Nagy teher a Nyugatnak

2022.08.06. 10:17

Amerika és Európa végleg egyedül maradt a szankcióival (videó)

Az Egyesült Államok sokat veszített külpolitikai befolyásából. Az Európa Unió maradt az utolsó nagy régió, amely akkori is végrehajtja Amerika javaslatait, ha az ellenkezik saját érdekeivel. Mindenki más szuverenista álláspontot képvisel – mondta Hortay Olivér. A Századvég energetikai üzletágának vezetője jelezte: a kudarcos szankciók következményeként a nyugat egyre súlyosabb nyersanyaghiánnyal küzd, Oroszország átvészeli a szankciókat, a kelet pedig új beszerzési forrásokhoz jut.

– A nyugati világ egyedül maradt a szankcióival. A nagy olajkitermelő országok, valamint Kína és India látványosan elutasítják az Egyesült Államok kéréseit, így a büntetőintézkedések a vártnál nagyobb terhet jelentenek a Nyugatnak és kisebbet Oroszországnak – mondta Hortay Olivér a közösségi oldalára feltöltött videóban. A Századvég energetika üzletágának vezetője a részletek kapcsán emlékeztetett: az elmúlt időszakban Joe Biden amerikai elnök két fontos energiapolitikai frontot is elveszített. 

– Először is, az olajnagyhatalmak nem voltak hajlandók kellő mértékben fokozni kitermelésüket, pedig az Egyesült Államok mindent megtett ennek érdekében. Joe Biden például még azt a szaúdi koronaherceget is személyesen felkereste, akit korábban gyilkosnak nevezett. Csakhogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) gazdasági ereje felülkerekedett az Egyesült Államok külpolitikai befolyásán. Szaúd-Arábia olajvállalata időközben a világ legértékesebb társaságává vált, és nem utolsósorban, ezek az államok nem felejtették el a korábbi sértéseket, így nem álltak kötélnek – magyarázta a szakértő.

Elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok hónapok óta egy globális árplafon bevezetésén dolgozik, amely az orosz olajszállítmányokat sújtaná. Az intézkedésnek csak úgy lenne értelme, ha valamennyi nagy vásárló csatlakozna hozzá, máskülönben Oroszország továbbra is könnyedén új piacot találna a termékeinek. 

A legutóbbi G7-találkozón Kína és India demonstratívan elutasították a kezdeményezést, így Amerika és Európa végleg egyedül maradt a szankcióival.

– A kudarcok következményeként a Nyugat egyre súlyosabb nyersanyaghiánnyal küzd, Oroszország átvészeli a szankciókat, a kelet pedig új beszerzési forrásokhoz jut – hangsúlyozta az üzletágvezető. 

Kiemelte:

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok sokat veszített külpolitikai befolyásából. Az Európa Unió maradt az utolsó nagy régió, amely akkori is végrehajtja Amerika javaslatait, ha az ellenkezik saját érdekeivel. Mindenki más szuverenista álláspontot képvisel.

A félresikerült szankciók okozta károkért az Egyesült Államokat hosszú távon kompenzálhatja az új pozíciója az európai energiapiacon. De vajon mi kompenzálja az Európai Uniót? – tette fel a kérdést a szakértő.

Hortay Olivér szerint ma éppen azért vagyunk bajban, mert ezt a kérdést az európai vezetők többsége még mindig nem tette fel. 

– Az Egyesült Államok Európa legfontosabb szövetségese, de a kontinensnek el kell kezdenie saját érdekeit képviselni, mert mindenki más is ezt teszi – tette végül hozzá. 

Borítókép: Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke (Mandel Ngan/AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában