Balkáni tűzfészek

2022.08.13. 10:29

Egyre jobban mélyül a Szerbia és Koszovó közötti szakadék

Alekszandar Vucsics szerb elnök szerint Pristina likvidálni akarja az Észak-Koszovóban élő szerbeket – írja a V4NA.

Nem sok eredményt remél Alekszandar Vucsics szerb elnök az augusztus 18-án, Brüsszelben esedékes koszovói miniszterelnökkel való tárgyalástól. Az államfő sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy szerinte Pristina meg akarja támadni Koszovó északi részét – azt, ahol a szerbek élnek. Mindezt a „bűnözés elleni harc” égisze alatt tennék meg az albánok.

Ennek részeként szerbek elleni letartóztatásokat és likvidációkat terveznek

– tette hozzá Vucsics.

– Pristina az ukrajnai háborút használja fel arra, hogy kampányt indítson Szerbia ellen. Azt hazudják, hogy a szerbek támadást akarnak indítani, pedig ez pont fordítva van – emelte ki a köztársasági elnök. Vucsics nevetségesnek nevezte Albin Kurti koszovói miniszterelnök azon mondatait, hogy Belgrád a harcok kirobbantására készülne.

– Mi senkit nem akarunk megölni, békére és stabilitásra van szükségünk – tette hozzá.

A szerbek és a koszovói albánok között a hónap elején élesedett ki újabb konfliktus, amikor is a pristinai kormány úgy határozott, hogy semmibe veszi a Belgrád által kiadott dokumentumokat, s azok helyett saját papírokat ad ki.

Emellett vannak további megoldatlan kérdések is a két fél között. Ilyen például a már lassan tíz éve aláírt brüsszeli egyezményben foglaltak végre nem hajtása. Az albánok azóta sem tettek eleget az általuk akkor vállalt kötelezettségek egy részének. A szerbek leginkább azt kifogásolják, hogy még mindig nem alakult meg a koszovói Szerb Községek Közössége. Vucsics szerint ennek valódi hatáskörei kell hogy legyenek.

Egyáltalán miért tárgyaltunk a Szerb Községek Közösségéről, ha annak Koszovó alkotmányával összhangban kell lennie? Mit érdekel minket, hogy mit ír az ő alkotmányukban, ha azt el sem ismerjük? Mi pedig azt gondoljuk, hogy a szerb alkotmányban foglaltak szerint kell lennie – és most akkor mi van?

– tette fel a kérdést a szerb elnök.

Eközben a szerb Koszovó-ügyi iroda vezetője a belgrádi amerikai nagykövettel egyeztetett a konfliktusról. A találkozóról kiadott közlemény szerint Petar Petkovics leszögezte: Belgrád eltökélt szándéka, hogy a brüsszeli párbeszéd segítségével minden nyitott kérdést megoldjon. „Pristina nem hajlandó beszélni a szerb igazolványok és rendszámtáblák elismeréséről, és Kurti a Szerb Községek Közösségét sem akarja megalakítani, ehelyett szeptember elsejétől az általuk egyoldalúan hozott intézkedéseket alkalmaznák.

Ez azt bizonyítja, hogy a koszovói kabinet nem akar hosszú távon békét és stabilitást a régióban” 

– olvasható a közleményben.

Az amerikai nagykövet a Belgrád és Pristina közti párbeszédről szólva ugyanakkor azt mondta, hogy személy szerint sokkal nagyobb esélyt lát arra, hogy valódi előrelépés legyen a két fél között, mint hogy újabb problémák lépjenek fel. 

– Nyilvánvaló, hogy mindkét oldalnak többet kell tennie a vitatott kérdések megoldásáért – tette hozzá Christopher Hill.

Borítókép: Koszovó térképe és a szerb zászló, az orosz zászlóval és a Krím térképével egy graffitin az észak-koszovói Mitrovica városban / AFP / Armend Nimani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában