Figyelmeztetés

2022.08.02. 14:37

Peking szerint a tűzzel játszik Washington

Ma este érkezhet Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke Tajvanra.

Peking figyelmeztetése ellenére mégis ellátogat Tajvanra kelet-ázsiai útja során Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke

– számolt be a TVBS tajvani hírcsatorna és a CNN amerikai hírcsatorna hétfőn.

Noha a házelnök hivatalos programjában nem szerepelt a tajvani kitérő, a híradások szerint Pelosi kedd este érkezhet a sziget fővárosába, Tajpejbe, szerdán pedig a parlamentbe látogathat. Amennyiben a hírek igazak, ez lenne az első amerikai házelnöki látogatás Newt Gingrich 1997-es utazása óta - írja a Magyar Nemzet.

Ez durva beavatkozás lenne Kína belügyeibe, ami nagyon súlyos következményekkel járhat

– figyelmeztetett tegnap Csao Licsian, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Pelosi látogatására ráadásul a Peking és Washington között egyébként is romló viszonyok közepette kerülne sor. A házelnök tajvani útja ellen egyre erőteljesebben tiltakozott Kína, múlt héten telefonbeszélgetés során figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai államfő Joe Biden amerikai elnököt: „aki a tűzzel játszik, megégeti magát, reméljük, ezt az Egyesült Államok is belátja” – fogalmazott a kínai elnök.

Peking Kína egyik tartományának tekinti Tajvant, és az államfő korábban arról is beszélt, nem zárja ki, erőszakot alkalmazzon annak érdekében, hogy elfoglalja Tajvant. Helyi hírportálok azt írták, hogy a hadsereg agresszív választ adna Pelosi tajvani útjára.

Borítókép: Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tervezett tajvani látogatásáról szóló beszámoló egy internetes híroldalon 2022. augusztus 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában