Megfélemlítés

2022.09.28. 14:41

Észak-Korea ismét rakétakísérletet hajtott végre

Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.

Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek az emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. szeptember 28-án.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ahn Jung Dzsun

A kilövést japán kormányzati források is megerősítették, hozzátéve, hogy a rakéták Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül csapódtak be. A japán védelmi tárca tájékoztatása szerint a rakéták 50 kilométeres magasságot értek el.

Phenjan legutóbb vasárnap hajtott végre rakétakilövést, a szerdait pedig egy nappal az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris dél-koreai látogatása előtt észlelték.

A tervek szerint Harris felkeresi a két Korea közötti demilitarizált övezet dél-koreai oldalát is.

Mindeközben zajlik a hétfőn kezdődött közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat is a Koreai-félsziget keleti partjainál, a műveletben részt vesz egyebek között a Ronald Reagan atommeghajtású repülőgép-hordozó is.

Ugyancsak szerdán a dél-koreai hírszerzés azt közölte, elképzelhető, hogy Phenjan hamarosan végrehajtja hetedik atomkísérletét is. Egy dél-koreai parlamenti képviselő a hírszerzésre hivatkozva azt közölte, befejeződtek a munkálatok az Észak-Korea északkeleti részén található Ponggje-ri nukleáris kísérleti telepen, és vannak arra utaló jelek, hogy a kísérletet a Kínai Kommunista Párt október 16-án kezdődő kongresszusa után, de még az Egyesült Államokban november 8-án tartandó félidős választások előtt hajtanák végre.

Észak-Korea mind ez idáig hat ilyen tesztet végzett, mindegyiket ezen a telepen, utoljára 2017 szeptemberében. Phenjan 2022-ben rekordszámú rakétakilövést hajtott végre, több mint 30 lövedéket lőtt ki, köztük - 2017 óta először - egy interkontinentális ballisztikus rakétát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában