Gyanús

2022.08.18. 14:18

Adócsalási ügy: szorul a hurok Scholz kancellár körül

Az ügyészség gyanús e-maileket talált a német kancellár hivatalvezetőjének a postafiókjában, amelyek bizonyíthatják Olaf Scholz érintettségét az adócsalásban – adta hírül a Mediaworks Hírcentrum.

Olaf Scholz német kancellár

Forrás: MTI/EPA/ddp POOL

Fotó: Andreas Gora

A kölni államügyészség átkutatta a német kancellár hivatalvezetőjének e-mail-fiókját. A nyomozók egy gyanús üzenetet találtak, amelyet Olaf Scholz (SPD) bizalmasa, Jeanette Schwamberger írt 2021 áprilisában.

A hír – amelyről a Stern, az NDR és a Manager Magazin is beszámolt, rendkívül kínos helyzetbe hozta a német kancellárt, akit pénteken hallgat meg a hamburgi vizsgálóbizottság, amely az úgynevezett CumEx, adóvisszatérítésekkel összefüggő nemzetközi csalássorozatának németországi szálait vizsgálja. Scholzot azzal gyanúsítják, hogy Hamburg polgármestereként befolyásolta az adóhatóságot, így a hivatal lemondott a Warburg Bank által a CumEx-ügyletekkel kicsalt, jogtalan adó-visszatérítés visszafizetéséről – írja a Mediaworks Hírcentrum.

Scholz bizalmasának postafiókjában most a nyomozók rábukkantak egy e-mailre, amelyet a jelenlegi kancellár irodavezetője írt 2021 áprilisában, és amelyet a kölni államügyész gyanúsnak minősít.

A hamburgi parlamenti vizsgálóbizottság kérdésével kapcsolatban Olaf Scholz kinevezéseiről a Cum-Ex, Warburg, valamint bankárok és politikusok ügyében az irodavezető e-mailt írt javaslatokkal, és elküldte Wolfgang Schmidtnek, a Kancellária jelenlegi vezetőjének, aki akkoriban a Pénzügyminisztérium államtitkára volt.

Az ügyészség értékelésében az „Adattörlés témája” alcím alatt azt írja:

Az alábbi naptári bejegyzések és e-mailek potenciálisan bizonyítékként szolgálhatnak, hiszen adattörlési szempontokat jeleznek.

Legutóbb az derült ki, hogy nem sokkal Scholz első vizsgálóbizottsági meghallgatása előtt törölték a naptárak bejegyzéseit és az e-mail-fiókok üzeneteit. Olaf Scholz egyre kínosabb helyzetbe került, hiszen pénteken ismét tanúskodnia kell a hamburgi parlament vizsgálóbizottsága előtt a Cum-Ex-botrányban való részvételéről. Gerhard Strate sztárügyvéd Kölnben és Hamburgban is feljelentette a kancellárt adócsalásban való közreműködés és hamis tanúskodás miatt. Strate azzal vádolja Scholzot, hogy 2016-os cselekményével hozzájárult ahhoz, hogy a Warburg Banknak nem kellett visszafizetnie 47 millió euró adót, jóllehet azt jogosulatlanul  kapták meg a Cum-Ex-ügyletekkel.

Scholz korábban többször találkozott a bank tulajdonosaival, de a nyomozás során azt állította, hogy nem emlékszik arra, hogy pontosan miről beszélgettek a találkozókon. A kancellár memóriáját azonban felfrissítette egy tanú naplóbejegyzése.

Az egyik tulajdonos, Christian Olearius ugyanis lejegyezte, hogy Scholz mindenkit biztosított arról, hogy ha rajta múlik, akkor a Warburg Bank megtarthatja a pénzt. A két fél közötti kapcsolatot erősíti a tény, hogy a bank rengeteg pénzt adott Scholz pártjának, a szociáldemokratáknak – a jelek szerint tehát szó szerint kifizetődő volt a barátság és a feltételezett segítségnyújtás.

Címkék#Olaf Scholz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában