Az elmaradó eredményeket igyekszik leplezni

2022.08.06. 08:08

Karácsony trágárságával megszégyeníti a főpolgármesteri tisztséget

Az elmúlt fél évben többször reagált nyilvánosan nyomdafestéket nem tűrő kijelentésekkel a főpolgármester. Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Nemzet megkeresésére kifejtette: Karácsony Gergely trágárságával megszégyeníti a főpolgármesteri tisztséget, és szerinte Budapest első embere gyakran személyes ambícióinak rendeli alá a város vezetését, sokszor országos politikai hadszíntérnek felhasználva a Főpolgármesteri Hivatalt.

Néhány nappal ezelőtt nyomdafestéket nem tűrő kijelentéssel reagált közösségi oldalán a MÁV-applikáció működésével kapcsolatban Karácsony Gergely, Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „Nem azért, de ha a BudapestGO olyan sz…rul működne, mint a MÁVapp, Budapesten már tüntetnének ellenünk.” Hozzátette: „»Szerencsére« a vonatok késésére biztosan számíthatsz, így van esélyed személyesen jegyet venni.”

Nem először nyilvánul meg vállalhatatlanul a főpolgármester: januárban egy vizsgálóbizottsági ülésen trágár módon nyilatkozott a Városháza-ügy alapjául szolgáló hangfelvételekről. Kovács Péternek, a vizsgálóbizottság fideszes elnökének kérdésére, miszerint „Ön azt állítja, hogy ezek a felvételek nem valósak?”, a főpolgármester ezt válaszolta: „Én azt állítom, hogy sz…rok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken, elnök úr, ugyanis emberek beszélgetnek egymás között.”

Arról, hogy mennyire megengedhető ez a fajta stílus egy főpolgármestertől, Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Nemzetnek kifejtette: a főpolgármesterség, tekintve, hogy közvetlenül választják, egy többletfelelősséggel járó pozíció.

Feladata nem csupán a város üzemeltetése, de mintaadónak és példamutatónak is kell lennie, hiszen a nemzet fővárosának első számú képviselője. A szakértő szerint Karácsony Gergely esetében mindhárom tényező hiányos: a város nem működik megfelelően, trágárságával megszégyeníti a főpolgármesteri tisztséget, víziónélkülisége pedig akadályt vet a város fejlődése elé. Budapest vezetői tisztségét méltósággal illene viselni, ez a tulajdonság Karácsony Gergelyből hiányzik.

Karácsony Gergely egyébként a 2019-es programjában felvázolta, hogy nagy hangsúlyt fektet majd Budapest imázsára. Ugyanakkor egy külföldi főváros főpolgármesterétől sem hallottunk a fent említett esetekhez hasonló kijelentéseket. Talabér Krisztián szerint Karácsony Gergely 2019-es programjának – a látszatintézkedéseken túl – aligha vannak valós eredményei. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a fővárosban jelenleg zajló fejlesztések túlnyomó része még Tarlós István főpolgármesterségének idején lett előkészítve.

– Karácsony nemtelen és sokszor vállalhatatlan stílusán túl az a tény is kellemetlen, hogy a főpolgármester nem beszél nyelveket, ennek híján pedig a várost a nagyvilágban sem képes hatékonyan képviselni. Ráadásul gyakran személyes ambícióinak rendeli alá Budapest vezetését, sokszor országos politikai hadszíntérnek felhasználva a Főpolgármesteri Hivatalt

– emelte ki Talabér Krisztián. Hozzátette:

Karácsony Gergely nem Budapestre koncentrál, ezért regnálása alatt a főváros látványosan leépül, visszafejlődik.

Azzal kapcsolatban, hogy a főpolgármester mennyire tud ilyen alpári stílussal közelebb kerülni a budapestiekhez, és a főváros lakóinak mennyire tetszik ez a fajta megnyilvánulás, az elemző úgy fogalmazott: Budapest kultúrája sokszínű és a mai napig virágzó, a lakossága pedig jogosan büszke rá. Ehhez a büszkeséghez a tapasztalatok alapján Karácsony Gergely nem tudott felnőni, pedig Budapest politikai képviseletére vállalkozott. A szalonképtelen megnyilvánulások sokasága biztosan távol esik a budapestiek értékrendjétől. Szerinte okkal lehet azt feltételezni, hogy a főpolgármester a rendbontó stílusával csak az elmaradó eredményeket igyekszik leplezni, ami mostanra már a budapesti választók jelentős részének is feltűnt.

Az eredeti cikket ITT olvashatja el.

Borítókép: Karácsony Gergely (MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában