármű lánctalpa a kelet-ukrajnai Harkivi területen, 15 kilométerre az orosz határtól 2022. október 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotós: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség emellett közölte, hogy a Wikipedia internetes enciklopédiát tulajdonló Wikimedia Alapítványt szintén négymillió rubelre büntették, mert - akárcsak a vádak szerint a Twitch - nem törölte az orosz háborúról megosztott "hamis" adatokat.

Kreml: Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében

Oroszország megvárja, hogy a jelenlegi ukrán elnök álláspontja megváltozzon vagy a következő ukrán elnök más állásponton legyen a Moszkvával folytatott tárgyalások ügyében, a megállapodáshoz szükség van Kijev részvételére - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"Nem, a tárgyalásokhoz két fél kell" - felelt Peszkov arra a kérdésre, hogy lehetséges-e megállapodás a hivatalos Kijev részvétele nélkül.

Most vagy megvárjuk, hogy a jelenlegi elnök (Volodimir Zelenszkij) megváltoztassa az álláspontját, vagy kivárunk egy másik elnököt, aki más álláspontot képvisel az ukrán nép érdekében 

- nyilatkozott.

Dmitrij Peszkov 
Fotós: Natalia Kolesnikova / Forrás: AFP

Peszkov arra reagált, hogy az ukrán államfő hivatalának honlapján kedden megjelent a kijevi Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács döntése, miszerint Zelenszkij nem tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A Kreml szóvivője szerint Oroszország már a "különleges hadművelet" megkezdése előtt is elkötelezettje volt az ukrajnai helyzet diplomáciai rendezésének.

Zelenszkij rendeletet ki arról, hogy "lehetetlen Putyinnal tárgyalni"

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet adott ki arról kedden, hogy lehetetlen tárgyalni Oroszországgal mindaddig, amíg annak Vlagyimir Putyin az elnöke, és hogy tovább kell erősíteni Ukrajna védelmi képességeit. Ezzel a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) múlt heti döntéseit erősítette meg.

Zelenszkij korábban többször figyelmeztette a Kremlt, hogy Ukrajna újabb területeinek annektálása esetén végképp lehetetlenné válnak a tárgyalások. Múlt pénteken az ukrán elnök, Ruszlan Sztefancsuk házelnök és Denisz Smihal miniszterelnök aláírta Ukrajna gyorsított eljárásban történő NATO-csatlakozási kérelmét.

NATO-repülők érkeztek az ukrán határhoz

A Lenta a FlightRadar adataira hivatkozva arról számolt be, hogy rengeteg NATO-repülőgép érkezett Lengyelország egyik, az ukrán határhoz közel fekvő repterére. Ezek közül a legtöbb felszereléseket szállít az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának megbízásából.

Ennyi katonát mozgósítottak az oroszok

A Lenta Telegram-csatornáján közzétett adatok szerint eddig 200 ezer katonát mozgósítottak Oroszországban, Szergej Szojgu orosz védelmi miniszter arról számolt be, hogy összesen 300 ezer katonát hívnak majd be.

Újoncok kiképzésen vesznek részt a Krasznodari terület egyik gyakorlóterén 2022. október 4-én 
Forrás: MTI/AP

Lukashenko megvádolta Ukrajnát

Alekszander Lukashenko fehérorosz elnök szerint az ukránok provokációra készülnek a fehérorosz határon, jelenleg 15 ezer ukrán katona tartózkodik ott. Lukashenko szerint Ukrajna célja, hogy provokációval elérjék azt, hogy Fehéroroszország belépjen a háborúba.

Több mint 200 ezer orosz érkezett Kazahsztánba a mozgósítás miatt

Több mint 200 ezer orosz állampolgár érkezett a szomszédos Kazahsztánba, amióta két héttel ezelőtt Oroszországban részleges mozgósítást rendeltek el az ukrajnai háború miatt - közölte kedden Marat Ahmetdzsanov kazah belügyminiszter.

Többségük - mintegy 147 ezer ember - utána távozott is Kazahsztánból. A miniszter ennek hátteréről nem mondott semmit.

A tájékoztatás szerint eddig 68 honosítási kérelmet adtak be. A miniszter kijelentette, hogy nem fogják korlátozni az orosz állampolgárok belépését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én rendelt el részleges mozgósítást, amely a hivatalos kommunikáció szerint 300 ezer tartalékos, lehetőleg harci tapasztalatokkal rendelkező embert érint.

Eltűnt egy orosz atom-tengeralattjáró

Elhagyta fehér-tengeri bázisát a K329 Belgorod nevű orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró – adta hírül először a La Republica, a NATO hírszerzési jelentéseire hivatkozva. A kiszivárgott jelentés állítólag arra figyelmeztet, hogy a tengeralattjáró a Kara-tengerre tarthat, ahol letesztelheti Poszeidón torpedóit - írja a Magyar Nemzet.

A Poszeidón torpedó Oroszország egyik legmodernebb fegyvere. Ereje abban rejlik, hogy a legénység nélküli drónnak saját nukleáris reaktora van, így óriási távolságokat is meg tud tenni nagy sebességgel, így szinte megállíthatatlan. 

A fegyvert ráadásul hagyományos és nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni. Egy part menti város elleni csapásnál ezért a termonukleáris detonáció mellett egyfajta radioaktív cunami hatásával is számolni kellene.

Hogy pontosan mire képes a torpedó, azt nem lehet tudni, és azt a NATO sem tartja valószínűnek, hogy valóban atomtöltetet teszteljenek nemzetközi vizeken.

Az ugyanakkor nagyon is elképzelhető, hogy erőfitogtatásként kipróbálják – a robbanófej nélküli – fegyvert.

Korábban egyébként felmerült, hogy a K329 Belgorod részt vehetett az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett szabotázsakciókban. Szakértők szerint azonban valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró észrevétlenül el tudott volna jutni odáig. Még akkor is, ha a Daily Mail arról írt, akár 120 napig is a mélyben tud maradni egy merüléssel.

Az EU elutasítja az ukrajnai régiók orosz illegális annektálását

Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.

Az uniós külügyi szolgálat tájékoztatása szerint Michael Siebert, az Európai Unió Oroszországért, Keleti Partnerségért, Közép-Ázsiáért és a regionális együttműködésért felelős igazgatója Brüsszelben bekérette az Oroszország Európai Unió mellé rendelt missziójának ügyvivőjét, Kirill Logvinovot.

Michael Siebert közölte az orosz diplomatával, hogy az EU nem ismeri el és sosem fogja elismerni az ukrán területek jogellenes orosz annektálását. Oroszország vonatkozó határozatai semmisek, és semmilyen joghatással nem bírnak.

Siebert arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza jogellenes határozatait, és haladéktalanul, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki csapatait és minden katonai felszerelését Ukrajna egész területéről. Emlékeztetett, az EU rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül.

Súlyos következményei lehetnek Zelenszkij bejelentésének

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég benyújtotta a gyorsított NATO-csatlakozási eljáráshoz szükséges dokumentumokat és legalább 9 tagállam támogatja is a kezdeményezést, azonban mind a 30 tagállam szavazatára szükség lenne ahhoz, hogy Ukrajnát felvegyék a NATO-ba. Ez viszont rendkívül veszélyes, hiszen az ukrán NATO-csatlakozás egyben azt is jelentené, hogy be kellene lépni a háborúba és Oroszország ellen harcolni, ez pedig a harmadik világháború kitöréséhez vezetne.

Az Európai Unió Bizottsága 21,1 millió euró járul hozzá az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos magyar kiadásokhoz

Az Európai Unió Bizottsága 21,1 millió euró támogatást biztosított Magyarország számára az Ukrajnából menekülők ellátásából fakadó többletterhek csökkentésére - tudatta a Belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarország február 24-ét követően már több mint 900 ezer menekülőt fogadott Ukrajnából.

"Az érkezők ellátása során a honvédséggel, a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanáccsal, a regionális és helyi hatóságok, a civil és egyházi szervezetek bevonásával, valamint a lakosság önkéntes munkájával erőn felül teljesít" - írták.

"A gördülékeny ellátás érdekben gyűjtőpontokat és segítségpontokat hozott létre, ahol gondoskodott és gondoskodik az érkezők élelmezéséről, szállásáról, egészségügyi ellátásáról, tanácsadásról, a hivatali ügyek intézésének támogatásáról" - írták.

Ezen felül megszervezte a kórházi és egészségügyi ellátást, a menekülők ingyenes utazását, és ingyenes szálláshelyeket tett elérhetővé - tették hozzá.

A BM közleménye szerint mindezen tevékenységek jelentős hazai forrást igényeltek és igényelnek, az ukrajnai háborúhoz köthető kiadásaik mértéke mintegy 28 milliárd forint.

Kitértek arra, hogy a magyar-ukrán határ minden határállomása mellett létrehozott segítségpontokon és a BOK csarnokban a kormányhivatalok, a kormányzati szervek és a karitatív szervezetek munkatársai napi 24 órában várják a segítséget kérőket.

A kormány biztosítja az ukrajnai háborús menekült gyermekek iskoláztatását, valamint támogatja a menekültek munkavállalását - hangsúlyozták.

Mint jelezték: "az Európai Unió Bizottsága május 18-án határozatot hozott az Ukrajnából érkező személyek tömeges beáramlása által leginkább érintett tagállamok (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Csehország) támogatására a 2021-2027. pénzügyi időszak Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) és a Határigazgatási és Vízumpolitikai Eszköz (HAVE) forrásainak keretéből".

A források tagállamok közötti elosztása során a tagállamba érkező Ukrajnából menekülők, valamint az Ukrajnával határos határszakaszok forgalmának március 31-ei statisztikai adatait vették figyelembe - fűzték hozzá.

Az MMIA forrásaiból 9,6 millió euró, a HAVE forrásainak keretéből 11,5 millió euró összeggel járul hozzá a bizottság az Ukrajnából menekülőkkel kapcsolatos, február 24. és augusztus 23. között felmerült magyar kiadásokhoz - áll a BM közleményében.

Az orosz parlament felsőháza is megszavazta a négy ukrajnai régió annektálását

Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.

A Szövetségi Tanács plenáris ülésén egyhangúlag szavazta meg a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött szerződést. Egy nappal korábban az alsóház, az Állami Duma is hasonlóképpen határozott.

A négy régiónak Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazást, valamint a területek annektálását a külföldi országok közül csak Észak-Korea tekinti legitimnek.

Észak-Korea támogatja az ukrán területek orosz annexióját 

Észak-Korea Moszkva oldalán áll az Ukrajnához tartozó területek Oroszországhoz csatolásának ügyében, mely a nemzetközi joggal szemben áll, és a világ országai éles kritikákkal illették.

Az elcsatolás előtt Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megyék területén tartott látszat-népszavazások Phenjan szerint "összhangban vannak az ENSZ alapokmányával" - idézte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség egy magas rangú kormánytisztviselő keddi kijelentését.

Cso Csol Szu, az észak-koreai külügyiminisztérium nemzetközi szervezetekért felelős igazgatója hozzátette, hogy országa támogatja az orosz kormány álláspontját a területek elcsatolásának ügyében.

Oroszország és Szíria után Észak-Korea júliusban a világon harmadikként ismerte el Donyeck és Luhanszk ukrajnai területek oroszbarát szakadár népköztársaságainak függetlenségét.

Több mint tízezren érkeztek tegnap Ukrajnából Magyarországra

Magyarország területére október 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 5263 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4980 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett- írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 165 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

 Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 37 ember, köztük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Újabb rettegett fegyverhez jut Ukrajna

Az aktuális, mintegy 625 millió dolláros amerikai katonai segélycsomag várhatóan négy HIMARS-t is tartalmazni fog - írta a Reuters.

A szállítmányban a nagy hatótávolságú rakétavetők mellett lőszerek, és aknamentesítéshez szükséges járművek is lesznek.

Zelenszkij: kolosszális a kár a visszafoglalt területeken

A visszafoglalt területeken helyreállítják a közlekedés, a posta, a rendőrség működését, a normális víz-, gáz-, áramellátást, amennyire csak lehet - mondta legfrissebb tájékoztatójában az ukrán elnök, Zelenszkij azt mondta, összesen több mint 450 településről van szó csak a harkivi területen, a megszállók sok aláaknázott területet, sok buktatót hagytak hátra, szinte az egész infrastruktúrát lerombolták, a kár kolosszális.

Térképen az ukrán területfoglalás

Animáció mutatja az elmúlt hónap ukrán területfoglalását, több jelentős város, mint Lyman és Izium is újra ukrán kontroll alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában