Rezsivédelem

2022.06.15. 09:57

Németh Szilárd: a jövő évi költségvetés arra koncentrál, hogy a háború árát ne a magyar családok fizessék meg

Ezért hozták létre a büdzsén belül a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot – fejtette ki Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos az M1 szerda reggeli műsorában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rezsicsökkentés eredményeinek megvédéséhez „nagyon nagy pénzre” van szükség, hiszen a lakosság a rezsicsökkentés eredményeként jelenleg 115 forintért kapja köbméterenként a gázt, szemben a piaci 565 forintos árral, míg a villany esetében 37 forintot fizetnek az emberek, a piacon pedig 140 forint fölött van az ár. Hangsúlyozta: a rezsicsökkentés következtében az elmúlt tíz évben 2300 milliárd forint maradt az embereknél. Ezzel szemben – folytatta – 2002 és 2010 között ezt pénzt a külföldi tulajdonban lévő energiacégek „hordták ki az országból”.

Azt, hogy Budapest csatlakozna az energiatakarékossági sprintnek nevezett „brüsszeli kezdeményezéshez”, Németh Szilárd úgy kommentálta: ez egy „fedőakció”, mert valójában arról van szó, hogy ne legyen védett piac az egyetemes szolgáltatás, ne lehessen rezsicsökkentést bevezetni, és jól ki lehessen „zsebelni” az embereket.

– Magyarország ma garantálja azt, hogy az emberek megfizethető módon és biztonságosan jutnak hozzá energiához – mondta a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Úgy fogalmazott: Magyarországon az embereknek nem kell azon törni a fejüket, hogy majd „mécsessel fognak fűteni, kevesebbet kelljen világítani, és majd kirázzák a ruhájukat mosás helyett”.

A kormánybiztos komoly büntetéseket helyezett kilátásba a cégeknek az extraprofitadó áthárítása esetére. A kormánypárti politikus az interjúban úgy fogalmazott: „nagyon komoly büntetések” lesznek abban a tekintetben, hogy „jó néhányan nekiugrottak” az extraprofitadónak, és azt mondták, hogy ezt „jól ráterhelik az emberekre”.

„Mi meg azt mondjuk, hogy nem, nem így lesz, hanem ezért komoly büntetések fognak járni mindenki számára” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ezek a büntetések is a rezsivédelmi alapba mehetnek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában