Jeltelenül

2022.08.17. 11:52

Közúti veszélyeztetésnek is felfogható a Karácsony-féle közútkezelés a fővárosban

Súlyos balesetekhez és tragédiákhoz vezethet a Karácsony Gergely irányította főváros hanyagsága. Nem elég, hogy intézkedéseikkel megbénítják a metropoliszt, még a kötelezően elvégzendő karbantartási munkálatokat sem hajtják végre a gondjaikra bízott utakon. Emellett a budapesti baloldali vezetés által kiemelten támogatott biciklisek is joggal méltatlankodnak a töredezett, buktatókkal teli és elmosódott felfestésű bicikliutakon – írja a Magyar Nemzet.

Forrás: Magyar Nemzet / Mirkó István)

Éles szemmel is nehezen vehető észre a sok záróvonal, a zebra vagy éppen a sávokat jelölő terelővonalak Budapest útjain. Még az olyan kiemelten forgalmas helyeken sem látható rendesen a felfestés, mint a Nagykörút. Mindez annak köszönhető, hogy az elmaradt felújítások miatt az útburkolati jelek szinte teljesen elkoptak. A jelenség azért különösen veszélyes, mert kanyarodás közben az autók – szándékuk ellenére – könnyen másik sávba csúszhatnak. Így az irányjelzés elmaradása miatt a szabályosan közlekedőket megtéveszthetik, ami összeütközéshez vezethet. Pető Attila KRESZ-szakértő a Metropolnak elmondta, hogy

sok helyen a lámpás útkereszteződésekben sem látszik a zebra, ami abban az esetben lehet rendkívül veszélyes, ha valamiért sárgán villognak a jelzőlámpák. Mivel az ilyen helyeken nem kötelező kitenni gyalogátkelőhelyre figyelmeztető táblát, bármikor előfordulhat, hogy sem a vezető, sem a gyalogos nem tud a zebra jelenlétéről. 

A közútkezelő azonban az erodálódott útburkolati jelek karbantartását nem hanyagolhatná el, ugyanis jogszabály kötelezi a hibák, kopások kijavítására. A törvény értelmében ezeket a felfestéseket tisztán, jól látható állapotban kell tartani, különös tekintettel azokra, amelyek valamilyen kötelezettségre hívják fel a járművezetők figyelmét,

ha egy külföldi vagy vidéki közlekedő érkezik a fővárosba, a nem látszó jelölések miatt nem tudhatja biztosan, merre kell mennie, és csak a szerencse menti meg a balesettől.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Kerékpáros haladna a Nagykörút „jó levegőjű” bicikliútján a mindennapos dugóban (Magyar Nemzet / Mirkó István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában