Biztonsági félelmek

2022.07.29. 11:21

Terroristák, maffiózók kezébe kerülhetnek az ukrajnai segélyfegyverek

Egy izraeli szervezet a dark weben három olyan ajánlatot talált, amiben Ukrajnának exportált fegyvereket kínálnak eladásra, köztük a Javelin típusú, legmodernebb amerikai tankelhárító, páncéltörő rakétát. Az Europol egy hónapja adott ki vörös riasztást arról, hogy szervezett bűnözők és terroristák kezébe kerülhet az Ukrajnának adott nyugati fegyverek egy része. Horváth Józsefet, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértőjét kérdezt a Magyar Nemzet.

Akár szervezett bűnözők, illetve terroristák kezébe is kerülhetnek az Ukrajnának adott nyugati fegyverek egy része – értett egyet az Europol riasztásával Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője, aki a segélyfegyverekről szóló hírekkel kapcsolatban nem zárta ki azt sem, hogy az az ellenérdekelt fél titkosszolgálatának a tudatos provokációja. 

Az Europol vörös riasztásához csatoltak egy videót arról, hogy Albániában kocsiderékban ott vannak a Javelin rakéták, amiket ukránul beszélő emberek albánoknak mutatnak éppen.

A szakértő szerint nem zárható ki az a lehetőség sem, hogy az orosz titkosszolgálat így próbál „alávágni” az ukránoknak, hogy ezzel feszültséget keltsen az ukránok és a nyugati támogatóik között.

– Ám, ha elfogadjuk, hogy ez a valóság, amit látunk, akkor azt kell mondanunk, ez annál sokkal veszélyesebb, mint hogy szervezett bűnözők kezébe kerülnek ezek a fegyverek. Egy Javelin páncéltörő rakétával például egy landoló vagy éppen startoló utasszállító repülőgépet sikeresen meg lehet támadni. Kiváló terrorista fegyver is lehet egy páncéltörő rakéta – fogalmazott Horváth József.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Borítókép: Illusztrációfotó / NurPhoto via AFP / Maxym Marusenko

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában