Szelektív

2022.08.23. 13:58

Hiába adott ki titkos információkat, nem nyomoznak a német kancellár után

Olaf Scholz és felesége felelőtlenül bánt olyan dokumentumokkal és információkkal, amelyeket a külügyi tárca "szigorúan titkosnak" minősített.

Olaf Scholz német kancellár

Forrás: MTI/EPA

Fotó: ANDREAS GORA / POOL

A potsdami ügyészség úgy döntött, hogy nem indít nyomozást Olaf Scholz szociáldemokrata szövetségi kancellár és felesége, Britta Ernst ellen, annak ellenére, hogy a felelőtlenségük miatt szigorúan titkos információk kerültek nyilvánosságra – adta közre a V4NA hírügynökség.

Olaf Scholz potsdami szomszédjai találták meg azokat a dokumentumokat, amelyek a legutóbbi G7-csúcstalálkozóról szóltak. A szomszédok azt állítják, nem turkáltak a szemét között, a dokumentumok a kuka tetején, közszemlére téve hevertek.

A lapok többek között a G7-államok vezetőiről és feleségeikről készült jegyzeteket és különböző adatokat tartalmaztak, de találtak kényes naplórészleteket és előre megírt beszédet is a papírok között. Később kiderült, hogy a dokumentumok a német külügyminisztériumban készültek, és a "titkos – csak hivatalos használatra" megjelölést viselték.

A kancellárnak tehát semmi joga nem volt ahhoz, hogy hazavigye ezeket a bizalmas adatokat, az pedig végképp a törvényekbe ütközik, hogy a titkos dokumentumokat a kommunális szemetesbe dobja – a világ elé tárva ezzel bizalmas információkat.

A szövetségi közigazgatási szabályok szerint a bizalmas iratokat úgy kell megsemmisíteni, hogy tartalmuk ne legyen felismerhető. Scholzék azonban csak kettétépték a papírokat, mielőtt a szemetesbe dobták volna, így bárki könnyen elolvashatta azokat.

A potsdami ügyészség mégis úgy döntött, hogy nem vizsgálja meg az ügyet alaposabban, és nem indít nyomozást a kancellár és felesége ellen, mert szerintük a dokumentumok nem tartalmaztak közérdeket veszélyeztető információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában