Kiszámíthatóság

2022.06.14. 13:29

Jövőre 450 milliárd forinttal több jut családtámogatásra

A MI Hazánk szerint a nyugdíjakhoz hasonlóan törvényben kellene garantálni, hogy a családtámogatások is legyenek inflációkövetők.

– A családtámogatások miért nem inflációkövetőek a nyugdíjakhoz hasonlóan? – kérdezte napirend előtt Novák Előd. A Mi Hazánk képviselője szerint mivel gyermekeket nem egy-két évre, hanem évtizedekre vállalnak a szülők, fontos volna számukra is a kiszámíthatóság, a tervezhetőség. Novák hangoztatta: a csok 2011-es bevezetésére joggal lehet büszke a kormány, ugyanakkor az MNB legutóbbi tanulmánya szerint a magyar családtámogatási rendszer ma már nem tudja fedezni a családok gyermekneveléssel kapcsolatos költségeit.– A nyugdíjakhoz hasonlóan törvényben kellene garantálni, hogy a családtámogatások is legyenek inflációkövetők, így megőrizzék az értéküket a kiszámítható és tervezhető jövő érdekében – jelentette ki Novák Előd. Közölte: a Mi Hazánk szerint ezen túl áfamentessé kellene tenni a gyermeknevelési cikkeket, szükség volna anyabarát munkahelyek megteremtésére, illetve a főállású szülőség bevezetésére.

– Magyarország érdekét az szolgálja, ha békében és biztonságban tudunk gyarapodni, ha minden vágyott gyermek megszülethet, és kiszámítható, stabil jövőképünk van. Mi a családokban hiszünk, valljuk, hogy sikeres családok nélkül nem lehet sikeres Magyarországot építeni – fogalmazott válaszában Vitályos Eszter, aki megköszönte Novák témaválasztását. 

Az államtitkár a kiszámíthatósággal kapcsolatban hangsúlyozta: a 2023-as költségvetés éppen a családokat és a családtámogatásokat védi, amellett, hogy megvédi a nyugdíjakat, a teljes foglalkoztatottságot és a rezsicsökkentést is.  A  költségvetés 2023-ban mintegy 3225 milliárd forint forrást biztosít a magyar családok támogatására. Ez közel 450 milliárd forinttal magasabb, mint a 2022-es költségvetésben szereplő támogatások összege, illetve ez a 2010 előtti balliberális kormányok által elköltött összeg három és félszerese. Ez a 3225 milliárd forint azt jelenti, hogy az előző évhez képest körülbelül 15 százalékkal többet költünk családtámogatásra – sorolta. 

– Az infláció a KSH májusi adatai alapján 10,7 százalék, mi pedig 15 százalékkal fordítunk többet családtámogatásra. Képviselő úr, legyen kedves, ne kérje tőlünk, hogy csökkentsük a családoknak járó kedvezményeket. Ne kérje tőlünk, hogy vonjunk el a családoktól, hogy közel 5 százalékkal, jelen esetben közel 150 milliárd forinttal kevesebb jusson nekik 2023-ban – fogalmazott Vitályos Eszter. Szerinte bár a kontinens a háború és az elhibázott szankciós politika következtében gazdasági és finanszírozási nehézségekbe került, a kormány mégis olyan költségvetést alakított ki, amely éppen ezekre a kérdésekre ad megnyugtató választ. – A háborús infláció egyetlen megoldása a béke. Az egész világ a háború miatt inflációs nehézségekkel küzd, a magyar kormány azonban ebben a helyzetben is képes olyan költségvetés megalkotására, amely a béke és a biztonság költségvetése. Nem engedünk a rezsicsökkentésből, nem engedjük, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát, és nem engedünk a családtámogatásokból sem – zárta szavait az államtitkár.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában