Követendő gesztus

2022.09.23. 21:34

Orbán Viktor a zsidó újév alkalmából köszöntötte a magyarországi zsidóságot

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület elnöke példa nélküli és követendő gesztusnak nevezte Orbán Viktor köszöntését.

Ortodox zsidó férfiak imádkoznak a zsidó újév, a ros hásáná alkalmából a Kijevtől 200 kilométerre délre fekvő Umanban 2014. szeptember 25-én

Forrás: MTI/EPA/

Fotó: Roman Pilipej

Hála és figyelem! Ezek a szavak jutottak eszembe, amikor a mai napon Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi levélben személy szerint, a Magyarhoni Zsidó Imaegyletet és a magyarországi zsidó közösség tagjait köszöntötte Rós Hasána vagyis a zsidó újév alkalmából.

– számolt be közösségi oldalán Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület elnöke a miniszterelnök köszöntésére reagálva. Orbán Viktor köszöntötte Róna Tamást, a ZSIMA-t és a magyarországi zsidóságot a Rós ha-sána, vagyis a zsidó újév alkalmából. 
A főrabbi a következő szavakkal osztotta meg a miniszterelnök köszöntőjét a közösségi oldalán:

 Példa nélküli és követendő gesztusnak tartom Orbán Viktor és az általa képviselt magyar kormány figyelmét a hazai zsidó közösség iránt! Köszönjük szépen !

A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5783-ik évfordulójára emlékezik a zsidóság, és mintegy megújítják az Örökkévalóval kötött szövetségüket. Ekkor kezdődik az a tíznapos időszak, amely a tíz bűnbánó nap és Jom Kipurig, az Engesztelés Napjáig tart. Idén az ünnep szeptember 25-én, vasárnap este kezdődik és 27-ig, kedd estig tart. A legtöbben az első zsinagógába mennek, igyekeznek meghallgatni a sófárfúvást, amely ébresztőt fúj a léleknek, a visszatekintésre, az elmúlt esztendő vizsgálatára – írja a Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában