Kapcsolatok

2022.10.19. 20:21

Ruszin-Szendi: Magyarország számára rendkívül fontos a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága

Az altábornagy elmondta, a szerdai megbeszélésen szóba került, hogy az együttműködés elmélyítése érdekében a magyar katonák részt vesznek az észak-macedón tréningeken, kiképzéseken.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) és Vasko Gurcsinovszki altábornagy, észak-macedón vezérkari főnök megbeszélést folytat a Honvédelmi Minisztériumban 2022. október 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Magyarország számára rendkívül fontos a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága, és Észak-Macedónia kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogy ez a béke és biztonság fennmaradjon - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az MTI-nek szerdán, miután megbeszélést folytatott Vasko Gjurchinovski altábornaggyal, az Észak-Macedón Fegyveres Erők vezérkarfőnökével. 

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emlékeztetett rá:

 több mint ötszáz magyar katona szolgál folyamatosan a Nyugat-Balkánon, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. 

Kiemelte: Észak-Macedónia kulcsfontosságú szerepet tölt be annak érdekében, hogy a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága fennmaradjon, ezért évente találkoznak az Észak-Macedón vezérkarfőnökkel, hogy megbeszéljék, ki hogyan látja a helyzetet. 

Az altábornagy elmondta, 

a szerdai megbeszélésen szóba került, hogy az együttműködés elmélyítése érdekében a magyar katonák részt vesznek az észak-macedón tréningeken, kiképzéseken. 

Ruszin-Szendi Romulusz közölte: tárgyaltak továbbá az EUFOR Altheának a jövőjéről, a magyar haderőfejlesztésről és a macedón elképzelésekről is. A tárgyaláson szó esett a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) és a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoportjának (HUN eVA BG) szerepéről is a védelemben. 

A honvédség parancsnoka hangsúlyozta: Magyarországot keletről és délről is fenyegetés éri, ezért a megbeszélésen szóba került az orosz-ukrán háború is. A NATO frontországaként Magyarország több információval rendelkezik, ezeket megosztottuk az észak-macedón vezérkari főnökkel - jegyezte meg. 

A délről érkező, illegális migráció jelentette fenyegetéssel kapcsolatban az altábornagy elmondta, 

Észak-Macedónia tapasztalatai elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy Magyarország is felkészüljön, "ha ez a fajta fenyegetés, nyomás még erősebbé válik". 

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: a megbeszélésen szóba került Észak-Macedónia euroatlanti integrációja is, amit Magyarország eddig is támogatott, a többi balkáni ország csatlakozásával együtt. "Szükséges, hogy ezek az országok az Európai Unió részévé válhassanak egyszer, és így egy egységes tömböt képviselve tudjunk fellépni Európa, azon belül hazánk érdekeiért" - jelentette ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában