Ukrán válság

2022.06.23. 07:32

Teljes kudarcba fulladt az ukrán ellentámadás (videó) - frissül

Élő közvetítés a háború 120. napjáról.

Cikkünk frissül!

Észt kormányfő: Oroszországot nem szabad alábecsülni

A Nyugatnak nem szabad alábecsülnie Oroszország katonai képességeit ukrajnai háborújában, amely immár az ötödik hónapjába lép, az orosz erők akár hosszú küzdelemre is fel vannak készülve - jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök az AP amerikai hírügynökségnek adott és csütörtökön megjelentetett interjújában.

"Hallottam olyan véleményeket, miszerint elmúlt a veszély, mert az orosz hadsereg kimerült. De ez nem igaz. Még sok katonája van otthon, és nem számolja a veszteségeket. A tönkrement fegyvereket sem számolják. Úgyhogy nem szabad alábecsülnünk őket még hosszú távon sem" - mondta Kallas.

Kijevi vezérkar: az ukrán erők megállították az oroszok előrenyomulását Liszicsanszknál

Az ukrán fegyveres erők megállították az orosz csapatok előrenyomulását a Donyec--medencei Liszicsanszk város déli peremén, Szeverodoneck irányában változatlanul heves harcok folynak - számolt be a kijevi vezérkar a csütörtök délutáni helyzetjelentésében.

A beszámoló szerint - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - a luhanszki régió jelenlegi közigazgatási központjául szolgáló Szeverodoneck környékét az orosz erők harckocsikkal, illetve aknavetőkkel, ágyú- és rakétatüzérséggel lőtték. Az orosz fegyveres erők 2. hadtestének alakulatai a nemzeti gárda egységeinek támogatásával igyekeznek teljesen ellenőrzésük alá vonni a várost. A harcok a településen belül változatlanul heves intenzitással folytatódnak.

Zelenszkij most Izraelt bírálja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jeruzsálemi Héber Egyetemen elmondott beszédében az Ukrajna és Izrael közötti szoros történelmi és kulturális kapcsolatokat hangsúlyozta, és kijelentette, hogy országa csalódott az izraeli kormánytól kapott anyagi és diplomáciai támogatás mértéke miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

"Sajnos nem kaptuk meg a legtöbb, Izraeltől kért segítséget" - mondta az ukrán elnök csütörtökön, Kijevből történő videós bejelentkezésén a Jeruzsálemi Héber Egyetem diákjainak. "Kérjük, ne feledjék, hogy mennyire szoros kapcsolatban állunk egymással, és milyen magas szinten kellene lennie egymás megértésének" - hangsúlyozta. Emlékeztetett az Ukrajnában felnőtt izraeliekre, köztük Golda Meir volt miniszterelnökre, Sólem Aléchem íróra, és Jichák Ben-Zvi, egykori államelnökre.

"Amikor a kormányok szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, az nem az üzletről szól" - emelte ki. "Ez az értékekről és az általános biztonságról szól, arról, hogy felelősségre kell vonni azt, aki elpusztít egy másik nemzetet. Sajnos, Izrael még nem csatlakozott a szankciók rendszeréhez" - tette hozzá, és értetlenségének adott hangot az izraeli kormány képviselőivel történt félreértések és kommunikációs nehézségek miatt.

Natalija Navozenko 82 éves ukrán asszony varrógépen varr a kertjében álló üvegházban, ahová azután költözött, hogy orosz légitámadásban megsemmisült a lakóháza az észak-ukrajnai Csernyihiv megyében lévõ Novoszelivka faluban 2022. június 23-án
Forrás: Oleg Petraszjuk

Az Egyesült Államok újabb segítséget nyújt Ukrajnának

Sajtóhírek szerint az Amerikai Egyesült Államok újabb katonai eszközöket küld Ukrajnának, ezúttal 450 millió dollár értékben.

Tömegesen adják meg magukat az ukránok

Az ukrán hadsereg egységei tömegesen megadják magukat Szeverodonyeck és Liszicsanszk közelében. Ezt a Luhanszki Népköztársaság népi milíciájának szóvivője, Ivan Filippnyenko jelentette be.

„A tendencia alapján úgy tűnik, hogy a közeljövőben felszabadul a Luhanszki Népköztársaság" – mondta szóvivő a harcterületen kialakult helyzetről.

Szerinte az ukrán hadsereg előretolt pozíciói "egyre messzebbre" szorulnak vissza. Az ukrán védelem ezen a területen a szakértő szerint nem fog tudni sokáig kitartani.

Korábban a Luhanszki Népköztársaság oroszországi nagykövete elmondta, hogy körülbelül 2000 ukrán katonát kerítettek be Liszicsanszktól délre két faluban. Ők jelezték, hogy le akarják tenni a fegyvert és megadnák magukat.

Fellebbezni fognak a halálra ítélt britek

Két brit férfit, Aiden Aslint és Shaun Pinnert halálra ítéltek a Donyecki Népköztársaságban, mert Ukrajna mellett harcoltak Oroszország ellen. Pinner ügyvédje a Tass hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen, és amennyiben a fellebbezést elutasítják, akkor kegyelmet fognak kérni, amihez joguk van a Donyecki Népköztársaságban.

Uniós tagjelölt lett Ukrajna

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszát.

Visszavonul az ukrán hadsereg

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó szerint az ukrán hadsereg kivonulhat Liszicsanszkból, miután az orosz hadsereg elfoglalt a várostól délre fekvő két falut. Így akarják elkerülni azt, hogy az orosz fél körbekerítse az ukrán csapatokat.

"Hogy elkerüljék a bekerítést, a csapatainknak lehet, pozíciót kell változtatniuk. Liszicsanszk most minden oldalról támadható, nagyon veszélyes a város" - mondta a kormányzó az ukrán nemzeti televízióban.

Fejbe lőtték a tisztet, aki Putyin nukleáris indítójáért felel

Vagyim Zsimin ezredest saját otthonában támadták meg. Jelenleg az intenzív osztályon kezelik, állapota válságos - írja a Mandiner.

Zsimin ellen büntetőeljárás indult, mert állítólag kenőpénzt vett fel, miután magasabb beosztásban kezdett dolgozni a vámhivatalban. 

Az ezredes a vádemelés miatt házi őrizetben volt, de bűnösségét tagadta, ekkor történt a lövöldözés. Az orosz sajtó szerint öngyilkossági kísérletről van szó.

Az eset után testvére talált rá az ezredesre, aki a hírek szerint a lövöldözés idején a fürdőszobában volt. Zsimin – fején lőtt sebbel – egy vértócsában feküdt, mellette Izh 79-9TM típusú fegyvere.

Egyre nagyobb a feszültség Ukrajnában

Tömegesen sorozzák be a tapasztalatlan és motiválatlan férfiakat az ukrán seregbe, mióta február 24-én elrendelték a hadiállapotot, amelyet legutóbb augusztus 23-ig hosszabbítottak meg. Ez alapján a 18–60 éves férfiakat bármikor behívhatják szolgálatra. Az országban viszont egyre nagyobb vita tárgyát képezik a besorozás szabályai, a behívót ugyanis az utcán, kávézókban, kocsmákban, de akár telefonon is "átnyújthatják" az illetékes szervek.

Ezt üzente Putyin hadügyminisztere

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Moszkvának és Minszknek sürgős intézkedéseket kell hoznia azért, hogy Fehéroroszország védelmi képességeit megerősítsék. Ezt Sojgu akkor jelentette ki, amikor telefonon megbeszélést folytatott fehérorosz kollégájával, Viktor Khreninnel – írja az Interfax .

Az orosz miniszter egy moszkvai találkozón hangsúlyozta, hogy a jelenlegi körülmények között ez a kérdés egyre sürgetőbbé válik.

„A körülmények azt diktálják, hogy sürgős közös intézkedéseket kell hozni Fehéroroszország védelmi képességének megerősítése, a csapatok (haderő) regionális csoportosulása és az egységes regionális légvédelmi rendszer harckészültségének növelése érdekében" – mondta Sojgu.

A védelmi minisztérium vezetője biztosította, hogy Oroszország készen áll a "Fehérorosz barátoknak" bármilyen támogatást nyújtani a probléma megoldásában. 

Februárban Moszkva és Minszk „Allied Resolve" néven közös hadgyakorlatot tartott Fehéroroszország területén.

A háború első száz napja alatt 93 milliárd eurót keresett Oroszország az olajexportból

A Mandiner azt írja, hogy a háború első száz napja alatt a Kreml 93 milliárd euró (több mint 36 ezer milliárd forint) bevételre tett szert a fosszilis tüzelőanyagok exportjából – derül ki a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) által bemutatott kimutatásból, amelyből az is kiolvasható, hogy ennek 61 százalékát, mintegy 57 milliárd euró (több mint 22 ezer milliárd forint) értékben Oroszország az Európai Unióba importálta. 

A legnagyobb importőrök sorrendben az alábbiak voltak:

Kína: 12,6 milliárd euróval;
Németország: 12,1 milliárd euróval;
Olaszország: 7,8 milliárd euróval;
Hollandia: 7,8 milliárd euróval;
Törökország: 6,7 milliárd euróval;
Lengyelország: 4,4 milliárd euróval;
Franciaország: 4,3 milliárd euróval;
India: 3,4 milliárd euróval.

Oroszország nyersanyagbevételei az alábbiak szerint alakultak: 46 milliárd eurót a nyersolaj, 24 milliárd eurót a vezetékes gáz, 13 milliárd eurót az olajtermékek, 5,1 milliárd eurót pedig a cseppfolyósított földgáz (lng) tesz ki, és további 4,8 milliárd eurót a szén adja.

A Nike kivonul Oroszországból

A sportruházatot forgalmazó Nike is bejelentette, hogy teljesen kivonul Oroszországból. "A Nike úgy döntött, hogy teljesen elhagyja az orosz piacot. Igyekszünk mindenben támogatni alkalmazottainkat, miközben fokozatosan leépítjük oroszországi működésünket a következő hónapokban" - közölte az amerikai cég.

Moszkva szerint Ukrajna mindent tud, ami a békéhez kell

Tervet az Ukrajna körül kialakult helyzet békés rendezésére csakis azt követően lehet kidolgozni, ha Kijev teljesíti az orosz fél valamennyi követelését - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

Peszkov egy, a The American Interest című amerikai folyóiratban megjelent lehetséges rendezési tervvel kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszolt ily módon. Igen, béketerv lehetséges, miután Ukrajna teljesíti az orosz fél összes követelését
- mondta.

A kérésre, hogy pontosítsa, milyen követelésekre utalt, azt hangoztatta, hogy "Ukrajna mindent tökéletesen tud".

Megérkezett az amerikai rakétatüzérségi rendszer Ukrajnába

Megérkezett a várt amerikai HIMARS többszörös rakétakilövő rendszer Ukrajnába - közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. A szállítmány része annak az egymilliárd dolláros amerikai katonai segélycsomagnak, amelyet június 15-én jelentettek be. Azt, hogy hány ilyen rakétakilövő érkezett, a miniszter nem közölte.

Forró lesz a nyár az orosz megszállók számára. És az utolsó néhányuk számára - írta Reznyikov.

Három rakéta csapódott be Mikolajiv kikötővárosba

Három cirkálórakéta csapódott be ma Ukrajna déli kikötővárosába, Mikolajivba, míg a légvédelem további két rakétát lelőtt a déli Odessza város közelében - közölték az ukrán hadsereg.

Egy civil megsebesült a Mikolajivot ért csapásokban. Az állításokat más forrás nem erősítette meg 

Rakétatalálat ért egy gabonatárolót Luhankszban

Orosz találat ért egy a luhanszki Rubiznyében egy gabonatárolót, amely teljesen megsemmisült.

Jelentős ukrán veszteségekről beszél az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium szerint hadseregük az múlt napban legalább 650 ukrán katonát ölt meg. A beszámoló szerint a luhanszki Mirnaja Dolina település közelében az ukrán parancsnoki állomány egy része dezertált.

Klinovoje közelében az ukrajnai 30. gépesített dandár egységei felét elvesztette, több mint 170 katona és tiszt súlyosan megsebesült. Az orosz hadsereg azt is állítja, hogy légierejük mikolajivi területen megsemmisített 49 üzemanyagot szállító járműt, és akár 50 hangárokban elhelyezett többszörös rakétaindító rendszert is.

Az orosz védelmi minisztérium állításait más forrás nem erősítette meg. 

Kihirdették Németországban a földgázellátási válsághelyzet riasztási fokozatát

Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az Ukrajna mellett kiálló országok körében. 

Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami "külső sokkhatásként" gázellátási zavart okoz. A piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de "ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk" - mondta a miniszter.

Az ellátás folyamatossága és a nyár "hamis biztonságérzetbe ringathat", de ezt nem szabad hagyni, tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, és a tél az idén sem marad el, ezért takarékoskodni kell, hogy minél több gázt tárolhassanak el a fűtési szezonra - tette hozzá.

A földgáz szűkös erőforrássá vált, az árak pedig már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre - mondta Robert Habeck.

Az oroszok szétszerelték és elvitték Ukrajna legnagyobb naperőművét

Az orosz hadsereg szétszerelte és ellopta Ukrajna legnagyobb naperőművét, a zaporizzsjai Tokmak-ot- számolt be az ukrán média.

Talpig fegyverben a zaporizzsjai nők - videó

Orosz offenzívától tartanak Zaporizzsjában is,itt a nők is felkészülnek a lehetséges utcai harcokra: 

Kormányzó: Kazettás bombákat használtak az oroszok Dnyipropetrovszkban

Bombázták az éjjel az oroszok a dnyipropetrovszki régiót, ennek során használták a kazettás bombákat - állítja Valentyin Reznyicsenkó kormányzó. A bombázásában több lakóház megrongálódótt.

A kazettás bombák használatát nemzetközi egyezmény tiltja, ehhez 107 állam csatlakozott, de nem írta alá az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Finnország sem

Egyre közelebb jutnak az oroszok Liszicsanszkhoz

Több mint 5 kilométert haladtak az oroszok donbászi Liszicsankszhoz - áll a brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentésében.

A jelentés szerint néhány ukrán egység visszavonult, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a bekerítést. Az orosz offenzíva sikeressége a régióban valószínűleg a közelmúltbeli egységmegerősítésnek és a tűzkoncentrációnak köszönhető - véli a brit védelmi minisztérium.

Újabb településeket foglaltak el az oroszok Szeverodonyeck közelében

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az oroszok Loskutivka és Rai-Olekszandrivka településeket foglalták el, de orosz kézre kerülhet Szirótyin is.

Az ukrán hadsereg Szeverodonyeck mellett a városhoz közeli Zolote és Vovcsojrovka falvakat próbálja védeni - jelentette be Szergei Haidai kormányzó.

Orosz inváziótól tartanak a finnek

„Finnország évtizedek óta készült egy orosz támadásra, és kemény ellenállást tanúsítana, ha ez bekövetkezne" – mondta Timo Kivinen tábornok, a finn fegyveres erők főnöke. Finnország csatlakozásra jelentkezett a NATO katonai szövetségéhez, mert attól tart, hogy Oroszország Ukrajna után az országot is fenyegetheti.

A donyecki régió alig fele van ukrán kézen

45 százalék ukrán kontroll alatt, a fennmaradó 55 százalék az oroszoké, - ebben benne van Mariupol és Volnavka város is - mondta Pavlo Kirilenko kormányzó.

ORFK: Több mint tizenkétezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 7038, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5046-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Vonattal 389 ember, köztük 124 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Hidegvérrel kivégezhettek egy ukrán fotóriportert és az őt kísérő katonát

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet szerint egy ukrán fotóriportert és az őt kísérő katonát „hidegvérrel kivégezték", amikor megölték őket az orosz invázió első heteiben.

Maksz Levin és Olekszij Csernyisov a hírek szerint az oroszok által megszállt erdőkben kutattak a fotós eltűnt fényképező drónja után – közölte az ügynökség a halálukkal kapcsolatos nyomozás eredményeire hivatkozva.

Putyin a BRICS felé fordul

Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-csúcs előestéjén kijelentette, hogy Moszkva kereskedelmét „megbízható nemzetközi partnerek, mindenekelőtt a BRICS-országok felé" irányítja át. Elmondta, hogy folytatódnak a megbeszélések az indiai üzletláncok oroszországi megnyitásáról, valamint a kínai autók részesedésének növeléséről az orosz piacon. Növekszik az orosz olajszállítás Kínába és Indiába. Oroszország emellett „alternatív nemzetközi átutalási mechanizmusokat" fejleszt BRICS-partnereivel és egy „nemzetközi tartalékvalutát", hogy csökkentse a dollártól és az eurótól való függést – tette hozzá Putyin.

A feltörekvő gazdaságok BRICS-csoportját Brazília, Oroszország, India, Kína, valamint a Dél-Afrikai Köztársaság alkotja.

A német kancellár ellenzi az Ukrajnának diktált békét

"Ukrajna - és csak Ukrajna - dönti el, mi a jó nekik" - írta Olaf Scholz német kancellár a Twitteren. "Semmi Ukrajnáról Ukrajna nélkül! Messze vagyunk a tárgyalásoktól, mert Putyin hisz a diktált békében... Az EU-nak, a NATO-nak és a G7-nek azt az üzenetet kell küldenie, hogy a világ demokráciái együtt állnak a Putyin-féle imperializmus elleni küzdelemben" - fogalmazott a német kancellár.

Alig látszik esély az ukrán gabonaszállítás beindítására

Ukrajna egyre kisebbnek látja az esélyét, hogy megállapodásra jusson Oroszországgal a blokkolt gabonaszállítmányok áthajózására a Fekete-tengeren. A konzultációk folyamatban vannak – közölte Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy Moszkva és Ankara megállapodott abban, hogy folytatják a megbeszéléseket a hajók biztonságos indulásáról és az ukrán kikötőkből történő gabonaexportról. Az oroszok által blokád alatt tartott ukrán kikötők raktáraiban mintegy 25 millió tonna gabona vár elszállításra, a főleg arikai célországokban pedig egyre nagyobb elltási problémákat okoz a szállítmányok elmaradása.

Lelassulhat az orosz hadsereg lendülete

A brit hírszerzés előrejelzése szerint Oroszország lendülete lelassul a következő hónapokban. „A védelmi hírszerző szolgálatunk úgy véli, hogy Oroszország a következő néhány hónapban eljuthat arra a pontra, ahol már nincs előremutató lendület, mert kimerítette erőforrásait" – mondta Boris Johnson brit kormányfő újságíróknak.

Fogy az idő - mondták a halálra ítélt brit férfinek

Családja szerint fogvatartói azt közölték Aiden Aslinnel, hogy az oroszok által megszállt Ukrajnában hamarosan végrehajtják a kivégzését. A férfi telefonon beszélt a családtagjaival. „Aiden rendkívül ideges volt, amikor ma reggel felhívhatta az anyját. Azt mondta, hogy azt közölték vele, hogy az Egyesült Királyságból senki sem vette fel a kapcsolatot a donyeckiekkel, és ki fogják végezni" - nyilatkozta a férfi nagyanyja.

A 28 éves Aiden Aslint és a szintén brit 48 éves Shaun Pinnert „terrorizmus" vádjával ítélte el egy nemzetközileg el nem ismert bíróság a hónap elején az önmagát függetlennek kikiáltó, de nemzetközileg el nem ismert Donyecki Népköztársaságban. Mindkettőjüknek ukrán partnerei vannak, Aslin már az ukrán állampolgárságot is megkapta. A két férfi már a háború előtt is szolgált az ukrán fegyveres erőknél, így Nagy-Britannia szerint a genfi egyezmény értelmében hadifogolyként kellene őket kezelni. Az orosz meghatalmazott bíróság ezzel szemben azt állította, hogy a két brit „zsoldos" volt, és azzal vádolta őket, hogy pénzért küldték őket harcolni egy külföldi konfliktusba.

Oroszország a télen leállíthatja Európa gázellátását

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a télen leállíthatja Európa gázellátását. Fatih Birol szerint nem a teljes leállás a legvalószínűbb forgatókönyv, de Európának sürgősen készenléti terveken kell dolgoznia.

Az elmúlt hetekben több európai ország is jelezte, hogy a vártnál lényegesen kevesebb orosz gázt kapott. Orosz tisztviselők tagadják, hogy ez szándékos lenne, minden esetben technikai problémákra hivatkoztak. Ukrajna inváziója előtt Európa földgázának mintegy 40%-át Oroszországból importálta, ez az arány mára 20%-ra esett vissza.

Fatih Birol szerint a gázellátás oroszországi csökkentése „stratégiai jellegű". A célja: megnehezíteni az európai országok számára a gáztárolók feltöltését, és növelni Oroszország tőkeáttételét ezen a télen. "Nem zárnám ki, hogy Oroszország továbbra is különböző problémákat találjon itt-ott, amiért csökkenti vagy akár teljesen le is állítja majd az Európába irányuló gázszállítást" - mondta Fatih Birol.

A Chelsea árának nagy része az ukránokat segíti

A Premier League-ben szereplő Chelsea FC eladási árából 2,35 milliárd fontot jótékony célra fordítanak az ukrajnai háborúban érintett emberek megsegítésére – közölte a brit Pénzügyi Szankciók Végrehajtó Hivatala (OFSI). A pénz jelenleg egy brit bankszámlán befagyasztva várja az OFSI vizsgálatának befejezését, amíg meggyőződnek óla, hogy a vevőkön keresztül a korábbi tulajdonos nem részesül-e az eladás hasznából.

Az orosz–ukrán háború kezdete után néhány nappal a tulajdonos Roman Abramovics orosz üzletember bejelentette, hogy eladja a londoni klubot – később erre már kötelezték is a brit kormány orosz oligarchákkal szemben kivetett szankciói. Május elejére született megállapodás az eladásról. A klubot Todd Boehly és a Clearlake Capital befektetői csoport vásárolta meg 4,25 milliárd fontért.

Leállt a tv-sugárzás

A kelet-ukrajnai Petrovszkij város televíziós adótornya súlyosan megrongálódott egy ágyúzás során, ezért a vételkörzetében leállt a műsorsugárzás.

42, Ukrajnával szövetséges országot ért orosz hackertámadás

Az orosz hackerek a háború kezdete óta 42, Ukrajnával szövetséges országban indítottak kibertámadásokat célpontok ellen – közölte a Microsoft. A technológiai óriás szerint a hackelési kísérletek az esetek 29%-ában sikeresek voltak, a sikeres hálózati behatolások legalább negyedében adatokat loptak el.

A célpontok közel kétharmada NATO-tagállamokat érintett, a fő célpont az Egyesült Államok volt. Az Ukrajnába irányuló katonai segítségnyújtás fő csatornája, Lengyelország ellen volt a második legtöbb támadás, míg az elmúlt két hónapban Dánia, Norvégia, Finnország, Svédország és Törökország regisztrált több behatolási kísérletet.

Feltűnő kivétel Észtország, ahol a Microsoft nem észlelt orosz kiberbehatolást azóta, hogy február 24-én megindult az orosz invázió.

Borítkép: Az ukrán fegyveres erők 126. különálló területi dandárjának katonái hadgyakorlaton vesznek részt Odessza régióban 2022. június 22-én, az Ukrajna elleni orosz katonai invázió közepette. Olekszandr GIMANOV / AFP

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában