V. Anita-ügy

2022.05.17. 19:19

Szilágyi György beszélt az élettársát ért zaklatásról és Jakab Péter kivasalt ingéről

A napokban robbant a botrány, hogy a jobbikos Szilágyi György barátnőjét, állítása szerint egy tavaly év végi vidéki pártösszejövetelen, disznóvágáson kis híján megerőszakolta az ellenzék szabolcsi közös jelöltje, Földi István. A Mediaworks Hírcentruma az ügy részleteiről kérdezte a sértett élettársát.

Miként szerzett tudomást a barátnőjét ért támadásról? 

Anita az eset után azonnal eljött a helyszínről, és Gyüre Csaba megyei elnök autójából rögtön felhívott telefonon. Zaklatott állapotban mondta el, hogy mi történt, ami nagyon felháborított. 

Az első gondolatom az volt, hogy lemegyek, és felelősségre vonom az elkövetőt.

Fel tudná idézni pontosan, hogy mit mondott az élettársa? 

 Minden részletet nem kívánok elmondani, mert az ügyben nyomozás indult, és nem szeretném megkönnyíteni az elkövető védekezését. De az már a sajtóból is tudható, hogy egy ököritófülpösi disznóvágás utáni bulin Földi István majdnem megerőszakolta Anitát. Csak a segítségére siető Gyüre Csaba közbelépésén múlt, hogy nem történt tragédia. 

Szilágyi György
„Most már ott tartunk, hogy éppen a zaklatót védik és az áldozatot hibáztatják a történtek miatt” Fotó: Magyar Nemzet / Havran Zoltán

A szóban forgó összejövetel tavaly decemberben történt, ám csak nemrég tettek feljelentést. Miért halogatták a büntetőeljárás megindítását? 

Ennek több oka van. Például ekkor még javában zajlott a kampány, amelyet a sértett nem szeretett volna egy ilyen üggyel befolyásolni. Megjegyzem, a Jobbik vezetőinek jeleztem a történteket, majd miután ők nem léptek, etikai vizsgálatot is kezdeményeztünk. 

Miként áll ez a vizsgálat? 

Fogalmam sincs, de az volt az érzésem, hogy csak az időt húzzák, és el akarják titkolni az ügyet a nyilvánosság elől. 

Végül is megelégedtek volna egy egyszerű bocsánatkéréssel? 

Jólesett volna valami erkölcsi jóvátétel, például az, hogy kizárják a pártból az elkövetőt. 

Most már ott tartunk, hogy éppen a zaklatót védik és az áldozatot hibáztatják a történtek miatt.

Ez számunkra hatalmas csalódás és teljességgel elfogadhatatlan, de biztosak vagyunk abban, hogy a nyomozók feltárják az igazságot, és az elkövető felelni fog a tettéért. 

Nem érzi úgy, hogy teljesen elszigetelődik a pártban, és ellehetetlenül a Jobbikban végzett munkája? 

Az elején is tisztában voltam vele, hogy ez lesz a vége. Ha valaki ellentmond, és szembemegy a „hatalmasokkal”, akkor azt megpróbálják kicsinálni. Nem bántam meg a döntést, hogy nem asszisztálok egy ilyen ügy eltussolásához, de igazam lett a következményeket illetően. Már nem vagyok alelnök, sem országgyűlési képviselő, csak egy egyszerű párttag. Nem is gondolom, hogy komolyabb feladatot vállalnék a Jobbikban. Majd meglátjuk, mihez kezdek a jövőben. 

Kapott azért szolidáris megnyilvánulásokat is a pártjából? 

A botrány kirobbanása óta nem beszéltem a frakció egyetlen tagjával sem. 

Földi István sem jelentkezett önöknél? 

Erről nem szeretnék nyilatkozni. A nyomozás során minden kiderül majd. 

Ön Vona Gábor kabinetvezetőjeként kezdte jobbikos pályafutását. Elképzelhetőnek tartott volna hasonló magatartást a jelenlegi helyzetben az akkori pártvezetéstől? 

Nem, de Jakab Péter nem Vona Gábor.

Borítókép: Szilágyi György / Magyar Nemzet / Havran Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában