Ősi ceremónia

2022.09.10. 15:33

Hivatalosan is az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánították III. Károly királyt

Az ősi törvények előírásainak megfelelően formálisan is az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánították szombaton III. Károly királyt.

III. Károly brit király a Trónutódlási Tanács ülésén, amikor hivatalosan királlyá nyilvánítják a Saint James-palotában 2022. szeptember 10-én

Forrás: MTI/AP/PA pool

Fotó: Victoria Jones

III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. évében elhunyt. A volt uralkodót hosszas betegeskedés után, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában érte a halál.

Az 1701-ben kelt trónöröklési törvény alapján II. Erzsébet királynő halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 éves addigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Az új király III. Károly néven lépett trónra.

 

 Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei azonban azt is előírják, hogy az uralkodók halála esetén összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) - a trónbitorlást elkerülendő - kétséget kizáróan megállapítsa az új király vagy királynő kilétét, és nyilvánosan kihirdesse, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója.

 

Ez a formális eljárás zajlott le évszázados hagyományokat követő ceremónia keretében szombaton a St. James-palotában, Károly volt londoni rezidenciáján.

III. Károly néven lépett trónra az új király
Fotós: Jonathan Brady / Forrás: POOL / AFP

A Trónutódlási Tanácsnak jelenleg 715 tagja van. Köztük vannak a Privy Council tagjai - ez a mindenkori uralkodó tanácsadó testülete -, a londoni City polgármestere, a Lord Mayor - akinek személye nem ugyanaz, mint a londoni polgármesteré -, valamint a parlament felső kamarájának, a Lordok Házának tagjai és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak londoni diplomáciai képviselői.

A szombati ceremónián a tanács tagjai közül hozzávetőleg kétszázan voltak jelen, és a több szakaszból álló formális eljárással ők állapították meg, hogy III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója.

A proklamációt ezután katonai tiszteletadás közepette kihirdették a St. James-palota teraszán, majd a londoni City egykori tőzsdeépülete, a Royal Exchange lépcsőjén is.

A Royal Exchange ma már elsősorban turistalátványosságként működik, számos étteremnek ad helyet, de azt a ceremoniális funkcióját megtartotta, hogy lépcsőjéről is külön ki kell hirdetni a City polgárainak az új uralkodó kilétét.

A III. Károlyt formálisan uralkodóvá nyilvánító deklaráció kihirdetését díszsortüzek kísérték a londoni Hyde Parkban, illetve a Tower ősi épületegyüttesénél, a Temze partján.

III. Károly király a szombati ceremónia utáni első intézkedésével munkaszüneti nappá nyilvánította édesanyja temetésének napját, jóllehet az udvar még nem ismertette, hogy II. Erzsébet királynőtől mikor vesznek végső búcsút.

Azt ugyanakkor már bejelentették, hogy a néhai uralkodót katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében helyezik végső nyugalomra.

Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen, 1965-ben bekövetkezett halála után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában