Ukrán válság

2022.08.11. 06:37

Az ukránok tovább fenyegetőznek és további szankciókat javasolnak – (videó)

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 169. napjáról.

A Bucsa orosz megszállásának idején megölt, azonosítatlan polgári személyek maradványait áldja meg Andrij Halavin ortodox pap egy csoportos temetésen a Kijev közelében fekvõ Bucsában 2022. augusztus 11-én

Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Cikkünk frissül!

 Washington: oroszok kaptak katonai kiképzést Iránban drónok használatára

Orosz hivatalos személyek kaptak katonai kiképzést az utóbbi hetekben Iránban egy drónok átadására vonatkozó megállapodás keretében - közölte csütörtökön Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Patel figyelmeztetett, hogy amennyiben Teherán pilóta nélküli repülőeszközöket biztosít Moszkva számára, úgy Washington aktívan alkalmazni fogja a rendelkezésre álló szankciós mechanizmusokat mindkét féllel szemben.

Washington július közepén számolt be arról, hogy értesülései szerint Irán több száz, fegyverek hordozására képes pilóta nélküli repülőeszközt készül eladni Oroszországnak, s már július közepétől megkezdheti az orosz erők kiképzését ezeknek a drónoknak a használatára.

Ukrajna még a tél előtt 220 000 embert szeretne evakuálni

Ukrajna célja, hogy még a tél előtt evakuálja a lakosság kétharmadát az általa ellenőrzött területekről, részben azért, mert az emberek nem tudnak fűteni a háború által megrongált infrastruktúra miatt.

A kormány mintegy 220 000 ember evakuálását tervezi a mintegy 350 000 emberből, köztük 52 000 gyereket


 

– mondta Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes egy sajtótájékoztatón.

A múlt hónap végén Ukrajna bejelentette az emberek kötelező evakuálását az Oroszországgal folytatott heves harcok színhelyéül szolgáló Donyeck régióból, hogy megmentsék a civil életeket – írja a Reuters.

A Kreml ellenzi, hogy Svájc képviselje Ukrajnát Oroszországban

Ivan Nechaev, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte: Moszkva elutasítja Kijev azon elképzelését, hogy Svájc képviselje hivatalosan Ukrajnát Oroszországban, mivel a Kreml már nem tekinti Svájcot semlegesnek.

Az ENSZ-főtitkár katasztrófától tart a zaporizzsjai atomerőműnél

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat - tudatta közleményben az ENSZ.

 

Felszólítom az Oroszországi Föderáció és Ukrajna hadseregét egyaránt, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel mindenfajta katonai tevékenységgel az atomerőmű közvetlen közelében, és ne vegyék célba a létesítményt vagy környékét 

 

- írja közleményében az ENSZ főtitkára, amelyet a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai esti ülését követően adtak ki.

Európa legnagyobb atomerőművét múlt hét végén sorozatosan érték támadások, az ukrán és orosz fél egymást vádolja a tüzérségi tűzzel. Az erőmű egyes részei ugyan megrongálódtak, de a jelentések szerint a legfontosabb létesítmények épek.

Az ukrán állami energiavállalat, az Enerhoatom időközben azt jelentette: csütörtök délután újabb támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet. A támadással az orosz felet vádolják. A jelentés szerint öt becsapódást észleltek, de a radioaktív anyagtárolót nem érte találat. Személyi sérülés nem történt és a telep a megfelelő ellenőrzés alatt áll. A Reuters hírügynökség ugyanakkor azt jelentette: a TASZSZ orosz hírügynökség az orosz ellenőrzés alatt álló helyi közigazgatásra hivatkozva azt közölte, ukrán részről érte támadás az erőművet. A Reuters tudósítója szerint egyelőre nem sikerült ellenőrizni az egymásnak ellentmondó híreket. A területet ellenőrző, Moszkva-barát közigazgatás arról számolt be, hogy a támadást követően nem észleltek radioaktív szivárgást, a sugárzás mértéke normális a létesítményben.

Az orosz hadsereg által újságíróknak szervezett túrán készített felvétel a donyecki szakadár területen fekvő Olenivka börtönéről 2022. augusztus 11-én.
Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az EU több mint 60 ezer tonna életmentő segélycsomagot segített Ukrajnába juttatni

Az Európai Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül 30 országból származó 66 224 tonna életmentő segélycsomag eljuttatását segítette Ukrajnába  - közölte csütörtökön a brüsszeli testület.

 

A segélycsomag 180 mentőautót, 125 tűzoltójárművet, 300 áramfejlesztőt, 35 nehézgépjárművet és 4 úszóhidat foglal magában. Ez messze a legnagyobb és legösszetettebb segélyezési művelet az uniós polgári védelmi mechanizmus 2001-es létrehozása óta, amelynek becsült értéke eddig több mint 425 millió euró. A művelet támogatására logisztikai központokat hoztak létre Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában, ahonnan a segítséget közvetlenül Ukrajnába irányítják 

 

- olvasható a bizottság sajtóközleményében.

Ukrajna február közepén aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, amelynek célja a tagállamok és a programban részt vevő országok együttműködésének megerősítése a polgári védelem területén. Az Európai Bizottság 348 millió eurót különített el humanitárius programokra az ukrajnai háború által érintett civilek megsegítésére.

Több mint 1,5 milliárd euró gyűlt össze a koppenhágai adományozó konferencián

Több mint 1,5 milliárd euró (592 milliárd forint) gyűlt össze Ukrajna katonai képességeinek támogatására az Oroszországgal vívott háborújában - közölte csütörtökön Morten Bodskov dán védelmi miniszter a Koppenhágában szervezett adományozó konferenciát követő sajtótájékoztatóján.

A felajánlások a konferencia 26 résztvevő országától származnak. Egyes országok képviselői jelezték, hogy hazatérve megvitatják a kérdést, és esetleg növelik hozzájárulásuk mértékét - tette hozzá a védelmi tárcavezető.

Bodskov közölte, hogy 

 

az összeget új fegyverzet vásárlására,  ukrán katonák kiképzésére, illetve aknamentesítésre fordítják. Hozzátette, hogy szeptemberben újabb találkozót terveznek, amelyen megvitatják a most ígért összeg felhasználását, illetve az esetleges újabb segítséget.

 

A konferencián pénzügyi alap létrehozásáról is döntöttek az Ukrajna számára gyártandó fegyverzet finanszírozásának növeléséhez. Ezt Nagy-Britannia fogja megvalósítani. 

A dán törvényhozás épületében tartott csütörtöki konferencián Ausztrália, Bulgária, Nagy-Britannia, Németország, Georgia, Dánia, Izland, Kanada, Lettország, Litvánia, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Egyesült Államok, Ukrajna, Finnország, Franciaország, Csehország, Svédország, Észtország, Japán és az Európai Unió képviselői vettek részt.

A Wizz Air újabb 100 ezer ingyenjegyet ajánl fel az ukrán menekülteknek

A Wizz Air újabb 100 ezer ingyenes jegyet biztosít ukrán állampolgárok számára a Wizz Air Hungary és a Wizz Air UK járataira - közölte a légitársaság csütörtökön.

A Wizz Air korábban indított kezdeményezését folytatva a szeptember 15. és december 8. között induló járatokra ajánlja fel a térítésmentes jegyeket, ezzel segítve az ukrán állampolgárokat úti céljaik elérésben. A felajánlott jegyek 800 útvonalon érhetőek el.

Közölték: azok az ukrán állampolgárok, akik az ingyenes rendszerben szeretnének repülőjegyet foglalni, a wizzair.com weboldalon tehetik ezt meg. Az utazóknak a foglaláskor meg kell adniuk ukrán útlevélszámukat, valamint a repülőtéri check-in folyamat során fel kell mutatniuk ukrán útlevelüket és a szükséges vízumot, utazási okmányokat.

A felajánlott jegy egy kézipoggyászt tartalmaz, további poggyász felvitele a repülőgépre, illetve feladása díjköteles - jelezte a légitársaság.

Russia-Ukraine War
Mentősök segítenek egy lövöldözésben megsérült nőnek Soledarban 2022. augusztus 11-én
Forrás: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / AFP

A donyecki menekülteknek ingyenes lakhatást biztosítanak

"A kötelező evakuálás magában foglalja az emberek elhelyezését is" - mondta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. A Donyeck régióból evakuált embereknek ingyenes lakhatást és szociális garanciákat biztosítanak.

Gúnyos videóval reagált az ukrán védelmi minisztérium a krími légitámaszpont felrobbanására

Az ukrán védelmi minisztérium azt írta, "Hacsak nem akarnak egy kellemetlenül forró nyári szünetet, azt tanácsoljuk nagyra becsült orosz vendégeinknek, hogy ne látogassanak el az ukrajnai Krímre. Ugyanis semmilyen naptej nem védi meg őket az engedély nélküli területeken történő dohányzás veszélyes hatásaitól".

A "nem engedélyezett területeken való dohányzásra" való utalás az orosz hatóságok azon felvetésére utal, hogy a robbanásokat, amelyek a jelek szerint több, akkoriban a földön tartózkodó repülőgépet is megsemmisítettek, a bázison véletlenül keletkezett tűz okozta.

Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.

A német kormányfő nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy 

 

számos kelet-európai uniós tag "nagyon-nagyon erősen" függ az orosz földgázszállításoktól, és Németország is részben - a norvég és holland import mellett - az orosz forrásra építi az ellátást.

 

Németország szolidaritást vállal uniós partnereivel, szükség esetén segít a földgázellátás biztosításában - mondta.

Hangsúlyozta, hogy  az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggő kihívások megválaszolásában az EU eddig jobban teljesített, mint sokan várták, a közösség "nagyon egységesen és szolidárisan" reagált az orosz agresszióra. Németországnak a közösség legnépesebb országaként és legnagyobb gazdaságaként "különleges feladata van", így kormánya nem teheti meg, hogy a hazai közönség tetszését keresve "játszmázzon Brüsszellel" - húzta alá.

Németországnak azért kell dolgoznia, hogy "a haladás és a fenntarthatóság" jusson érvényre az EU-ban - tette hozzá a szociáldemokrata politikus.
 

Bombázták az oroszok Nikopolt, három ember meghalt

A dnyipropetrovszki terület hatóságai arról számoltak be, hogy az orosz csapatok lakóházakra mértek csapást Nikopolban. Eddig három halottról és kilenc sebesültről tudni. Mintegy 40 lakóépületben keletkezett kár.

Katonai patthelyzet Ukrajnában

Ukrajna ellentámadása a déli Herszon régióban nem ért el területi előrelépést, és Oroszország offenzívája a keleti Donyecki területen úgy tűnik, hogy a napi ágyúzás, bombázások és támadási kísérletek ellenére a front teljes hosszában megállt. Az orosz-ukrán háború 24. hetében mindkét fél katonai patthelyzetbe került, egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy a két fél gyakorlatilag holtpontra jutott egymás ellen.

Te

kintve, hogy az oroszok erők kimerültek, a legtöbb, amiben reménykedhetnek, hogy elfoglalják Donyeck többi részét. Nem hiszem, hogy képesek lennének bevenni Mikolajevet, nemhogy Odesszát"

 

- mondta az Al Jazeerának Panagiotis Gartzonikas, a görög hadsereg egykori páncélos hadosztályparancsnoka, a görög Nemzeti Védelmi Főiskola tanára.

Ukrajna kétéves moratóriumot kapott az adósságára

Kijev kétéves moratóriumot kapott nemzetközi hitelezőitől 20 milliárd dollárra becsült külföldi adósságára – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. "A befektetők Ukrajna külső adóssága kapcsán beleegyeztek, hogy 2024-ig elhalasztják a kifizetéseket. Ez lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy fenntartsa a makroszintű pénzügyi stabilitását" - írta Smihal a Twitteren.

Nem tud teljesíteni egyes hadi megrendeléseket Oroszország

Oroszország nagy valószínűséggel nem lesz képes teljesíteni egyes páncélozott harcjárművekre vonatkozó exportmegrendeléseket, mivel Oroszország saját erői számára rendkívüli igény mutatkozik a járművekre Ukrajnában, valamint a nyugati szankciók növekvő hatása miatt – jelentette a brit védelmi minisztérium.

Ülést tart az ENSZ BT a megszállt atomerőmű miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 11-én, csütörtökön rendkívüli ülést tart, hogy megvitassák az orosz csapatok által megszállt, Kijev és Moszkva egymás bombázásával vádolt Zaporizzsja ukrán atomerőmű helyzetét. A G7 azt követelte Oroszországtól, hogy "azonnal adja vissza" Ukrajnának az üzem irányítását – írta a le Monde.

Kudarcba fulladt a zaporizzsjai erőmű elleni ukrán támadás

A Reuters jelentése szerint az orosz légvédelem meghiúsította a megszállt Enerhodar város és a közeli Zaporizzsjai atomerőmű elleni ukrán támadásokat.

Visszavert orosz offenzíva Donyeckben

Az ukrán vezérkar mai jelentése szerint az orosz csapatok veszteségek mellett visszavonultak, miután sikertelenül próbáltak előrenyomulni Bakhmutske és Zaitseve falvak közelében.

110 milliárd dollárnál járnak a károk

A Kijevi Közgazdasági Főiskola elemzői szerint az Oroszország által Ukrajnában zajló totális háború a lakó- és nem lakóépületekben, valamint infrastrukturális épületekben 110 milliárd dollár értékű kárt okozott. Csak a múlt héten keletkezett károkat 2,1 milliárd dollárra becsülik.

Ukrán-dán védelmi megállapodás

Az ukrán állami védelmi vállalat együttműködési megállapodást ír alá a dán védelmi szövetséggel. Az Ukroboronprom szerint a 18 nagy védelmi vállalat által képviselt Dán Védelmi és Biztonsági Ipari Szövetséggel kötött megállapodás várhatóan megerősíti Ukrajna védelmi képességét. „Lehetséges együttműködésről beszélünk a pilóta nélküli és tengeri rendszerek, a kibervédelem, a lehetséges ipari együttműködés területén" – áll a közleményben.

Befagyaszthatják a kötvényeket

Ukrajna tengerentúli hitelezői támogatták a közel 20 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvény kifizetésének két évre történő befagyasztására vonatkozó kérést, ami lehetővé teszi az adósságfizetés elkerülését – írja a Reuters. Ukrajna miniszterelnöke szerint ez csaknem 6 milliárd dollárt takarít meg az országnak, miközben segíti a gazdaság stabilizálását és a hadsereg megerősítését.

Észtország tiltakozik

Észtország közölte, hogy behívta az orosz nagykövetet, és hivatalosan tiltakozott a légterének orosz helikopter általi megsértése miatt. „Észtország rendkívül súlyos és sajnálatos incidensnek tartja ezt, ami teljesen elfogadhatatlan" – jelentette be a minisztérium, mondván, hogy egy helikopter engedély nélkül repült át Észtország délkeleti része felett.

Orosz megfigyelő repülőgépek kétszer is beléptek Alaszka légvédelmi övezetébe

Egy orosz repülőgép augusztus 8. és augusztus 9. között kétszer lépett be az alaszkai légvédelmi azonosító zónába (ADIZ), és ott lépett szolgálatba – jelentette az észak-amerikai légi védelmi parancsnokság a Twitteren. A megfigyelő repülőgép nem lépett be az amerikai vagy kanadai szuverén légtérbe.

Még több gabonaszállító indulhat

Az ENSZ arra számít, hogy egyre több hajótársaság akar majd gabonát exportálni Ukrajnából, miután az ENSZ, valamint Oroszország, Ukrajna és Törökország megállapodott a tranzitkezelésről – közölte egy magas rangú ENSZ-tisztviselő. Frederick Kenney, az ENSZ ideiglenes isztambuli koordinátora szerint

 

eddig 24 gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket.

 

A hajók száma a közeljövőben várhatóan növekedni fog, ahogyan sikeresek a szállítások.

Kína szerint az Egyesült Államok a válság felbujtója

A Reuters jelentése szerint Kína az Egyesült Államokat nevezte a válság „fő felbujtójának". Csang Hanhui, Kína moszkvai nagykövete a Taszsz orosz állami hírügynökségnek adott interjújában azzal vádolta Washingtont, hogy sarokba szorította Oroszországot a NATO védelmi szövetségének kiterjesztésével.

Kilőttek egy sörfőzdét

Az oroszbarát szeparatisták azzal vádolták Ukrajnát, hogy szerdán a megszállt Donyeck városában kilőttek egy sörfőzdét. Egy ember meghalt és ammónia szivárgott, ami tüzet okozott – írja a Reuters.

Az Egyesült Királyság három további MLRS-t biztosít Ukrajnának

Ben Wallace brit védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság további három rakétavetőt küld Ukrajnába, megduplázva ezzel az ukrán fegyvertárban lévő összes rakétát. Az MLRS hasonló az amerikai HIMARS-hoz, és ugyanazokat a rakétákat használja, amelyek hatótávolsága akár 80 km is lehet. Wallace kijelentette, hogy nagyon elégedett azzal, ahogy Ukrajna alkalmazza az MLRS-t, és elmondása szerint az ukrán erők egyre pontosabban találnak el precíz célpontokat, különösen orosz lőszerraktárakat és parancsnoki központokat.

Robbanásokat jelentettek Melitopolból

Ivan Fedorov melitopoli polgármester arról számolt be, hogy augusztus 10-én este több robbanás is hallatszott a megszállt Melitopolban. Fedorov szerint a helyi rendőrkapitányság oroszok által elfoglalt épületét vették célba. A helyszínen tűz ütött ki. Az áldozatokról egyelőre nincs információ.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 6634 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5726 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 355 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 10-én 146 ember, köztük 34 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

Orosz lövedékek találták el Nikopolt

Az orosz csapatok augusztus 10-én későn este lőtték a Dnyipropetrovszk megyei Nikopol körzetét – jelentette a Telegramon Jevhen Jevtusenko, aki a Nikopol kerületi katonai közigazgatás vezetője. A lakóknak azt tanácsolták, hogy maradjanak menhelyen, mert fennáll az ismétlődő ágyúzás veszélye. Áldozatokról nincs információ.

Zelenszkij: az oroszok tudják, hogy ideje elhagyni Herszont

Volodimir Zelenszkij elnök az oroszok által megszállt területek lakosaihoz fordulva kijelentette, hogy "bármit ígérnek is a megszállók, az egyetlen lehetőségük a menekülés, vagyis ha időben megtehetik". Ukrajna lépéseket tett az ellentámadás megindítására, hogy visszaszerezze a déli Herszon várost, amelyet a teljes körű invázió első napjaiban Oroszország elfoglalt.

Jogos célpont Ukrajna számára

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace azt mondta, hogy szerinte a krími Szaki légitámaszpont "jogos célpont" Ukrajna számára. "Oroszország illegálisan megszállta a Krímet 2014-ben, miközben az jogilag Ukrajna területe a mai napig is. Ukrajnának az ENSZ-cikkek értelmében joga van megvédeni a területét, és megtenni a szükséges lépéseket a megszálló erőkkel szemben."

Súlyosan megsérült a krími légi támaszpont

Műholdfelvételek jelentős károkat és több megsemmisült orosz harci gépet mutatnak be a krími légi támaszponton a hét eleji robbanások következtében. Az orosz fennhatóság alatt álló Krím félsziget nyugati részén fekvő Szaki támaszpontot kedden robbantássorozat rázta meg, egy ember meghalt.

 

Ukrajna nem vállalta magára a felelősséget, de az új bizonyítékok célzott támadás lehetőségére utalnak.

 

A bázis fő kifutópályái sértetlenek, de legalább nyolc repülőgép megsérült vagy megsemmisült, legtöbbjük a bázis egy olyan területén, ahol nagyszámú repülőgép parkolt a szabadban - távol a hangárok takarásától.

Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a robbanásokat egy a tűzbiztonsági szabályok megsértése miatt felrobbant lőszer okozta, és tagadta, hogy bármilyen repülőgép megsérült volna.

Konferenciát tartanak az ukrán partnerállamok

Az ukrán partnerállamok védelmi miniszteri szintű konferenciája kezdődik el Koppenhágában, ahol megvitatják Ukrajna további támogatását, beleértve a fegyvereket is.

 

Hálás vagyok minden partnerünknek, aki megérti, hogy csak az orosz katonai, politikai, gazdasági veszteségek révén lehet közelebb hozni Ukrajna és egész Európa biztonságának visszatérését. Minél több fegyvert, minél több katonai-technikai és pénzügyi támogatást kap Ukrajna, népünk és minden európai ember annál hamarabb élheti át újra a békét és a stabilitást az életében

 

- fogalmazott az ukrán elnök.

Mikor lesz vége a háborúnak?

Hogy mikor lesz vége a háborúnak, valójában közvetlenül függ az Oroszország által elszenvedett veszteségek mértékétől - véli az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott:

 

Minél több veszteséget szenvednek el a megszállók, annál hamarabb tudjuk felszabadítani földünket és garantálni Ukrajna biztonságát. Ezen gondolkodjon el mindenki, aki védi államunkat és segíti Ukrajnát: hogyan lehet a lehető legnagyobb veszteséget okozni a megszállóknak, hogy a háború ideje rövidüljön.

 

Nem marad válasz nélkül a Marhanec elleni támadás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta: Ukrajna fegyveres erői nem hagyják válasz nélkül a Dnyipropetrovszk régiót ért rakétatámadást. Meghalt 13 ember Marhanecben, több tucatnyian pedig megsebesültek, amikor mintegy 80 Grad rakéta csapódott be a település épületeibe. Találatot kapott egy hostel és két iskola is.

Az ukrán elnök szerint  hasonló típusú támadások érték a napokban Mikolajivot és Harkovot is, ami ismét azt bizonyítja, hogy szükség van az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésére. "Minél erősebbek a fegyvereink, és minél nagyobb a hatótávolságuk, annál hamarabb véget ér ez a kegyetlen háború" - mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában