Háború a szomszédban

2022.07.10. 07:40

Megállíthatatlannak tűnnek az oroszok, heves összecsapások folynak a keleti és déli fronton – frissül (videó)

137. napja dúl a testvérháború az ukránok és oroszok között.

Cikkünk frissül!

 

Ukrajna evakuálná Herszont

Az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai Herszon civil lakosait a városból való távozásra szólította fel Ukrajna. Herszon régió és a névadó város az orosz-ukrán háború első heteiben került orosz ellenőrzés alá – írja a The Guardian nyomán az Origo. 

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a hadsereg ellentámadást fog indítani, hogy visszafoglalja Herszont és környékét, 

de nem részletezte, hogy pontosan mikor kezdődhetnek a harcok. Egyúttal felszólította a még ott lévő lakosságot, hogy a lehető leghamarabb távozzanak biztonságos helyre.

Sok ember rekedt a romok alatt a Csasohov Jar-i orosz rakétatámadás után

Ukrajna szerint körülbelül 23 ember rekedt a romok alatt a donyecki Csasohov Jar (Chasiv Yar) település egyik ötemeletes lakóépületére mért orosz rakétacsapás után.

A támadásban legalább 15 ember meghalt, a legfrissebb információk szerint már 6 embert sikerült kimenteni a romok közül

–írta a Kyiv Independent. 

Az oroszok egy propagandafilm kedvéért ismét veszélyeztették a zaporizzsjai atomerőművet

Orosz katonák erővel kényszerítették a zaporizzsjai atomerőmű ukrán vezetését, hogy engedjen be egy ismert orosz propagandista bloggert szigorúan ellenőrzött területre a nukleáris létesítményben – közölte vasárnap az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat.

Az orosz megszállás alá került atomerőműben történteket az Enerhoatom az oroszok "újabb provokációjának" minősítette. Az ukrán vállalat közlése szerint az orosz blogger egy újabb "propagandafilm elkészítése" érdekében a Roszatom orosz vállalat egyik képviselőjével és felfegyverzett orosz katonák kíséretében bement az egyik reaktor blokkvezérlő paneljéhez, valamint az atomerőmű más olyan helyiségeibe, amelyekbe csakis különleges engedéllyel rendelkező szakemberek léphetnek be. Az ukrán vállalat hozzátette, hogy az atomerőmű ukrán személyzetét is kényszerítették a "propaganda-interjúban" való részvételre.
Az Enerhoatom adatai alapján jelenleg mintegy ötszáz orosz katona van a létesítményben, továbbá nagy számú haditechnikai eszköz és robbanóanyag. Kijev több ízben jelezte, hogy az adott körülmények között nem tudja szavatolni a nukleáris biztonságot a zaporizzsjai atomerőműben.


Az ukrán cégek közel fele szerint télre véget ér a háború

Az ukrán cégek 44 százaléka bízik abban, hogy az idei év teléig lezárul az orosz-ukrán háború.

Ezzel szemben egyharmaduk nem ennyire bizakodó, szerintük a harcok a jövő évben is zajlani fognak. 

Új védelmi vonalat épít Ukrajna az ukrán-fehérorosz határon 

Oroszország újabb csapatokat küld a déli frontra

Petro Andrjuscsenko, az orosz erők által megszállt, Donyeck megyei Mariupol polgármesterének tanácsadója arról számolt be, hogy

orosz katonák 5 busszal és haditechnikai eszközökkel indultak el a városból az onnan nyugatra levő frontvonal felé, a Zaporizzsja megyei Berganysz irányába. 

Továbbá az ukrán légierő parancsnoksága sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy lelőttek egy újabb orosz helikoptert a Donyeck megyei Horlivka térségében.


Továbbra is bombázza Mikolajivot és környékét az orosz hadsereg

Az elmúlt 24 órában 24 órában hárman is megsebesültek a térséget ért csapásokban – közölte Vitalij Kim, a terület kormányzója. 

 

A brit hadsereg 10 ezer ukrán katonát képez ki

Megkezdődött az ukrán katonák kiképzése az Egyesült Királyság északnyugati részén egy katonai táborban, amelyet Ben Wallace az ország védelmi minisztere is meglátogatott.

A brit hadsereg katonái segítségnyújtás keretében 10 ezer ukrán katonát fog kiképezni, ezzel segítve Ukrajnát az oroszok elleni harcban. 

Tizenöt ember meghalt egy donyecki településre mért orosz rakétacsapásban - videó

Az ukrán katasztrófavédelem szerint tizenötre emelkedett a donyecki Csasohov Jar (Chasiv Yar) település egyik ötemeletes lakóépületére mért orosz rakétacsapás áldozatainak száma, többen megsérültek.

Az ukrán hatóság szerint sokan a romok alatt rekedtek. 

Egy civil meghalt és kilenc megsebesült a harkovi régiót ért támadásokban

Legalább egy civil meghalt és kilenc megsebesült a harkovi régiót ért támadásokban tegnap az ukrán katasztrófavédelem jelentése szerint. 

A hatóság közölte, hogy az orosz hadsereg három rakétacsapást mért a régióban levő falvakra és városokra. 

 

Ukrajna a keleti és déli fronton vívott összecsapásokról számolt be

Ukrajna vasárnap az orosz csapatokkal vívott összecsapásokról számolt be a keleti és déli fronton, egy rakétatámadásban hat civil halt meg.

Az orosz erők ukrán állásokat támadtak a keleti Szlovjanszk város közelében, de kénytelenek voltak visszavonulni - közölte az ukrán hadsereg, hozzátéve, hogy az orosz erők pilóta nélküli repülőgéppel támadták az északkeleti Harkiv városát a határ orosz oldaláról. A károkról és az áldozatokról nem közöltek részleteket.
Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó azt mondta, hogy az orosz erők Bilohorivka település térségében gyülekeznek, mintegy 50 kilométerre keletre Szlovjanszktól.
"Az ellenség (...) lövi a környező településeket, légicsapásokat hajt végre, de még mindig nem képes gyorsan elfoglalni az egész Luhanszki területet" - írta a Telegram üzenetcsatornán. Hozzátette, csupán az elmúlt éjszaka folyamán az orosz erők hét tüzérségi sortüzet és négy rakétacsapást mértek a területre.
A Reuters brit hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni a harctéri beszámolókat.
A donyecki régió kormányzója közölte, hogy hat civil meghalt a Szlovjanszktól mintegy 30 kilométerre délkeletre fekvő Csasziv Jar város egyik lakóházát ért orosz rakétatámadásban. Feltételezések szerint mintegy 30 ember rekedt a romok között.
 A TASZSZ orosz hírügynökség oroszbarát szakadárokat idézve azt közölte, hogy az ukrán erők tüzérségi sortüzet zúdítottak Donyeck város lakónegyedeire.

Hat civil meghalt a Szlovjanszktól mintegy 30 kilométerre délkeletre fekvő Csasziv Jar város egyik lakóházát ért orosz rakétatámadásban, feltételezések szerint mintegy 30 ember rekedt a romok között
Forrás: AFP/Ukrán Védelmi Minisztérium

Kanada visszaküldi Németországba az orosz Északi Áramlat gázvezeték turbináit

Kanada szombaton úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az orosz Északi Áramlat gázvezeték turbináit, annak ellenére, hogy Ukrajna felszólította, hogy "ne engedjen a Kreml zsarolásának".

Ukrajna arra szólította fel Kanadát, hogy ne küldje vissza a turbinákat, amelyek jelenleg a Siemens-csoport műhelyeiben vannak a québeci Montreal közelében.
A Gazprom orosz gázipari konszern ezekre a munkálatokra hivatkozva csökkentette június közepén az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországba irányuló szállításait.

"Kanada a Siemens Kanadának határozott időre szóló, visszavonható engedélyt ad a megjavított turbinák Németországba történő visszaküldésére, ami támogatja Európa képességét arra, hogy megbízható és megfizethető energiához jusson" - mondta Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős miniszter. "A szükséges földgázellátás nélkül a német gazdaság nagyon jelentős nehézségeket szenvedne, és a németek a tél közeledtével azt kockáztatnák, hogy nem képesek otthonukat fűteni" - fejtette ki nyilatkozatában.

A német kormány már hetek óta "intenzív kapcsolatban" volt Ottawával, hogy az Oroszország elleni szankciók ellenére elérje e felszerelés visszaszállítását Európába.

Magyarország segít

Az ukrajnai háború elől 2022. július 9-én
79 ember, köztük 33 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Több mint 13 ezer menekült érkezett Ukrajnából szombaton

Magyarország területére 2022. július 09-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6768 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6380 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 372 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. július 09-én 79 ember, köztük 33 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Orosz tankokat semmisítettek meg

Az orosz tankok túl közel voltak egymáshoz, ezért is lehetett sikeres az ukrán tüzérségi támadás.

Legalább öt ember meghalt Donyeckben

Az ukrán vezetés szerint szombaton legalább öt ember meghalt és hét ember megsérült a donyecki régióban. Druzskovka településen egy szupermarketet ért rakétatalálat.

Ez történt tegnap

Szombati közvetítésünket ITT olvashatja el.

Borítókép: ukrán katonák kiképzésen vesznek egy brit katonai bázison Manchester közelében 2022. július 7-én (MTI/AP/The Sun Pool/Louis Wood)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában