Ukrán válság

2022.07.09. 08:33

Egyre kegyetlenebb harcok dúlnak Ukrajnában – frissül

136. napja dúl a testvérháború az ukránok és oroszok között.

Cikkünk frissül!

Harkov felé nyomulnak az oroszok

Az ukrán vezérkar bejelentése szerint az oroszok Harkov felé nyomulnak. Harkovtól északra Kocsubeivka és Dementivka településeknél egy támadást sikerült visszaverniük.

Búzamezőket égettek fel Dél-Ukrajnában 

Az ukránok azzal vádolják az oroszokat, hogy szándékosan gyújtották fel a búzamezőket az ország déli részén, és ez éhínséghez vezethet.

Szupermarketet ért bombatalálat Donyeckben 

Rakétatalálat ért ma kora reggel a donyecki Druzsinkában egy szupermarketet és a helyi Kultúra Házát. Az eddigi információk szerint a régiót ért támadásokban öt ember halt meg és heten megsebesültek.

 

Civil áldozatokról számoltak be az ukránok

Orosz rakétacsapások okoztak nagyobb károkat kelet- és dél-ukrajnai városokban – közölték ukrán regionális tisztviselők.
Jelentéseik szerint a Szeverszk városát ért csapásban négy civil meghalt. 

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP)
Forrás: AFP


A várostól nyugatra fekvő Liszicsanszkot az oroszok közel egy hete foglalták el.

A BBC híradása szerint az ukrán erők eközben hevesen védik Mikolajivot, a stratégiai fontosságú folyami kikötőt.

Az orosz hadsereg folytatta a tüzérségi támadást frontvonal teljes hosszában

Az orosz hadsereg szombaton folytatta az ukrajnai célpontok elleni tüzérségi támadást, bár a támadás hevessége csökkent a korábbihoz képest - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Az ukrán vezérkar szombaton orosz tüzérségi támadásokról számolt az ország keleti részében és Harkivban, de nem hajtottak végre szárazföldi offenzívát. Az orosz csapatok a Bahmut melletti Dolomitne kivételével nem ostromoltak településeket szombaton. Harkivban, az ország második legnagyobb városában négy ember sebesült meg Oleh Szinehubov megyei kormányzó szerint.  A Kramatorszktól délre fekvő Druzsivkában egy feltehetően rakétákkal végrehajtott támadás következtében hatalmas kráter keletkezett egy szupermarket előtt, maga az épület is megrongálódott.
A brit védelmi tárca jelentése szerint az orosz erők jelenleg elavult felszerelést használnak, közöttük MT-LB párcélozott járműveket, amelyek korábban hosszú ideig raktárban álltak.
Moszkvai közlés szerint az orosz erők jelentős károkat okoztak az ukrán hadseregben és hadfelszerelésben Mikolajiv és Dnyipro megyében.
 Az áldozatok számáról nincsenek pontos adatok. Az ENSZ ötezer megerősített halottról tud, közöttük háromszáz gyermekről, de elismerte, hogy a tényleges szám ennél kétségkívül jóval magasabb.
Csak a májusban elesett Mariupolban húszezren haltak meg az ukrán hatóságok szerint. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint hatmillió belső menekült van Ukrajnában, mintegy 5,5 millió ukránt menekültként tartanak számon európai országokban az invázió februári kezdete óta.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Dubrovniki Fórum résztvevői előtt videokapcsolaton keresztül kijelentette, hogy országa a kegyetlen orosz agresszió alatt nemcsak saját magáért, de egész Európáért harcol, és a fegyverszállítások növelését és felgyorsítását kérte. A politikus köszönetet mondott Horvátországnak és a többi országnak, amiért támogatták Kijevet az európai uniós tagjelölti státus elérésében.

Az ukránokat is felelőssé tette az ENSZ civilek haláláért

Az ENSZ friss jelentése szerint

az oroszok mellett az ukrán fegyveres erők is nagymértékben felelősek a luhanszki idősek otthonában bekövetkezett tragédiáért. 

Az intézményben az orosz támadások következtében több tucat idős és fogyatékkal élő beteg ember rekedt víz és áram nélkül, két héttel azután, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai invázióját.

Az ukrán hatóságok kezdetben az orosz erőkre hárították a kizárólagos felelősséget, azzal vádolva őket, hogy több mint 50 civilt öltek meg a támadásban.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa hivatalának mostani jelentése azonban az ukránok felelőssége mellett megállapítja azt is, hogy bármelyik fél is követett el háborús bűnöket, az idősek otthonában történt eset iskolapéldája az emberek pajzsként való felhasználásával kapcsolatos aggodalmaknak.

Megkezdődött az ukrán katonák nagy-britanniai kiképzése

Megkezdődött szombaton az ukrán hadseregnek London által felajánlott nagyszabású kiképzési program a brit fegyveres erők több nagy-britanniai támaszpontján.

Boris Johnson távozó brit miniszterelnök néhány héttel ezelőtti kijevi látogatásán ajánlotta fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Nagy-Britannia 120 nap alatt tízezer ukrán katonának tart kiképzési programokat. A háromhetes képzési programok az Egyesült Királyság északnyugati, délnyugati és délkeleti térségeiben zajlanak 1050 brit katona bevonásával.
A minisztérium szerint a kiképzésen az ukrán fegyveres erőkhöz csatlakozó önkéntes újoncok vehetnek részt, akiknek csekély vagy semmiféle katonai tapasztalatuk nincs; ők olyan szaktudást sajátíthatnak el, amelynek a frontvonalbeli harci cselekményekben vehetik hasznát.
A kiképzési program a brit fegyveres erőknél alkalmazott alapkiképzésre épül, elemei közé tartoznak a fegyverhasználati ismeretek, a hadszíntéri elsősegélynyújtás, általános harctéri tudnivalók, járőrözési taktikák, valamint a fegyveres konfliktusokra vonatkozó jogi ismeretek.

Az ukrajnai zsidó közösség köszönetet mondott Magyarországnak

Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (FJCU) elnöke, Mayer Tzvi Stambler rabbi levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben köszönetet mondott Magyarországnak az ukrajnai zsidó menekültek befogadásáért, egyben kifejezte reményét, hogy hamarosan sikerül megteremteni a békét Ukrajnában - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Zsidó férfiak imádkoznak a Menorahban, a világ egyik legnagyobb zsidó közösségi központjában az ukrajnai Dnyipróban 2022. március 24-én
Forrás: emre caylak / AFP

A rabbi levelében úgy fogalmazott: "instabilitás és bizonytalanság idején mindennél nagyobb szükségünk van barátokra és kölcsönös támogatásra. 

A Vatikán lehetségesnek tart egy pápai látogatást Kijevbe

Paul Gallagher érsek, a Vatikán "külügyminisztere" a Rai1 olasz televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a 85 éves pápa július végén, Kanadából visszatérése után megbeszélést folytat majd munkatársaival egy lehetséges kijevi látogatásról.
"A pápa meg van győződve arról, hogy egy kijevi látogatásnak pozitív hatása lenne" - mondta Gallagher. Ferenc pápa Moszkvába is kész lenne ellátogatni - tette hozzá.

FERENC pápa
Ferenc pápa szentmisét pontifikál egy kongói küldöttség részvételével a vatikáni Szent Péter-székesegyházban 2022. július 3-án
Forrás: MTI/EPA/Vatikáni média

Magyarország segít

Az ukrajnai háború elől július 8-án
307 ember, köztük 106 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Belgium újranyitja a kijevi nagykövetségét

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo bejelentette, hogy újranyitja az ország kijevi nagykövetségét jövő héten. Az új nagykövet Peter Van De Velde lesz.

Luhanszk továbbra is támadás alatt

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint a légiót továbbra is válogatás nélkül bombázzák az oroszok. A régióból még nem sikerült minden civilt evakuálni.

Menekülésre szólították fel a lakosságot

Ukrajna miniszterelnök helyettese evakuációra szólította fel a herszoni és a zaporizzsjai lakosságot. Ezek a területek már orosz irányítás alatt állnak, az ukrán hadsereg a visszafoglalásukra készül.

A G-20 külügyminiszterek nem tudtak egységes álláspontot elfoglalni Ukrajna kapcsán

A világ legfejlettebb és legnagyobb fejlődő országa alkotta G-20 országcsoport külügyminiszterei nem tudtak pénteken közös álláspont elfoglalni Oroszország ukrajnai háborúja, illetve annak globális hatásai kezelése kapcsán.
Bizonytalan volt a konszenzus a Kína és Oroszország vezette Kelet, illetve az Egyesült Államok és Európa vezette Nyugat közötti szakadék miatt is. Nem készült közös fénykép és közös közleményt sem adtak ki, mint a korábbi években, és átütő volt a "kesernyés hangulat", mindenekelőtt Oroszország és a nyugati résztvevők között.
Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, akik első ízben tartózkodtak közös helyiségben a háború kitörése óta, tudomást sem vettek egymásról.

Borítókép: ukrán katonák harckocsija a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Pokrovszkban az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború alatt, 2022. július 8-án (MTI/AP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában